Antiken

  • Period: 1900 BCE to 1100 BCE

    Knossos/Kreta

    Kreta var Europas första civilisation. De hade ett skrivspråk, utvecklad handel och ett stort palats som låg i staden Knossos, vilket gjorde det till en civilisation.
  • 1500 BCE

    Stadsstater växer fram

    En stadsstat är en stad omringad av ett jordbruksområde som styrs av en kung. Det fanns många stadsstater utspridda runt om Medelhavet.
  • Period: 1200 BCE to 332 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna var ett folkslag som var duktiga sjöfarare och skriftspråkets spridare. De grundade städer över hela medelhavsområdet. Varje stad var ett eget land, en stadsstat.
  • Period: 776 BCE to 394

    Olympiska spelen

    De olympiska spelen var de största idrotts­tävlingarna under antiken. De hölls vart fjärde år och alltid i staden Olympia. Dessa och alla andra idrottstävlingar uppfattades som en religiös handling för att hedra Zeus eller andra grekiska gudar.
  • 753 BCE

    Roms grundande

    Enligt legenden om Roms uppkomst började staden byggas av tvillingarna Romulus och Remus. Men det var Romulus som gav staden dess namn efter att ha slagit ihjäl sin bror.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket expenderar

    Romarriket växte genom att erövra och expandera sitt område. De hade en stark armé som hjälpte dem att erövra nya länder och utöka sitt imperium. På det sättet blev de en av de mäktigaste och mest inflytelserika rikena i historien.
  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Fenicierna var ett folkslag som var duktiga sjöfarare och skriftspråkets spridare. De grundade städer över hela medelhavsområdet. Varje stad var ett eget land, en stadsstat.
  • 700 BCE

    Grekisk teater

    Teaterkonsten utvecklades i Aten på 500-talet f.Kr. Varje år hölls där en stor fest till vinguden Dionysos ära, där man tävlade genom att framföra körverk. Efter hand lät man medlemmarna i kören säga några ord till varandra. Så växte teatern fram.
  • Period: 700 BCE to 476

    Epoken Antiken inleds

    Antiken är en benämning för den period då Medelhavsområdet dominerades av grekisk och romersk kultur. Perioden omfattar tiden från omkring 700 f.Kr då de grekiska stadsstaterna växte fram, till andra halvan av 400-talet e.Kr då det västromerska riket gick under.
  • 509 BCE

    Rom blir republik

    Rom styrdes till en början av kungar, men i slutet av 500-talet f.Kr infördes republik. Makten låg då hos senaten som styrdes av två folkvalda konsuler. Det fanns också en folkförsamling, men den hade inte så stor makt.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    I Aten införde demokratin under 500-talet f.Kr. De viktigaste besluten i Aten fattades i folkförsamlingen, där medborgarna samlades var nionde dag. Det kunde handla om nya lagar, om ekonomi eller om krig.
  • 500 BCE

    Persernas erövringar

    Perserna erövrade andra områden och fick mer mark. De utvecklade sedan det.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon var ett slag år 490 f.Kr. vid byn Marathon i Attika i Grekland mellan greker och perserna som en del av persiska krigen.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget räknas som en del av de s.k. perserkrigen (490-479 f.Kr) och betraktas som ett av de mest kända i Europas krigshistoria. Fastän grekerna befann sig i ett stort numerärt underläge, lyckades de under ledning av den spartanske kungen Leonidas hålla Thermopyle i två dygn. Därefter trängde perserna fram.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Den atenska flottan lurade in den persiska i en fälla vid ön Salamis. Där krossades båt efter båt och mängder av soldater drunknade.
  • 475 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Runt 475 f.Kr. fanns det ca 20 olika folkslag på den Apenninska halvön som pratade olika språk. De grekiska invånarna som bodde i grekiska stadsstater i den södra delen av Italien blev oroliga när de såg hur köpmännen från Rom tog över handeln med olja och vin. Det gjorde att grekerna startade en konflikt och försökte stoppa romarnas fartyg från att komma in. Konflikten spårade till sist ur och skapade krig mellan dem.
  • Period: 431 BCE to 404 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget var en serie väpnade konflikter i det antika Grekland mellan åren 431 och 404 f.Kr. Striden stod mellan det attiska sjöförbundet, under Aten och det peloponnesiska förbundet under Sparta.
  • Period: 336 BCE to 323 BCE

