• 2000 BCE

    Palatset i Knossos

    Palatset i Knossos
    Palatset i Knossos låg på Kreta och detta palats kan uppfattas som Europas första civilisation. En anledning till detta är att arkeologer har hittat de äldsta fynden av skriftspråk i Europa här. Skriftspråket har inte lyckats tydas, så man vet ännu inte vilket språk som användes här. Palatset i Knossos användes som kungapalats under den minoiska kulturen.
  • Period: 2000 BCE to 323 BCE

    Antikens Grekland

  • 1500 BCE

    Europas första civilisationer går under

    Europas första civilisationer går under
    Någon gång mellan 1500 f.Kr. och 1100 f.Kr. går Europas första civilisationer under. Både palatset i Knossos och i Mykene lämnades och blev ruiner. Handelsresorna slutade genomföras och människorna fick andra sätt att livnära sig på som jordbruk och fiske. Varför detta hände vet man ännu inte, men det kan bero på krig, jordbävningar eller vulkanutbrott.
  • 753 BCE

    Myten om Roms skapande

    Myten om Roms skapande
    Enligt myten om Roms skapande sägs det att tvillingbröderna Romulus och Remus som blivit omhändertagna av en varghona bestämde att Rom skulle byggas. Romulus blev även kung där. Det sägs att staden byggts där för att Romulus ville det, men nu finns det bättre förklaringar till varför staden byggdes där. Det fanns nämligen en stor flod där och många landvägar möttes på samma ställe, vilket är bra för handeln. Platsen var även omringat av sju stora kullar som kan hjälpa riket vid krig.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

  • 700 BCE

    Överbefolkning i Grekland

    Överbefolkning i Grekland
    Mellan 700 och 500 f.Kr. blev det överbefolkning i Grekland. Detta löstes med utvandring. Den här utvandringen var inte alltid frivillig. När grekerna utvandrade bildade de många nya stadsstater på andra ställen. Under den här perioden lärde sig grekerna att använda papyrus av egyptierna och skrivtecken av fenicierna.
  • 700 BCE

    Homeros

    Homeros
    Homeros var en viktig person då han var både Grekland och Europas första författare. Homeros skrev Iladen och Odysséen. Dessa var två berömda böcker om det trojanska kriget och om hjälten Oddyseus. Homeros sägs vara blind, vilket gör att vissa tvivlar på att det verkligen var han som skrev dessa texterna.
  • 630 BCE

    Sapfo

    Sapfo
    Sapfo var en kvinnlig författare och poet i antikens Grekland. Hon skrev kärleksdikter som antagligen var till andra kvinnor. Sapfo levde på ön Lesbos. Trots att hon skrev kärleksdikter om andra kvinnor var hon antagligen gift med en man och hade en dotter vid namn Kleis. Man vet inte exakt när Sapfo levde, men det var antagligen mellan 600 och 500 talet f.Kr.
  • 500 BCE

    Teater

    Teater
    Teatern uppkom i Aten någon gång under 500 talet f.Kr. Under en fest i Aten som var religiös och riktad åt Dionysos, vinguden, hölls en tävling varje år. Den deltagare som bäst komponerade och framförde körsånger till Dionysos vann. Man gjorde sitt framförande bättre genom att vara tydlig och kanske till och med prata mellan sångerna. Detta blev mer och mer som en teater. Senare byggde man upp stora utomhusteatrar som kunde ta mycket folk. Teatern spred sig från Aten ut i världen.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    Tidigare hade stadsstaten styrts med aristokrati, monarki och tyranni. Det viktiga besluten i Atens demokrati fattades i folkförsamlingen. Bilden visar platsen som kallades Pnyx där folkförsamlingen fattade sina beslut. Men det var tyvärr bara var 10% av invånare som hade rösträtt, så idag hade man kanske inte kallat antikens Aten för en demokrati, men det var iallafall starten till demokrati. Solon och Kleisthenes sägs vara dem som grundade Atens demokrati.
  • 499 BCE

