Antiken

  • 2000 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    Det var för ungefär 4000 år som det fanns ett enormt palats på ön Kreta i staden Knossos. Det var ett centrum för handel på medelhavet. Det uppstår en högkultur. Det blev den så kallade minoiska kulturen. Men en dag förstördes palatset. Man vet inte vad som orsakade den minoiska civilisationens undergång.
  • Period: 2000 BCE to 300 BCE

    Antikens Grekland

  • 1500 BCE

    Mykene

    Mykene
    Mykene är en arkeologisk fyndort i Grekland, belägen 11 kilometer norr om Argos. Den mykenska konsten blomstrade mellan cirka 1500- och 1000-talet f.Kr. I Mykenes utgrävda borganläggning återfinns bland annat den så kallade Lejonporten från cirka 1250 f.Kr.
  • 1100 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna var ett handels-och sjöfarande folk som under antiken levde i bland annat Libanon, Israel, Syrien och Palestina. Att de var ett bra handels- och sjöfararfolk berodde på att de var väldigt bra på att bygga skepp. Fenicierna var viktiga kulturförmedlare. De vidareutvecklade alfabetet och i samband med alla deras handelsresor och deras kolonisering gjorde att teckensystemet spred sig i medelhavsområdet. Det senare grekiska alfabetet utvecklades från det feniciska.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    De olympiska spelen var dem största idrottstävlingarna under antiken. Det hölls vart fjärde år (man gör det fortfarande), i staden Olympia. Dessa tävlingarna och alla andra uppfattades som en religiös handling för guden Zeus eller andra gudar och därför fick inga stadsstater vara i krig under de olympiska spelen. Skillnaden med de moderna olympiska spelen är att det var bara greker som fick vara med och kvinnor fick inte vara närvarande överhuvudtaget. Inte ens sitta i publiken.
  • 753 BCE

    Romarriket grundas

    Romarriket grundas
    I sagorna berättar man om Remus och Romulus som grundade Romarriket. Men i romarnas egna tideräkning har man utgått från att det grundades år 753 f. kr. Det sägs att det började med små hus längs med floden Tibern vid 7 kullar. Oavsett, så var det bestämt att det ska ligga vid floden Tibern. Det passade helt perfekt med handeln och det var grunt vatten vid mynningen som gjorde att det var lätt att gå över. Blev man anfallen av några fiender var det bara att fly upp för några av de 7 kullarna.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Omkring 700 f. kr. gav sig några av antikens greker iväg för att sedan bilda ett stort antal kolonier längsmed Medelhavet och Svarta havets kuster. Dessa erövringarna var början på en 200 års lång tid av grekisk kolonisation. Med kolonierna spreds den grekiska kulturen snabbt och enkelt, till nya områden och oftast blev städerna mycket välmående, vilket gjorde att konsten blommade i väst. De lösta sammanfogade systemen av stadsstaterna och kolonier bildade en helt ny högkultur.
  • 700 BCE

    Stadsstaterna växer fram.

    Stadsstaterna växer fram.
    En stadsstat är helt enkelt en stad som försörjer sig själv med egna boskap och jordbruk. Dem bestämmer över sig själva, men det blev bara fler och fler i stadsstaterna och till sist blev folk tvungna att flytta på grund av att det inte fanns tillräckligt mycket med mat åt alla invånare. På det viset uppkom senare kolonisationen. Ett exempel på stadsstater är Kreta och Sparta.
  • 700 BCE

    Epoken antiken inleds.