    Alexander den store

    Alexander blev kung av Makedonien när han var 20 år. Han var en skicklig fältherre och lyckades erövra perserriket. Han kunde vara hård mot besegrade fiender. Han lät bränna ner hela städer. Men på en del håll hyllades han som befriare. I Egypten byggdes en ny huvudstad, Alexandria, till hans ära.
  • 313 BCE

    Kristendomen blir stadsreligon

    Kejsare Konstantin gav kristendomen samma ställning som andra regioner i riket år 313 f.Kr. och då var cirka 15% av invånarna kristna.
  • Period: 300 BCE to 300

    Hellenismen

    Uttrycket kommer från grekernas namn på sig själva, hellener. Under antiken kallade de sitt land för Hellas och så heter Grekland på grekiska än idag.
  • Period: 264 BCE to 241 BCE

    Första Puniska kriget

    Det första puniska kriget mellan Rom och Kartago utkämpades för kontroll över Sicilien, som romarna vann 241 f.Kr. Vid denna tidpunkt hade Rom varit i krig med Kartago i över ett decennium, utan någon tydlig lösning i sikte.
  • Period: 221 BCE to 179 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Kung Filip var kung av Makedonien och ville tvinga in stadsstaterna i ett förbund. Han ville att de tillsammans skulle anfalla Perserriket och krossa det.
  • Period: 218 BCE to 201 BCE

    Andra Puniska kriget

    I det andra puniska kriget, 218-201 f.Kr, förlorade Kartago Spanien och därmed den rikedom som kunde ha använts till att bygga upp ett nytt välde. Flottan brändes av romarna, och de afrikanska besittningarna gick förlorade.
  • Period: 147 BCE to 146 BCE

    Tredje Puniska kriget

    I det tredje puniska kriget, 147-146 f.Kr, belägrade romarna Kartago och stormade staden. De sista invånarna stängde in sig i templet och brände sig själva levande.
  • Period: 100 BCE to 44 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar ansågs vara den mest framgångsrike av alla romerska fältherrar. Under hans befäl erövrade de romerska soldaterna Gallien. Julius fick sedan med den egyptiska drottningen Kleopatra fick han kontroll över Egypten och den omfattande handeln i Alexandria. Efter Caesar kallades de romerska makthavarna för kejsare.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Det började i Capua år 73 f.Kr med att en grupp gladiatorer överföll sina vakter med knivar och stekspett och sedan flydde. Det fortsatte med ett allmänt slavuppror i tre år, vilket var nära att störta den romerska staten.
  • Period: 64 BCE to 14

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus var den första av de romerska kejsarna som följde efter den romerska republikens sammanbrott. Augustus styrde romarriket mellan åren 24 f.Kr och 14 e.Kr. Augustus hette egentligen Octavianus, men det ändrades när han som ung blev adopterad av sin närmaste manliga släkting Julius Caesar.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Man brukar räkna år 27 f Kr som starten för det romerska kejsardömet eftersom detta är året då Caesars adoptivson Gaius Octavius utropas till kejsar Augustus. Det romerska kejsardömet höll sedan ihop i ungefär fyra sekel, fram tills Kejsar Theodosius död år 395 e Kr.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana är latin för den romerska freden och det är ett uttryck som används för den period med inre fred i det romerska riket, från Augustus till Marcus Aurelius alltså från 27 f.Kr till 180 e.Kr.
  • 272

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin föddes år 272 f.Kr. i Naissus. År 313 gjorde han kristendomen till en statsreligion och år 337 e.Kr. dog han i Nikomedia.
  • 395

    Romarriket delas

    Det romerska kejsardömet blev uppdelat i fyra olika sekel som varade fram till Kejsar Theodosius död som var år 395 e.Kr. Efter hans död delades kejsardömet upp i två delar: Västrom och Östrom.
  • 476

    Romarrikets fall

    År 476 avsattes den siste kejsaren Rom, vilket brukar markera slutet på den antika epoken. Romarriket hade då funnits i nästan tusen år.
  • Period: 1300 to 1100

    Mykene

    Grekerna hade tagit över Kreta. Man kunde se det för att ett palats byggdes i Mykene. Mykene ligger i det grekiska fastlandet.