Antiken

  • 1900 BCE

    Knossos/Kreta

    På Kreta uppstår det ett bra ställe för handel eftersom att ön omringas av medelhavet, vilket gör att många köpmän kan komma dit. På ön uppstår det en högkultur som kallas minoiska kulturen. Det byggs ett palats vid Knossos på Kreta vilket blir ett huvudcentrum för minoiska kulturen. Palatset revs ner och minoiska kulturen började försvinna runt 1400 f.v.t
  • 1700 BCE

    Mykene

    Mykenska kulturen växte vid 1700 f.Kr. Mykenerna var ett ganska krigiska. De byggde upp borgar som skyddades av tjocka stenmurar runt om grekiska fastlandet. Deras namn kommer från deras mest berömda borg Mykene på nordöstra Peloponnsos. Fram till 1200 f.Kr gick det bra för Mykenerna men efter 1200 f. Kr så besegrades Mykenerna och många av borgarna ödelades.
  • 1100 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna var ett handel och sjöfolk som levde vid östra delen av medelhavet. De hade även koloni med delar av Nordafrika och Spanien. Feniciernas största och mäktigaste stadsstat var Kartago. Från 1100 f. Kr - 400 f. Kr var det fenicierna som styrde handeln vid medelhavet tills de började få konkurrens med Perserna. Fenicierna fanns redan vid 3000 f. Kr men det var vid 1100 f. Kr de var störst med handeln vid medelhavet. Fenicierna var även spridare av det nuvarande grekiska alfabetet.
  • 800 BCE

    Epoken antiken inleds

    Antiken var en epok som varade från ca 800 f. Kr till 500 e.v.t. Epoken Antiken var saker som började i Grekland och sedan utvecklades vidare på i Rom. T.ex teater demokrati och literatur.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Det första olympiska spelen som någonsin spelats var 776 f. Kr. För grekerna var spelen en mycket viktig högtid som var riktad till Zeus och några andra grekiska gudar. Under olympiska spelen så var det vapenvila mellan de olika stadsstaterna. I spelet var det bara män från Grekland eller områden vid medelhavet som koloniserade med grekerna. Inga kvinnor fick vara med och delta eller titta på spelet.
  • 753 BCE

    Roms grundare

    Enligt en myt var det en kung som hette Romulus som började bygget av staden och fick den uppkallad efter honom. Tillsammans med sin tvillingbror Remus bestämde platsen för denna stad, vilket var år 753. I efterhand så har arkeologer berättat än annan förklaring varför de valde just den plats de gjorde. Staden låg vid floden Tibern vilket gjorde folk fån hav kunde komma dit och så var det flera landsvägar som gick dit. Detta gjorde att det blev en perfekt plats till handel.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Grekland började kolonisera sig med andra länder runt år 700 f. Kr. Anledning för detta var främst när det var överbefolkat eller inom handeln. Utvandrade till bland annat, Italien, Frankrike och Egypten.
  • 700 BCE

    Grekiska antikens storhetstid

    Antika Greklands storhetstid började år 700 f.Kr och varade ända fram till 300 f.Kr. Anledningen för denna storhetstid var att Grekland på den geografiska kartan låg bra till för handel och därför kunde kolonisera sig med andra områden. De blev även så stora för den grekiska identiteten som språket, litteraturen, filosofi, teater och arkitektur.
  • 700 BCE

    Stadsstaterna växer fram

    Grekerna började med stadsstaterna någon gång vid år 700 f.Kr. Grekerna byggde byar som sedan växte till större städer och sedan utvecklades till stadsstater. I början funkade det bra eftersom det fanns tillräckligt med mat till alla viket lede till att flera människor överlevde. Tillslut blev det ett problem och blev överbefolkat. Det fanns inte försörjning till alla och lösningen man kom farm till var att styrande i en överbefolkad kunde bestämma vem som skulle vandra ut från stadsstaten.
  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Den grekiska teatern uppstod år 500 f. Kr på en religiös fest till vinguden Dionysos. Då tävlade man om vem som kunde framföra den bästa sången åt guden. Runt 400 f.Kr så hade teatern utvecklats och det var nu kända dramaförfattare som skrev teatern. Idén om teatern spred sig från Aten till många andra områden i Grekland.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokratin i Aten började år 500 f.Kr. Innan detta hade stadsstaterna styrts med monarki, tyranni eller aristokrati. Man tror att demokratin i Aten beror på att flera hade fått det bättre ekonomiskt och därför ville vara med och bestämma.Varken slavar, invandrare eller kvinnor kunde bli medborgare, detta innebar att inte mer än tio procent av alla invånare i Aten som hade rösträtt.
  • 500 BCE