    Epoken antiken inleds.
    Antiken beskrivs som en tidsperiod runt medelhavsområdet som enligt vår moderna historiska indelning ska ha rört sig kring 700- 476 f.v.t. och det fokuserar på de grekiska och de romerska civilisationerna och högkulturerna. Man hade mycket tid och mat i överskott, så man började göra teatrar och konsten blommade.
  • 509 BCE

    Rom blir en republik

    Rom blir en republik
    Den romerska republiken varade från år 509 f. kr. till 31 f. kr. Under republiken styrdes Rom av 2 konsuler och de hade en rådgivande församling som kallades senaten. Republik är när folket väljer sin ledare. Men det var inte riktigt så som det funkade. Det var bara de romerska högsatta bönderna och rika stadsborna som fick rösta. Under tider av stor nöd röstade man fram en diktator som skulle leda landet i 6 månader.
  • 500 BCE

    Atens demokrati

    Atens demokrati
    Atens demokrati sägs ha införts ungefär vid 500 f. kr. Var nionde dag kallades alla Atens medborgare till ett möte som kallades folkförsamlingen. I det mötet bestämde man om man skulle ha krig med något land eller om några lagar skulle ändras. Man kan säga att mötet var som ett klassråd i skolan. Det sista man gjorde på mötet var att rösta, alla fick rösta, fattig som rik. Man brukar säga att Aten hade direkt demokrati, det betyder att alla medborgare var med och bestämde och inte rikdsdagen.
  • 500 BCE

    Persernas erövringar

    Persernas erövringar
    Under antikens gång var persiska riket en världsmakt. På 500-talet f.Kr började den persiska akemenidiska (en folkgrupp)kungaätten utvidga sitt rike från kärnlandet i nuvarande Iran. Den ena staten efter den andra erövrades av den effektiva persiska krigsmakten. Och med tiden hade ett väldigt stort rike skapats som sträckte sig ända från floden Indus i öster till Medelhavet i väster. Perserna hade därmed skapat världshistoriens dittills största imperium.
  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Den grekiska teatern uppkom i Aten ungefär vid 500 f. kr. Hela detta började med en 5 dagars lång fest till vinguden Dionysos ära. Det var en tävling på festen, om vem som bäst komponerade och framförde körsånger till Dionysos ära. Det lättaste sättet att vinna var att framföra sången tydligt. Detta fortsatte och man utökade det så att man stod på en scen och sjöng och då hade man lagt in repliker också, detta var ungefär år 400 f. kr. Det var en utomhus teater med ungefär 20 000 platser.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    Det var flera år efter det misslyckade joniska upproret skickades den persiska kungen sin stora flotta över havet med tusentals soldater för att hämnas på Aten. Staden skulle straffas för stödet till upproret. Men innan den persiska armen han gå till anfall blev den angripen vid en plats som heter Marathon.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    10 år senare efter slaget vid Marathon så kom den persiska kungen tillbaka med ännu en större arme. Nu tänkte han att han skulle krossa sitt motstånd vid en plats som heter Thermopyle. Thermopyle ligger i ett trångt passage mellan två berg stod ett mycket blodigt slag. Det som var så himla speciellt med det här slaget var att grekerna var ungefär 300 st och perserna var 10 000 personer. En annan speciell grej är att grekerna fick hjälp av spartanerna och spartnernas kung var ledare.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Detta slaget hände ungefär samtidigt som slaget i Thermopyle. Den grekiska flottan lyckades lura in den persiska flottan i det trånga sundet vid ön Salamis. De grekiska flottorna var lättmanöverliga och lätta medan persernas var stora och tunga. När de persiska flottorna kom in i det trånga sundet krossades båt efter båt och jättemånga soldater drunknade. Efter förlusten gav perserna upp och drog sig tillbaka hemåt med de soldaterna som resterade.
  • 475 BCE

    Rom kontrollerar den apenninska halvön.

