Antiken

  • 2500 BCE

    Grekerna kom till Grekland

    Grekerna kom till Grekland
    De första grekerna kom inte till Grekland fören omkring 2500 f.Kr, innan dem kom till Grekland talades andra språk. Grekerna kom troligtvis från de stora stäpperna norr om svarta havet där de tidigare levt som nomader.
  • 1500 BCE

    Europas första civilisationer går under

    Europas första civilisationer går under
    Under år 1500 f.kr-1100 f.kr gick Europas första civilisationer under, det man tror är att det skedde på grund av jordbävningar, vulkanutbrott och krig. En annan orsak är att det gick så bra för de första civilisationerna så det blev överbefolkning, det innebar att det inte fanns möjligheter till försörjning till alla.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    De olympiska spelen var de största idrottstävlingarna under antiken och de hölls vart fjärde år i staden Olympia. Vanliga grenar var t.ex. löpning och diskuskastning som finns nu inom friidrott. En annan gren som pankration och det var en kampsport där alla medel var tillåtna förutom att bitas eller gräva ut ögonen på varandra och det slutade med att en av dem dog. De olympiska spelen uppfattades som en religiös handling riktad åt de grekiska gudarna.
  • 753 BCE

    Romulus

    Romulus
    Många romare trodde på en kung som hette Romulus och att han hade byggt upp deras stad. Romulus fanns troligtvis inte på riktigt men det fanns många sagor och myter om honom. I en av berättelserna säger dem att Romulus och hans tvillingbror Remus bestämde bestämde år 753 f.kr att dem skulle bygga upp staden och att denna tidpunkt blev även början på romarnas tidsräkning.
  • 700 BCE

    Utvandringen från Grekland

    Utvandringen från Grekland
    Utvandringen från Grekland ägde rum mellan år 700 f.kr.-500 f.kr. De utvandrade från Grekland eftersom att deras första civilisationer gick under, detta gjorde att dem kom i kontakt med nya folk och kulturer. Nutida storstäder som finns i Frankrike Neapel grundades av grekerna. Under utvandringen lärde dem sig bland annat att använda papyrus och feniciska skrivtecken.
  • 700 BCE

    Homeros

    Homeros
    Det vi vet om Homeros är att han troligtvis levde 700-talet f.kr. Han var en blind författare som hade skrivit de berömda böckerna "Iliaden" och "Odysséen".
  • 500 BCE

    Teatern uppkom

    Teatern uppkom
    Teatern uppkom under 500-talet f.kr och det började med att dem skulle vinna en tävling om vem som framförde bäst sång till gudens ära. Ett sätt att vinna var att göra framförandet tydligare, det kunde man göra genom att införa några talande repliker mellan sångarna och där uppstod teatern.
  • 400 BCE

    Perserkrigen

    Perserkrigen
    Perserkrigen var en serie konflikter som ledde till ett krig mellan Perseriket och Grekland. Kriget slutade med att Grekland vann, de vann tack vare att den atenska flottan lurade in perserna i en fälla och krossade sedan båt efter båt.
  • 400 BCE

    Sokrates

    Sokrates
    Sokrates var en av de tre mest omtalade filosoferna som levde på 400-300 f.Kr. Han var mest känd för att ställa kluriga frågor till sina åhörare. Detta fick dem att tänka själva och verkligheten var svår att förstå.
  • 400 BCE

    Platon

    Platon
    Platon var en av de tre mest omtalade filosoferna som levde under 400-300 f.Kr. Han var känd för att han kom på att allt egentligen bestod av idéer och att alla bra saker egentligen var en smart och bra idé från början
  • 400 BCE

    Aristoteles

    Aristoteles
    Aristoteles var en av de tre mest omtalande filosoferna som levde år 400-300 f.Kr. Han kom på att det skulle bli lättare att förstå och lära sig saker ifall man delade in kunskapen i olika ämnen.
  • 356 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    Alexander den store levde under år 356 f.kr-323 f.kr. Han var kung över Perseriket och han kom inte från Perseriket utan han erövrade det och utsedde sedan sig själv som kung. Han anföll Perseriket med hjälp av tiotusentals soldater från Grekland och Makedonien. Han var härskare över det största imperiet hittills tills hans tidiga död på vägen hem från floden Indus där han blev sjuk och dog.
  • 200 BCE

    Hela Italien blir en del av romarriket

    Hela Italien blir en del av romarriket
    När de romerska köpmännen började ta över mer och mer av handeln så blev invånarna i södra Italien oroliga när dem gjorde denna upptäckt. Detta gjorde att dem försökte hindra handelsfartyg att komma in i deras hamnar. Detta ledde sedan till ett krig som slutade med att hela Italien blir en del av romarriket.
  • 200 BCE

    De puniska krigen

    De puniska krigen
    Från mitten av 100-talet och mitten av 200-talet utkämpades tre stora krig mellan Rom och Karthago. Det slutade med att de romerska köpmännen kontrollerade handeln i mellersta medelhavsområdets norra del.
  • 100 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar var en romersk diktator som levde år 100 f.Kr-44 f.Kr. Samtidigt som han var en framgångsrik ledare och besegrade fiender så försökte han samtidigt makt för sin egen del. Han blev sedan dömd som diktator och mördades år 44 f.Kr.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Spartacusupproret är det mest kända slavupproret i romarriket som utspelade sig år 73 f.Kr. Spartacusupproret fick sitt namn efter ledaren Spartacus som var en slav. Spartacus rymde med några andra slavar och gömde sig på Vesuvius. Till slut så hade det uppstått en hel armé av fångar som hade flytt, över 70 000 slavar hade rymt och tog vapen från romarna. Men till slut stupade slavarna och de sista 6 000 slavarna korsfästes.
  • 27 BCE

    Roms kejsare

    Roms kejsare
    Romarrikets framtid hängde på vem som var kejsare, om kejsarna fattade bra beslut så kunde det gå bra för riket. Det fanns samtidigt rykten om kejsare som var helt galna och många av kejsarna blev mördade och satt inte vid makten särskilt länge.
  • 79

    Pompeji går under

    Pompeji går under
    Pompeji gick under på grund av att vulkanen Vesuvius fick ett utbrott och staden begravdes under aska och sot. Det var först på eftermiddagen som vulkanen blev som mest aktiv och det började med kraftiga smällar och ett stort svart moln över staden. Sedan började det falla ner små stenar av pimp och en del försökte skydda sig i hemmen och andra försökte rymma därifrån. Dem som stannade kvar dog efter några timmar och begravdes med staden.
  • 400

    Romarrikets sammanbrott

    Romarrikets sammanbrott
    Det finns olika anledningar till Romarrikets sammanbrott. En anledning är att Romarna var beroende av att ha slavar och när arméerna inte längre kunde erövra mer mark så fick de heller inte fler slavar. Detta gjorde att både slavar och mat blev dyrare och det uppstod en ekonomisk kris i riket.
  • Pompeji återupptäcks

    Pompeji återupptäcks
    Efter det stora vulkanutbrottet i Pompeji så blev staden begravd i aska och sot. Det var först på 1700 talet som man påbörjade utgrävningen på platsen. Arkeologer har idag frilagt 3/4 av staden eftersom att dem vill lämna resten av staden bevarad.
  • Judarna blir en stor folkgrupp igen

    Judarna blir en stor folkgrupp igen
    Under antiken drabbades judarna hårt av romarrikets erövringar. De romerska soldaterna rev ner templet i Jerusalem och försökte tvinga judarna att lämna landet, ungefär 1 miljon dog under det kriget. Först på 1900 talet så blev judarna återigen den största folkgruppen i landet.