    Persernas erövring

    Det var under perserkrigen som perserna erövring började. Allt började med att grekiska stadsstater Jonien som startade ett uppror mot perserriket. De gjorde ett uppror för att de tröttnat på de höga skatterna som de behövde betala. Efter detta blir andra grekiska stadsstater inblandade i konflikten och det utvecklades till tre stora krig, på 400 f. Kr, som kallas perserkrigen.
  • 500 BCE

    Rom blir republik

    Rom gick från monarki till republik ca år 500 f.Kr och fortsatte fram till 27 f. Kr. Man bytte för allt kungarna tänkte på var deras egen makt. Men efter att det ändrats blev det inte som demokratin i Grekland för att rika och mäktiga romare kunde köpa fattigas röster. Roms republik styrdes av två konsuler som hade högs makt i riket. Konsulerna var ämbetsmän.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Perserna skickade ut en stor flotta som skulle hämnas på Aten för att de tidigare försökt hjälpa grekerna som var vid Jonien. Innan perserna hann gå till anfall blev de angripta vid Marathon, fyra mil utanför Aten. Det blev stora förluster för perserna som flydde ut över havet igen.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermophyle

    Den persiske kungen skulle nu anfalla med en ännu större arme mot Aten. Vid Thermophyle låg det en smal och trång passage som blev ett blodigt slag mot greker och perser. Aten hade vid denna plats fått hjälp av soldater vid stadsstaten Sparta. Alla soldaterna slogs in i det sista men vägen var tillslut öppen mot Aten.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Detta slag var en fortsättning av slaget vid Thermophyle. Så när perserna hade öppen väg mot Aten så gick det till en början bra. När de kom till ön Salamis så vände krigslyckan för perserna. Atens flotta hade lurat in perserna i en fälla. Aten krossade båt efter båt och flera soldater stupade. Efter förlusten återvände perserna hem med de soldater som återstod.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Mellan år 431 och 404 f.Kr så inträffade det krig mellan Sparta och Aten. Anledningen till kriget var att Sparta inte gillade Atens växande makt. Atenarnas strategi med striden var att utmatta motståndaren. Kriget var länge mycket jämt och 422 f.Kr kom man överens om fred, dock kortvarig. Det började igen 415 f. Kr då grekerna skickade ut en flotta i Sicilien. Det blev ett försvagat Aten. Sparta kunde då stoppa Atens framstötar och fick hjälp av perserna. Detta lede till att Sparta kunde segra
  • 382 BCE

    Makedonien/ Kung Filip

    Filip föddes år 382 f. Kr. Filips politiska mål var att göra Makedonien till en stormakt. Han blev kung under svåra tider och riket var mycket nära på att fallera. Han utbildade en elitarme av yrkesarbetare. Av detta skäl sökte sig många grekiska stadsstater till honom. Det blev ett slag mellan honom och några i Aten år 338 f.Kr vilket han segrade. Filip började planera ett anfall mot perserriket, men mördades av Pausanias innan anfallet hann ske. Han mördades år 336 f. Kr
  • 334 BCE

    Alexander den store

    Han föddes år 356 f.Kr. Han var kung över Makedonien och under hans tid på tronen ville han göra något stort för sig själv och riket. Han ville gå i förbund med Aten och flera av stadsstaterna för att erövra perserriket. Alexander anföll med hjälp av flera tusentals soldater från Grekland och Makedonien år 334 f.Kr perserriket vilket under den tiden var en stormakt. Efter vinsten så förde han med sig sina soldater till gränsen av Indien men han blev på vägen sjuk och dog. År 323 f. Kr
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen började år 323 f. Kr efter att Alexander den storas död. Hans imperium höll inte ihop och det var flera greker som gjorde en stor utvandring. Efter utvandringen började med att folk i olika folkslag ta del av den grekiska kulturen. Det som då hände var att det blev ett möte mellan greker och andra högkulturer vilket gjorde att det bildades en kulturblandning. Denna kulturblandning har långt senare kallats hellenismen.
  • 300 BCE