    Perserkrigens start och Joniens uppror

    Perserkrigens start och Joniens uppror
    Perserkrigen började med att Jonien som tillhörde perserriket gjorde uppror. Invånarna där var nämligen greker. Aten stödde detta uppror genom att skicka dit soldater och skepp. Trots Atens stöd misslyckades upproret och Jonien tillhörde fortfarande Perserriket.
  • 490 BCE

    Perserriket hämnas på Aten

    Perserriket hämnas på Aten
    År 490 f.Kr. skickades den persiska flottan till Aten för att hämnas på dem för att dem stödde Joniens uppror. Vid en plats som kallas Marathon överraskade atenerna perserna och där skedde en strid. Aten vann striden trots att deras armé var mindre än persernas och perserna flydde tillbaka. Marathon låg drygt fyra mil från Aten och från Marathon skickades en snabb löpare till Aten med de goda nyheterna att Aten hade segrat. Det är därifrån idrottsgrenen maraton har fått sitt namn.
  • 480 BCE

    Perserriket går till attack igen

    Perserriket går till attack igen
    Den här gången hade perserkungen tagit med sig en ännu större armé. Vid Thermopyle, en passage mellan två berg, slogs perserna mot grekerna. Perserna vann och tog sig in i Aten. De brände ner staden. Efter detta lurade atenerna in perserna i en fälla vid ön Salamis och atenerna förstörde deras skepp och dränkte deras soldater. Perserna gav upp och gav sig hem och Aten stod som den slutgiltiga segraren för de persiska krigen.
  • 460 BCE

    Hippokrates

    Hippokrates
    Hippokrates var en präst och en läkare och han levde mellan 460 och 370 f.Kr. Han levde på ön Kos i Grekland. Hippokrates var aktiv på ett tempel för Asklepios, läkemedlets gud. På den här tiden offrade man till guden och hoppades på att patienterna blev friska, men Hippokrates gick längre än så. Han försökte ta reda på vad som var orsaken till att folk hade blivit sjuka och han försökte ta reda på vilken behandling som gav bäst effekt. Hippokrates är en viktig person inom medicinsk historia.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Efter att Aten blivit nerbränt, byggde atenerna upp sin stad igen, denna gång med ett större tempel till krigsgudinnan Athena. Anledningen till detta är inte helt klar, man tror att de trodde att Athena gjort så att dem slutligen segrat och att dem ville visa sin makt för omvärlden. Sparta och andra stadsstater blev då oroliga för Atens makt och Sparta började kriga mot Aten. Andra statsstater var också med i krigen. Krigen varade långt in på 300 talet f.Kr. då Sparta segrade.
  • 400 BCE

    Filosofi

    Filosofi
    Sokrates, Platon och Aristotoles är några kända filosofer som alla levde under 400 och 300 talet f.Kr. Sokrates var känd för att han ställde intelligenta och kluriga frågor till sina åhörare, Platon var känd för att han kom på att allting egentligen består av idéer så det borde ha funnits någon gudomlig idé till hur världen skulle skapas och Aristotoles jobbade med att människan ska förstå den världen den lever i. Det fanns även kvinnliga filosofer, ett exempel på det är Hipparchia.
  • 334 BCE

    Legenden om Alexander den store

    Legenden om Alexander den store
    Alexander den store styrde Makedonien på 300 talet f.Kr. Alexander tvingade in flera grekiska stadsstater exempelvis Aten i ett gemensamt förbund som han skulle leda. År 334 f.Kr. anföll dem perserriket och sågs som befriare för vissa människor där. Han erövrade Egyptien och blev farao där och brände ner perserrikets huvudstad och utsåg sig själv till härskare även där. Han och hans soldater kom ända till gränsen till Indien. Detta var det största imperiet hittils i denna delen av världen.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    På resan hem från erövringarna dör Alexander den store. Detta leder till att hans imperium delas. Grekerna startade en ny stor utvandring och grundade flera nya städer i det gamla Perserriket och i Egypten. För att hylla Alexander döptes många av städerna till Alexandria. I dessa nya städer uppkom en kulturblandning som kallas för hellenismen. Grekiskan blev ett världsspråk och kulturer blandades. Hellenismen är en epok som började 323 f.Kr. och varade i flera hundra år.
  • 264 BCE

