Antiken

By Selma.
  • 2500 BCE

    Grekerna kommer till Grekland

    Grekerna kommer till Grekland
    ca 2500 f.kr
    De första grekerna kom runt den här tiden till Grekland. De kallade sig själva hellener och landet för Hellas. Även idag heter Grekland Hellas på grekiska.
  • 1500 BCE

    De första civilisationerna går under

    De första civilisationerna går under
    1500 till 1100 f.Kr
    Under denna tidsperiod drabbades några av Europas första civilisationer av en rad olika katastrofer. Palatset övergavs i både Knossos och Mykene och båda palatsen blev till ruiner. Handeln och långa resvägar upphörde. Anledningen kan vara både jordbävningar och vulkanutbrott. Men även krig.
  • 753 BCE

    Starten för Rom

    Starten för Rom
    753 f.Kr
    Det finns många myter om hur Rom från början skapades men arkeologer har kunnat ge en mer vetenskaplig förklaring till varför staden uppkom just där. Anledningen var för att vid floden Tibern var en bra plats för handel. På ett ställe var det så grunt att man kunde vada över, men fartyg kunde fortfarande komma in i floden och lasta av varor. Omkring år 600 f.Kr bodde det så många vid floden att det uppstod en stad som blev kallad Rom.
  • 700 BCE

    Utvandring från Grekland

    Utvandring från Grekland
    700 till 500 f.Kr.
    Under denna period var då grekerna lärde sig använda egyptiskt papyrus och feniciska skrivtecken.
    Grekerna bosatte sig i nästan hela medelhavsvärlden vilket skapade väldigt många stadsstater både där och längs Svarta havets stränder. Vissa greker bosatte sig även i Egypten längs den nordafrikanska kusten.
    Södra Italien kallades under den här tiden för Storgrekland.
  • 700 BCE

    Idrott, Olympiska spelen

    Idrott, Olympiska spelen
    700 f.Kr
    De olympiska spelen hölls var fjärde år i staden Olympia. Under den tid som spelen hölls var det vapenvila mellan alla stadsstater, man fick alltså inte kriga då. Alla idrottstävlingar var riktade till de grekiska gudarna.
    Vissa grenar finns fortfarande, som t.ex diskuskastning och löpning.
    De hade dock grenar som pankration. Detta var en gren där alla medel var tillåtna förutom att bitas och gräva ut ögonen på varandra. Man fik alltså döda varandra.
  • 600 BCE

    Sapfo

    Sapfo
    Någon gång under 600 f.Kr.
    En bit av en av Sapfos dikter lyder "...möter jag din blick en sekund, går rösten genast förlorad..." (denna dikt är från 600-talet). Vilket man tror var skrivet till en annan kvinna, som hennes andra dikter. Hennes dikter och liv gav sedan upphov till uttrycket lesbisk kärlek. Sapfo är en av de kändaste kvinnliga diktskrivarna.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    500 till 31 f.Kr
    Den moderna politiken kommer från antikens Grekland. Från början var det bara vuxna män i Aten som fick rösta. Dessutom behövde dessa män komma från Aten och även deras släckt ganska långt tillbaka behövde göra detta. De behövde även kunna ställa upp i stadens försvar.
    Ordet demokrati kommer från de grekiska orden demos som betyder folk och kratos som betyder styrelse. Alltså folkstyrelse.
  • 500 BCE

    Republiken Rom

    500-27 f.Kr
    Först var Rom en monark men den ersattes av en republik. Romarna tröttnade enligt antika källor på att kungarna bara tänkte på sig själva.
  • 500 BCE

    Den grekiska teatern

    Den grekiska teatern
    Började i Aten 500 f.Kr.
    Teatern uppkom när man efter en fem dagar lång, religiös, årlig fest (tillägnad Dionysos) hade en tävling om vem som kunde komponera och framföra den bästa körsången. För att vinna kunde man prata mellankörsångerna, på detta sätt uppstod teatern.
    Teatrarna var stora för att de skulle rymma nästan alla stadens befolkning. De var skickligt byggda så att man skulle kunna höra vad skådespelarna sa även om man satt högst upp skulle man höra vad de sa.
  • 400 BCE