    Rom kontrollerar den Apenniska halvön

    Det varade mellan 300-200 f.Kr. Grekerna hade intagit stadsstater i Italien, men de började känna sig hotade när romerska köpmän tog över handeln som de sött mer och mer. Det började bli konflikter som snabbt övergick i krig år 200 f. Kr. Kriget slutade med att grekerna förlorade sin självständighet.
  • 264 BCE

    Första Puniska kriget

    Det första Puniska kriget började år 264 f. Kr och varade fram till 241 f. Kr. Anledningen till detta krig var att Romarna styrde handeln i norra delen av Medelhavsområdet och Karthago i södra delen av Medelhavsområdet men även andra delar i världen. De hade hittat sjövägar ut i Atlanten. Romarna hade vistats i dessa områden som Karthago tyckte var deras och detta var starten av de tre stora krigen. Namnet från krigen kommer från att romarna kallade fenicierna puner.
  • 218 BCE

    Andra Puniska kriget

    Det andra Puniska kriget började 218 f. Kr och slutade 201 f. Kr. I detta kriget blev det ett stort slag vid Cannae i Italien. Den kartagiske krigaren Hannibal var nära med sin arme att vinna detta slag mot romarna. Rom lyckades få tillbaka kathagerna till Karthago och romarna vann detta krig.
  • 149 BCE

    Tredje Puniska kriget

    Det tredje Puniska kriget varade mellan 149 f.Kr och 146 f. Kr. I Karthagos synvinkel blev detta det värsta kriget av alla. Romarna brände upp Karthago och alla överlevde blev slavar i Rom.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret var ett uppror som skedde år 73 f. Kr och leddes av Spartacus som var en slav. Spartacus med hjälp av andra slavar gjorde en arme och gjorde uppror mot Romarna. Det blev ett krig som slutade med att romarna vann och Spartacus stupade i striden.
  • 59 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar föddes år 100 f. Kr och levde fram till 44 f. Kr då han mördades. Julius blev en konsul 59 f. Kr men i inbördeskrig med konsuler lyckades han få makten och han utsade sig själv till diktator över landet på livstid. När ryktena spred sig om att Julius blivit kung så mördades han år 44 f. Kr.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir ett kejsardöme år 27 f. Kr och varar ända fram till 476 e.v.t
    Den första kejsaren var Augustus. Kejsaren var väldigt viktig för Roms framtid. Det fanns kejsare som var väldigt bra och gjorde Rom större och mäktigare sedan fanns det dåliga kejsare som gjorde dåliga beslut och gjorde dåligt för Rom.
  • 27 BCE

    Kejsare Augustus

    Augustus föddes år 63 f. Kr och dog år 14 e.v.t. Efter Caesars död blir det inbördeskrig om vem som ska få makten, detta slutar med att Caesars adoptivson Octavianus får makten år 27. f kr. När han får makten så fick han ett nytt namn, Augustus. Han var även den första kejsaren. Makten kommer efter detta gå i arv, kejsaren beslutar efterträdaren.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana är latin och betyder "den romerska friden". Detta var kejsare Augustus som påstod att hans makt över världen skapade pax romana. Pax romana var en period med inre frid som pågick från kejsare Augustus tid fram till Markus Aurelius, 27 f. Kr till 180 e.v.t.
  • 324

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin blev en ensam kejsare år 324 e.v.t. Han har blivit känd för att tillåta kristendomen in i romarriket vilket senare skulle bli Roms statsreligion. Han blev även känd för att grundat den nya huvudstaden Konstantinopel.
  • 380

    Kristendomen blir statsreligionen

    Kristendomen blev större i romarriket i början av 300. Stor anledning för detta var att det var tillgängligt för både slavar och kvinnor. Det blev allt fler anhängare och år 380 blev kristendomen en statsreligion i romarriket.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delades i två delar Västrom och Östrom. I Västrom var Rom huvudstaden och i Östrom blev Konstantinopel huvudstaden. Splittringen berodde på olika saker men bland annat att det var flera i Östrom som var kristna därför var statsreligionen Kristendom där. Det berodde även på olika folkslag.
  • 476

    Romarrikets fall

    Det västromerska riket föll redan vid slutet av 400 e.v.t. Den sista kejsaren var 476 e.v.t. Efter detta slutade den antika epoken. Östrom klarade sig mycket längre innan det tillslut föll. De föll när området erövrades av Osmanska riket. Anledningarna till romarrikets fall var bland annat, militära, politiska och ekonomiska orsaker.