    Roms framväxt

    Roms framväxt
    När Rom grundades var det bara en stad i nuvarande Italien. Det fanns många andra stadsstater och folkslag i de områdena på den tiden och med tiden uppstod det konflikter om vem som skulle kontrollera handeln i området. Konflikterna utvecklades till krig mellan Rom och en del grekiska stadsstater. Rom vann krigen och erövrade de grekiska stadsstaterna där. År 264 f.Kr. tillhörde hela nuvarande Italien bortsett från några öar Rom.
  • 264 BCE

    De puniska krigen

    De puniska krigen
    Ännu en handelskonflikt uppstod för Rom, men den här gången mot Karthago. Den kartagiske fältherren hette Hannibal och han hade en stor armé. Karthagerna var nära på att vinna över Rom, men Rom vann det tredje och det sista puniska kriget vilket resulterade i att Karthago brändes ner och de karthager som överlevde blev romerska slavar. Det första puniska kriget varade mellan 264 och 241 f.Kr., det andra mellan 218 och 201 f.Kr. och det tredje mellan 149 och 146 f.Kr.
  • 100 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar var en romersk politiker, författare och fältherre. När Caesar var fältherre erövrade Rom Gallien och stred mot många riken. Under samma tid som detta inträffade var det ett inbördeskrig i Romarriket om vem som skulle ha makten. Tidigare hade Romarriket styrts av två stycken konsuler, men under detta inbördeskrig var det svårt att bestämma vilka som skulle bli konsuler och Caesar blev vald till att bli envåldshärskare hela hans liv. Caesar blev mördat år 44 f.Kr. av sina fiender.
  • 100 BCE

    Religion - ett mångkulturellt rike

    Religion - ett mångkulturellt rike
    Romarriket var mångkulturellt. Romarna trodde på samma gudar som grekerna, men de hade olika namn på dem. En del romare trodde på egyptiska gudar, guden Isis var en egyptisk Gud som en del romare tillbad. En del romare trodde även på persiska gudar, en sådan persisk Gud var Mithras.
  • 73 BCE

    Slavar och slavuppror

    Slavar och slavuppror
    En stor anledning till att det gick så bra för Romarriket ekonomiskt var att dem hade mycket gratis arbetskraft genom slavar. Folk som romarna erövrade blev ofta tagna till Rom för att bli slavar. På grund av dåliga levnadsförhållanden bestämde sig en del slavar för att göra uppror. Ett känt slavuppror är Spartacusupproret då 70000 slavar som rymt från sina arbeten bildade en armé som stred mot romerska soldater. De slavarna som inte dog i striderna blev korsfästa. Upproret skedde år 73 f.Kr.
  • 27 BCE

    Romerska kejsare

    Romerska kejsare
    Mellan år 27 f.Kr. och 476 e.Kr. var Romarriket ett kejsardöme. Den första romerska kejsaren var Gaisus Octavianus som fick byta namn till Augustus. Mycket i Romarriket hängde på om kejsaren tog bra beslut eller dåliga. Detta kan bero på att kejsaren var en envåldshärskare, så om kejsaren tog dåliga beslut så fanns det ingen som kunde hindra honom. Några kejsare som var kända för att vara onda var Nero och Caligula och exempel på några som var och goda var Hadrianus och Trajanus.
  • 27 BCE

    Kristendomen grundas

    Kristendomen grundas
    Enligt Bibeln föddes Jesus under tiden då Augustus var kejsare, alltså någon gång mellan 27 f.Kr. och 14 e.Kr. Ungefär femtio år senare finns det källor som bevisar att det fanns kristna anhängare då. Det blev stora problem för de första kristna, t.e.x när de vägrade tillbe och offra till statyer av kejsare. Då blev de bestraffade, genom att de t.e.x kastades in på gladiatorarenor. De första kristna anhängarna var förföljda vart de än gick.
  • 1 BCE