    Perserkrigen

    Perserkrigen
    Under 400 f.Kr
    Detta var en serie krig som utspelade sig mellan perserriket och några av de grekiska stadsstaterna. Det hela började med ett uppror i stadsstaterna i Jonien som tillhörde perserriket. De var trötta på kungens höga skatter. Jonien fick hjälp av Aten som skickade soldater och ett antal skepp.Upproret misslyckades dock. Ca 90 år senare skickade perserkungen ut sin arme för att hämnas på Aten, det misslyckades. 10 år senare kom en ännu större arme till Aten. Denna gången lyckades de.
  • 200 BCE

    Tre krig mot Karthago

    Tre krig mot Karthago
    ca 200-100 f.Kr
    Anledningen till krigen var att romarna ville äga den världshandel som karthagerna ägde. De tre krigen kallades första, andra och tredje puniska krigen. Romarna kallade nämligen karthagerna för puner. Karthagerna var nära att vinna och ta över Rom under andra puniska kriget, men romarna tvingade dem tillbaka till Karthago. Den avgörande striden förlorade dock karthagerna och romarna brände ned hela Karthago. De som överlevde av karthagerna blev slavar åt romarna.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    73 f.Kr
    Upproret blev uppkallas av dess ledare Spartacus, som från början var kom från Grekland. Allt började med att några få slavar rymde och gömde sig på ett berg i närheten av Nepal. Till slut hade så många som 70 000 slavar rymt och bildat en armé. De plundrade från romares lantegendomar och slogs mot utsedda romerska arméer. Men slavarna blev tillslut besegrade och för att inga andra slavar skulle följa deras exempel korsfäste man 6 000 slavar längs den 26 mil långa vägen Via Appia.
  • 44 BCE

    Mordet på Julius Cesar

    Mordet på Julius Cesar
    44 f.Kr
    Julius Cesar var framgångsrik fältherre och besegrade många arméer men han ville ha mer makt för egen vinning. Tillslut lyckades han bli utnämnd till diktator på livstid. Han skulle alltså fortsätta vara diktator fram tills han dog. Vissa ryckte sa också att han ville bli kung, men då blev han mördad.
    Mördarna var 23 ledande män som inte ville att han skulle ha så mycket makt själv.
  • 40

    Kristendomen i romarriket

    Kristendomen i romarriket
    ca 40 e.Kr
    Från början, när de första kristna kom till romarriket, fanns det många problem för dem.Om de vägrade offra eller be till statyer av kejsaren blev de inkastade på gladiatorarenor för att underhålla romarna med en blodig kamp mot gladiatorer.Även om så många dödades, blev religionen allt större. De ska ha varit tillåten för slavar och kvinnor.Efter ett tag var den så stor att det inte gick att förbjuda.När kejsarna valde att övergå till kristendom blev de andra religionerna förbjudna.
  • 79

    Pompeji

    Pompeji
    79 e.Kr
    Under en eftermiddag 24 Augusti år 79 fick vulkanen Vesuvius ett utbrott. De flesta hade gått in i sina hus för att skydda sig mot all pimpsten som regnar från himlen, men många hade också sprungit mot stats portarna för att koma bort från den aktiva vulkanen. Ett 8-5 meter djupt täcke av pimpsten och aska täckte staden.
    På 1700-talet började man utgrävningen av staden och idag har man grävt ut ca 3/4 av platsen och mer än så kommer man nog inte gräva nu i alla fall.
  • 117

    Romarriket som störst

    Romarriket som störst
    ca 117 e.Kr
    Många nutida forskare tror att orsaken till att många av dessa krig var att man ville ha kontroll över makten i området.
    B.la kom grekerna i konflikt med romarna pga handeln, denna konflikt slutade i krig och grekerna fick tillslut ge upp.

    Tillslut hade Romarriket tagit över alla kustområden runt medelhavet och även länder i det nuvarande Europa.
    Under denna tid när romarriket var som störst var det Trajanus som var kejsare över riket.
  • 400

    Romarriket fall

    Romarriket fall
    ca 400 e.Kr
    Rom var en stor och mäktig stad med bra akvedukter som gav rent dricksvatten från källor i bergen.Det var även lätt att få tag på varor från hela romarriket i staden.Men när man inte längre erövrade mark och inte fick tag i fler slavar fick man problem. Man var beroende av slavarnas gratis arbetskraft och det blev nu dyrare att köpa både slavar och andra varor. Detta är en händelse som många tror är orsaken till rikets fall, till att det Rom blev en stad för b.la småskaligt jordbruk.