Antiken

Timeline created by zaraamlon
 • 2,500 BCE

  Grekerna kom till Grekland

  Grekerna kom till Grekland
  De första grekerna kom inte till Grekland fören omkring 2500 f.Kr, innan dem kom till Grekland talades andra språk. Grekerna kom troligtvis från de stora stäpperna norr om svarta havet där de tidigare levt som nomader.
 • 1,500 BCE

  Europas första civilisationer går under

  Europas första civilisationer går under
  Under år 1500 f.kr-1100 f.kr gick Europas första civilisationer under, det man tror är att det skedde på grund av jordbävningar, vulkanutbrott och krig. En annan orsak är att det gick så bra för de första civilisationerna så det blev överbefolkning, det innebar att det inte fanns möjligheter till försörjning till alla.
 • -776 BCE

  Olympiska spelen

  Olympiska spelen
  De olympiska spelen var de största idrottstävlingarna under antiken och de hölls vart fjärde år i staden Olympia. Vanliga grenar var t.ex. löpning och diskuskastning som finns nu inom friidrott. En annan gren som pankration och det var en kampsport där alla medel var tillåtna förutom att bitas eller gräva ut ögonen på varandra och det slutade med att en av dem dog. De olympiska spelen uppfattades som en religiös handling riktad åt de grekiska gudarna.
 • -753 BCE

  Romulus

  Romulus
  Många romare trodde på en kung som hette Romulus och att han hade byggt upp deras stad. Romulus fanns troligtvis inte på riktigt men det fanns många sagor och myter om honom. I en av berättelserna säger dem att Romulus och hans tvillingbror Remus bestämde bestämde år 753 f.kr att dem skulle bygga upp staden och att denna tidpunkt blev även början på romarnas tidsräkning.
 • -700 BCE

  Utvandringen från Grekland

  Utvandringen från Grekland
  Utvandringen från Grekland ägde rum mellan år 700 f.kr.-500 f.kr. De utvandrade från Grekland eftersom att deras första civilisationer gick under, detta gjorde att dem kom i kontakt med nya folk och kulturer. Nutida storstäder som finns i Frankrike Neapel grundades av grekerna. Under utvandringen lärde dem sig bland annat att använda papyrus och feniciska skrivtecken.
 • -700 BCE

  Homeros

  Homeros
  Det vi vet om Homeros är att han troligtvis levde 700-talet f.kr. Han var en blind författare som hade skrivit de berömda böckerna "Iliaden" och "Odysséen".
 • -500 BCE

  Teatern uppkom

  Teatern uppkom
  Teatern uppkom under 500-talet f.kr och det började med att dem skulle vinna en tävling om vem som framförde bäst sång till gudens ära. Ett sätt att vinna var att göra framförandet tydligare, det kunde man göra genom att införa några talande repliker mellan sångarna och där uppstod teatern.
 • -400 BCE

  Perserkrigen

  Perserkrigen
  Perserkrigen var en serie konflikter som ledde till ett krig mellan Perseriket och Grekland. Kriget slutade med att Grekland vann, de vann tack vare att den atenska flottan lurade in perserna i en fälla och krossade sedan båt efter båt.
 • -400 BCE

  Sokrates

  Sokrates
  Sokrates var en av de tre mest omtalade filosoferna som levde på 400-300 f.Kr. Han var mest känd för att ställa kluriga frågor till sina åhörare. Detta fick dem att tänka själva och verkligheten var svår att förstå.
 • -400 BCE

  Platon

  Platon
  Platon var en av de tre mest omtalade filosoferna som levde under 400-300 f.Kr. Han var känd för att han kom på att allt egentligen bestod av idéer och att alla bra saker egentligen var en smart och bra idé från början
 • -400 BCE

  Aristoteles

  Aristoteles
  Aristoteles var en av de tre mest omtalande filosoferna som levde år 400-300 f.Kr. Han kom på att det skulle bli lättare att förstå och lära sig saker ifall man delade in kunskapen i olika ämnen.
 • -356 BCE