    Rom kontrollerar den apenninska halvön.
    Runt 475 f.Kr. fanns det ca 20 olika folkslag på den Apenninska halvön vid Italien som pratade olika språk. De grekiska invånarna som bodde i grekiska stadsstater i den södra delen av Italien blev oroliga när de såg hur köpmännen från Rom tog över handeln med olja och vin. Vilket sedan gjorde att grekerna startade en konflikt och försökte stoppa romarnas fartyg från att komma in. Konflikten spårade till sist ur och skapade krig mellan dem.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Det peloponnesiska kriget var en serie väpnade konflikter mellan det Attiska förbundet under Aten och peloponnesiska förbundet under Sparta. De här konflikterna var under år 431- 404 f. kr.
  • 395 BCE

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    År 284 f. kr. valdes Diocletianus till kejsare av romarriket. Politiskt, militärt och till och med administrativt höll Rom på att falla samman. Riket skulle inte längre kunna styras från Rom. Men Roms kejsare ville inte dela upp romarriket till autonoma stater (självstyrande stater). Han reformerade riket genom att utnämna sin vän Maximianus till medkejsare.
    Maximianus skulle ta itu med den västra delen, Diocletianus den östra. På så vis fick de slut på 50 års anarki – i alla fall tillfälligt.
  • 382 BCE

    Makedonien/Kung FIlip

    Makedonien/Kung FIlip
    Filip II var kung över Makedonien och far till Alexander den store. Han föddes år 382 i staden Pella. Efter Amintos död var Makedonien svagt. Grekerna tog Filip II till Thebe som gisslan. Han lärde sig om deras kultur, socialastruktur och militär. Av det blev han en duktig strateg och diplomat. Han blev kung över Makedonien vid 23 års ålder och reformerade armén vilket gjorde den starkare och erövrade Grekland med hjälp av det. Han mördades av sin livvakt 336 f. kr.
  • 380 BCE

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    De första kristna var fattiga judar som haft det svårt i livet. De flesta blev förföljda eller så dog de inne på Colosseum på grund av fighterna. Man sa att om man dog på Colosseum skulle man definitivt komma till paradiset.
    År 313 f. kr. gav kejsar Konstantin den store kristendomen samma ställning som andra religioner i riket. Då var kanske 15 procent av invånarna kristna. När det var förklarat, började kristna till och med förfölja andra religioner.
  • 356 BCE

    Alexander den store.

    Alexander den store.
    356 f. kr. föddes Alexander III, 20 år senare när hans far dött tar han över makten som kung. Alexander var en skicklig organisatör och han enade grekerna. Med hjälp av grekerna besegrade han det väldiga perseriket och skapade världshistoriens största rike. En dag när hans armé var på väg hem insjuknade Alexander i feber och dog som 33 år gammal i Babylonien. Han beundrades sedan av Napoleon och Hitler.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Alexanders rike splittrades i flera mindre imperium efter att man inte kunde "komma överens" om vem som skulle styra och till sist blev det grekerna som styrde alla små imperium. Grekernas kultur spreds mellan de olika imperierna och blandades med andra kulturer och bildade högkulturen Hellenismen. Hellenismens centrum blev staden Alexandria i Egypten som är uppkallat efter Alexander den store.
  • 272 BCE

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Konstantin den store eller Konstantin var född 27 februari 272 i Naissus och dog 22 maj 337 i Nikomedia. Han var romersk kejsare från det att han utropades till Augustus av sina trupper den 25 juli 306 till sin död. Han var ensam kejsare från 324. Han är känd för att ha tillåtit kristendomen i romarriket vilket senare under samma århundrade ledde till att kristendomen blev statsreligion. Han är också känd för att ha grundat den nya huvudstaden Konstantinopel år 325.
  • 264 BCE

    Det första puniska kriget

    Det första puniska kriget
    Det första puniska kriget ägde rum vid 264 f. kr. till 241 f . kr.
    Kartago och Rom krigade om Kartago vilket är dagens Sicilien. Sicilien var viktigt eftersom det låg vid vatten och vid vatten är det handel och handel är viktigt för landets ekonomi, eftersom de flesta krävde tullskatt för att säljare skulle kunna komma in i "landet/hamnen" så de kunde sälja. Tullen var som en slags "gåva" eller som ett tack att man kunde sälja där. I alla fall så förlorade Kartago slaget.
  • 218 BCE

    Andra puniska kriget

    Andra puniska kriget
    Det andra puniska kriget ägde rum vid 218-201 f .kr.
    Alla krig var mellan Kartago och Rom. Den här gången om Spanien. Kartago förlorade den här gången också. De förlorade Spanien med sin rikedom kunde bygga upp ett nytt välde. Kartagos flotta brändes upp av romarna och de afrikanska besättningarna gick förlorade. Hannibal ledde armén hade stridselefanter vilket var lite speciellt.
  • 149 BCE

    Tredje puniska kriget.