    Proletärer och patricier

    Proletärer och patricier
    Det fanns stora skillnader mellan samhällsgrupperna i Romarriket. Proletärerna hade det sämst och patricierna hade det bäst. Proletärerna ägde ingenting och dem fick antingen bara lön för en dags arbete i taget eller så levde de på bidrag från rikare människor i riket. Hantverkare och köpmän hade det betydligt bättre, deras arbetsdagar var inte jättelånga och de hade en del lediga dagar. Patricierna hade det klart bäst då de kunde bo i stora hus med husslavar som jobbade i husen.
  • 10

    Underhållning

    Underhållning
    I Romarriket var underhållning och att man skulle ha kul något som var väldigt viktigt. Både rika och fattiga skulle kunna ta del av lite av rikets underhållning. Man tittade mycket på teater som ursprungligen kom från Grekland, men i Rom så tittade man mer på komedier, gladiatorspel var också populärt och känt för Rom, man tittade på hästkapplöpning, man badade på stora badhus med både kalla och varma bassänger som kallades för termer, man kunde träna i träningslokaler och man kunde basta.
  • 20

    Mat

    Mat
    Det fanns mycket tavernor i Romarriket. Tavernor var som nutida snabbmatsrestauranger. Det fanns en stor brandrisk i romarnas hem, så det var svårt för dem att tillaga varm mat hemma. Vanlig mat var ärtor, bönor, kol, bröd och olivolja och vanliga drycker var vatten och vin. Man åt mycket vegetariskt i Romarriket. Det vanligaste var att man åt tre mål mat om dagen. En romare som hette Apicius skrev en kokbok, den finns bevarat än i dag.
  • 79

    Pompeji

    Pompeji
    Pompeji var en stad i Romarriket med en närliggande vulkan -Vesuvius. Det hann gå tusentals år mellan Vesuvius utbrott, så romarna i Pompeji hade ingen tanke på att detta skulle ske, när utbrottet kom år 79 e.Kr. Askan från vulkanerna begravde hela staden och människor, djur och annat blev begravda under askan och förmultnade sedan och då när man grävde ut en stor del av staden kunde man hälla i gips i avgjutningarna från olika saker och få fram hur det såg ut.
  • 117

    Mare Nostrum

    Mare Nostrum
    Mare Nostrum är latin och betyder vårt hav. Efter de puniska krigen och ännu fler erövringar hade romarna kontroll på hela Medelhavet och då använde de just det uttrycket. År 117 e.Kr. var Romarriket som störst efter att de hade erövrat Gallien.
  • 300

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    Kristendomen blev större och större och på 300 talet e.Kr. gick självaste kejsaren över till Kristendomen och då blev alla andra religioner förbjudna istället. Anledningarna till att Kristendomen blev så pass stor kan vara att religionen var öppen och tillåten för alla människor, alltså även för slavar och för kvinnor. På den här tiden kunde man kalla sig för kristen, men fortfarande tro på olika andar som egentligen inte tillhörde Kristendomen.
  • 476

    Romarrikets sammanbrott

    Romarrikets sammanbrott
    År 395 e.Kr. delades Rom i Västrom och Östrom. Detta var starten på Romarrikets sammanbrott. År 476 e.Kr. avsattes en Västromersk kejsare och då gick Västrom under. Östrom levde kvar länge till. Anledningar till att Västrom gick under är att de inte längre erövrade folk, så de fick inga nya slavar och gratisarbetskraft, att Romarriket angreps från många håll samtidigt och att politiken i Rom inte höll eftersom att de bara var en person som styrde.
  • Kulturarv

    Kulturarv
    Det finns ett stort kulturarv från antika Rom. Flera nuvarande storstäder som Paris och London grundades av romare, språket latin var det som romarna använde, vissa nutida lagar inspirerades nog av romerska lagar och religionen Kristendomen hade kanske inte varit störst i världen idag om inte de romerska kejsarna hade accepterat den. Även romarnas arkitektur till när de byggde hus och akvedukter med mera finns fortfarande kvar än idag.