  Alexander den store

  Alexander den store
  Alexander den store levde under år 356 f.kr-323 f.kr. Han var kung över Perseriket och han kom inte från Perseriket utan han erövrade det och utsedde sedan sig själv som kung. Han anföll Perseriket med hjälp av tiotusentals soldater från Grekland och Makedonien. Han var härskare över det största imperiet hittills tills hans tidiga död på vägen hem från floden Indus där han blev sjuk och dog.
 • -200 BCE

  Hela Italien blir en del av romarriket

  Hela Italien blir en del av romarriket
  När de romerska köpmännen började ta över mer och mer av handeln så blev invånarna i södra Italien oroliga när dem gjorde denna upptäckt. Detta gjorde att dem försökte hindra handelsfartyg att komma in i deras hamnar. Detta ledde sedan till ett krig som slutade med att hela Italien blir en del av romarriket.
 • -200 BCE

  De puniska krigen

  De puniska krigen
  Från mitten av 100-talet och mitten av 200-talet utkämpades tre stora krig mellan Rom och Karthago. Det slutade med att de romerska köpmännen kontrollerade handeln i mellersta medelhavsområdets norra del.
 • -100 BCE

  Julius Caesar

  Julius Caesar
  Julius Caesar var en romersk diktator som levde år 100 f.Kr-44 f.Kr. Samtidigt som han var en framgångsrik ledare och besegrade fiender så försökte han samtidigt makt för sin egen del. Han blev sedan dömd som diktator och mördades år 44 f.Kr.
 • -73 BCE

  Spartacusupproret

  Spartacusupproret
  Spartacusupproret är det mest kända slavupproret i romarriket som utspelade sig år 73 f.Kr. Spartacusupproret fick sitt namn efter ledaren Spartacus som var en slav. Spartacus rymde med några andra slavar och gömde sig på Vesuvius. Till slut så hade det uppstått en hel armé av fångar som hade flytt, över 70 000 slavar hade rymt och tog vapen från romarna. Men till slut stupade slavarna och de sista 6 000 slavarna korsfästes.
 • -27 BCE

  Roms kejsare

  Roms kejsare
  Romarrikets framtid hängde på vem som var kejsare, om kejsarna fattade bra beslut så kunde det gå bra för riket. Det fanns samtidigt rykten om kejsare som var helt galna och många av kejsarna blev mördade och satt inte vid makten särskilt länge.
 • 79

  Pompeji går under

  Pompeji går under
  Pompeji gick under på grund av att vulkanen Vesuvius fick ett utbrott och staden begravdes under aska och sot. Det var först på eftermiddagen som vulkanen blev som mest aktiv och det började med kraftiga smällar och ett stort svart moln över staden. Sedan började det falla ner små stenar av pimp och en del försökte skydda sig i hemmen och andra försökte rymma därifrån. Dem som stannade kvar dog efter några timmar och begravdes med staden.
 • 400

  Romarrikets sammanbrott

  Romarrikets sammanbrott
  Det finns olika anledningar till Romarrikets sammanbrott. En anledning är att Romarna var beroende av att ha slavar och när arméerna inte längre kunde erövra mer mark så fick de heller inte fler slavar. Detta gjorde att både slavar och mat blev dyrare och det uppstod en ekonomisk kris i riket.
 • Pompeji återupptäcks

  Pompeji återupptäcks
  Efter det stora vulkanutbrottet i Pompeji så blev staden begravd i aska och sot. Det var först på 1700 talet som man påbörjade utgrävningen på platsen. Arkeologer har idag frilagt 3/4 av staden eftersom att dem vill lämna resten av staden bevarad.
 • Judarna blir en stor folkgrupp igen

  Judarna blir en stor folkgrupp igen
  Under antiken drabbades judarna hårt av romarrikets erövringar. De romerska soldaterna rev ner templet i Jerusalem och försökte tvinga judarna att lämna landet, ungefär 1 miljon dog under det kriget. Först på 1900 talet så blev judarna återigen den största folkgruppen i landet.