    Tredje puniska kriget.
    Det tredje puniska kriget ägde rum vid 149-146 f. kr.
    Den här gången belägrade romarna Kartago och stormade staden. De sista invånarna stängde in sig i templet och brände upp sig själva. Det sägs att romarna grävde upp marken och hällde salt över hela Kartago så att det aldrig skulle kunna växa där igen så att ingen bodde där vilket ledde till att det inte skulle finnas någon konkurrans. Samma år krossade romarna Korint och där med hade en ny stormakt skapats.
  • 100 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar föddes år 100 f. kr. I början var han en duktig general, politiker, och en bra talare. År 59 f. kr. valdes han till konsul. Han fick sedan leda en armé och erövrade under 8 år en hel del till Romarriket. Han började också erövringen av Britannien. Många trodde att han skulle få för mycket makt eftersom han hade en så bra armé.. Det tyckte några att det var för mycket. Så när Julius Caesar kom in på något möte blev han knivhuggen av bl.a sin bästa vän Brutus.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Det började i Capua år 73 f.Kr med att en grupp gladiatorer överföll sina vakter med knivar och sedan flydde. Det fortsatte med slavuppror i tre år, vilket var nära att störta den romerska staten. Det slutade med en lång pina för de tusentals slavar som korsfästes längs Via Appia. Detta är nog det mest omskrivna upproret. Ledaren Spartacus stupade själv i det avgörande slaget, men han står alltjämt som en symbol för dem som vågar resa sig mot förtryckare.
    Spartacus var slav och gladiator.
  • 63 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    Kejsare Augustus föddes år 63 f .kr. Egentligen heter han inte Augustus han hette Octavius, men han döpte om sig. Augustus var den första kejsaren av det romerska kejsardömet och regerade från 27 f. kr. till sin död. Augustus inledde många saker, som t.ex brandkåren, polisen, han rustade upp Rom vilket gjorde att det blev mindre krig. Han gjorde det helt enkelt tryggare att leva i Rom. Han var adopterad av Julius Caesar som vuxen, annan grej han är känd för är Pax Romana. Freden som höll i 200år
  • 27 BCE

    Rom blir ett kejsardöme

    Rom blir ett kejsardöme
    Man brukar räkna år 27 f.kr som starten för det romerska kejsardömet eftersom detta året då Caesars adoptivson Gaius Octavius utropas till kejsare Augustus. Det romerska kejsardömet höll sedan ihop i ungefär fyra sekel (400 år ungefär) , fram till kejsare Theodosius död år 395 e.kr.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Pax Romana betyder på latin "den romerska freden", det är ett uttryck för den period av inre fred som rådde i romerska riket från Augustus till Marcus Aurelius, det vill säga ungefär 27 f.Kr.–180 e.Kr. Fredsperioden varade således i 206 år. Detta tillstånd av lugn gällde dock endast inom riket, utåt utkämpade romarna ständiga gränskrig. Under denna tid blomstrade handeln tack vare att Rom hade kontroll över hela Medelhavet.
  • 476

    Romarrikets fall

    Romarrikets fall
    År 476 avsattes den siste kejsaren Rom, vilket brukar markera slutet på den antika epoken. Romarriket hade då funnits i nästan tusen år. Det finns olika anledningar till varför det gick under. T.ex:
    - Germanerna (tyskarna) trängde sig på runt 300 talet.
    - Skatterna förlamade riket, det var för höga skatter.
    - Människor blev arbetslösa och lämnade städerna.
    - Krigen gav inte så många slavar som förut och priset på dem steg.