Antika

  • 1900 BCE

    Knossos/kreta

    När sjöfarande i kontakt med andra folk som ägnade sig med jordbruk och handel.I knossos låg det största av öns kungaplats. I Knossos finns det också et äldsta fynden av skriftspråk som arkeologer har gjort i Europa. Man har än inte lyckas tydda skrivtecken så man vet inte vilket språk man talades på kreta.
  • 1400 BCE

    Mykene

    Högkulturen Mykene kommer upp under samma tid som Kreta, och många forskare tror att Mykenarna tog över på Kreta och att detta är anledningen till att Kreta och sedan Mykene försvann. Man vet inte så mycket om Mykene.
  • 1100 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna var ett Handels och sjöfarare folk som under antiken levde vid östra delen av medelhavet. Greker och fenicier färdade gärna over haven. Var kända av sitt skrift språk.
  • 900 BCE

    Stadsstater växer fram

    Grekerna kom kontakt med folk som kunde framställa järn. Järnet fick ekonomin att bli bättre. Grekerna odlade nya områden som växte till städer och sedan stadsstater.
  • 800 BCE

    Epoken antiken inleds

    Epoken antiken är en period som började i grekland och som utvecklas i Rom. Bl.a teatern, demokrati tanken, strids konst, litteratur och utvecklas från denna tid.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen hölls till guden zeus ära vart fjärde år i staden Olympia. Under spelen råden vapen villa. Inga kvinnor fick tävla eller kolla på tävlingarna.
  • 753 BCE

    Roms grundande

    Som legenden säger grundades Rom den 21 april 753 f.kr. av Romulus, Det är ena brodern av bröderna Romulus och Remus, vilka hade blivit uppfödda av en varginna och sedan vuxit upp hos herden Faustulus.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

    Den romerska historien handlar om krig och erövringar och slavhandel. Det handlar också om tekniska framsteg och stora städer som i flera fall fortfarande finns än idag. Det finns många andra spår från romarriket. Vi använder exempelvis romerska bokstäver och det var romerska kejsare som gjorde kristendomen till en statsreligion.
  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Förflyttningen var inte alltid frivillig. Kolonisationen orsakades av överbefolkning. Utvandringen skedde under nästa 200 års tid. Grekerna flyttade till platser runt nästan hela medelhavet och svarta havet.
  • Period: 700 BCE to 323 BCE

    Antika Grekland

    Antika Grekland började 700 f.kr men det fanns greker i Grekland dåligt före Grekland blev ett större rike. Ända sedan 2500 f.kr
  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Började med en fest till guden Dionysos ära, den hålls varje år i fem dagar. Då tävlade man om vem som kunde göra bäst sånger till guden. För att vina kunde man göra talande repliker mellan sångerna, så uppstod teater. Sedan skrevs några kända mästerverk som fortfarande spelas idag. Pjäserna spelades utomhus på teatrar som rymde nästa 20 000 personer.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Infördes för att fler ville vara med och bestämma. Atenarna ville också få slut på orättvisorna mellan rika och fattiga. Vat nionde dag hade folkförsamlingen möte där alla kunde få prata sedan röstade man och alla hade vars en röst. Endast män från Aten hade rösträtt.
  • 500 BCE

    Rom blir republik

    Republiken grundades enligt traditionen då Roms sista kung Tarquinius Superbus störtades 509 f.kr. och varade i över 450 år. Under republikens slutskedes fördes flera inbördeskrig, som slutlningen ledde till att Rom blev ett kejsardöme.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    När perserna försökte inta Aten blev de överfallna och flydde ut över havet igen. Den
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Vid thermopyle mellan två berg mötes Atenarna och perserna i ett blodigt slag som vanns av perserna.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Vid ön Salamis lurades den persiska flottan in i en fälla där krossades båt efter båt tills perserna gav upp.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Krig mellan Aten och sparta. sparta ville inte acceptera Atens växandes mark. Sparta vann till slut.
  • 400 BCE

    Persernas erövringar

    Tre gånger försökte perserkungen ta över Aten men misslyckades. Det var mycket blodigt. Men grekerna van till slut med list. De fick behålla sina gudar men de behövde betala mycket skatt.
  • 334 BCE

    Grekiska antikens storhetstid

    Alexander anföll persa riket och många verkade se honom som en befriare, Fast vissa såg honom som grym. Riket blev enormt stort ända bort till Indien.
  • 330 BCE

    Alexander den store

    Alexander vann många krig och gjorde stora landmassor till Grekland. år 323 dog Alexander plötsligt kanske av förgiftning.
  • 320 BCE

    Hellenismen

    Imperiet delades i flera delar men alla greker som flytta söder och öster ut hade stor inverkan på kulturen. Hellenismen bestor av grekisk kultur som blandads med persisk kultur.
  • 300 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Det var krig mellan Grekerna och Romarna om vem som skulle få kontrollera handeln på den italienska halvön. Detta på gick från 300-200 talet f.Kr.
  • 300 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Norr om Grekland ligger makedonien, där föddes Alexander hans pappa var kung Filip.
  • 264 BCE

    Första puniska kriget

    Det första puniska kriget var från 264-241 f.Kr. mellan Roms republik och Karthago. Det romerska rikets köpmän kontrollerade handeln i mellersta havsområdet, men på andra sidan av medelhavet låg Karthago som var känt för sin handel. Dom hade funnit sjövägar ut i Atlanten, till Afrikas västra kust och de brittiska öarna. När romarna började segla ut till samma område som punerna så blev det krig.
  • 218 BCE

    Andra Puniska kriget

    Mellan 218-201 f.v.t. var ett stort slag vid Cannae i Italien, den karthagiske Hannibal vann detta slag över romarna. Hannibal och hans trupper erövrar nästan Rom men romarna lyckades tvinga tillbaka karthagerna till Karthago och romarna vinner detta krig.
  • 149 BCE

    Tredje Puniska kriget

    Det tredje Puniska kriget utkämpades mellan Karthago och romerska republiken 149-146 f.Kr. och var det sista av de tre krigen som Puniskerna hade. Kriget slutade med att staden Karthago förstördes av romarna och de överlevande karthagerna blev slavar för romarna.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Det mest kända slavupproret i romarrikets historia bröt ut 73 f.Kr. Det kallades Spartacusupproret efter Spartacus ledare, en av slavarna som ursprungligen kom från Grekland.
  • 44 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar har ofta uppfattats som den mest framgångsrika fältherren. Under hans befäl erövrade de romerska soldaterna hela Gallien, ett område som ungefär motsvarar dagens Frankrike.Efter Caesar kallades de romerska makthavarna för kejsare. Han blir mördad av sina motståndare 44 f.Kr.
  • 27 BCE

    Kejsare Agustus

    Efter Caesars död blir det nytt inbördeskrig som slutar med att hans adoptivson Octavianus tar makten år 27 f.v.t. Han kommer senare att utse sin efterträdare dvs att makten kommer gå i arv. Han byter även sitt namn i samband att han får makten.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsaromdöme

    Kejsaromdöme innebär att det blir ett envälde, Romarrikets framtid hängde på hur bra kejsaren styrde. Under Trajanus styre var Romarriket som störst 117 e.v.t. Augustus var den första kejsaren år 27 f.Kr.
  • 27 BCE

    Pax romana

    Pax Romana är latin för "Den romerska freden", vilket också är ett uttryck för en period av det inre freden som var i romerska riket från när kejsare Augustus gick till Marcus Aurelius, dvs 27 f.Kr.-180 e.Kr. Fredsperioden varade i 206 år.
  • 325

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin var en ensam kejsare år 324 e.Kr. Han blev känd för att han ha tillåtit kristendomen i romarriket vilket senare ledde till att kristendomen blev statsreligion. Han blev också känd för att han hade grundat huvudstaden Konstantinopel 325 år e.Kr.
  • 380

    kristendomen blev statsreligion

    Kejsaren Konstantin den store förklarade år 313 att kristendomen var laglig. Kristendomen ansågs vara mer öppen för både slavar och kvinnor vilket gjorde att mängder av nya kyrkor byggdes under en kort tid över hela romarriket. År 385 blev kristendomen statsreligion och andra religioner förutom kristendomen förbjöds i riket.
  • 395

    Romarriket delas

    År 395 e.Kr. delades Romarriket i två delar som sen kallades för Västrom och Östrom. I den västromerska riket var Rom huvudstad. I den Östromerska riket var Konstantinopel huvudstad. Den östra delen var även mer livskraftig eftersom den hade tätare befolkning och även bättre ekonomi.
  • 476

    Romarrikets fall

    Det västromerska riket föll när Rom intogs av goterna 476 e.Kr. för att man inte hade lyckats med att fixa det ekonomiska och organisatoriska problemen som fanns. Östrom lärde sig av det tidigare rikets misstag och skapade ett starkt kejsardöme som bestod i drygt 100 år till, fram till 1453.