Dba096bd18d94b2fbc3d47d85e273c092cc50e28

Antiken

  • 2000 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    Kreta var Europas första civilisation. Invånarna på Kreta importerade varor från Egypten och Fenicien. Det har hittats fynd som visar på att det redan under 1900 f.kr fanns skriftspråk i Knossos. Man vet inte riktigt vilket språk som talades på Kreta under den tiden. Forskarna antyder att det var senast under 1200 f.kr som grekiska kungar styrde på Kreta.
  • Period: 2000 BCE to 323 BCE

    Antikens Grekland

  • 1400 BCE

    Mykene

    Mykene
    Mykene var en ort i Grekland som grundades år 1600 f.Kr och i Mykene byggdes ett kungapalats. I Mykene var det viktigt med handeln med fenicierna. Grekerna bildade ett skrifspråk med feniciernas skriftspråk som grund. Pågrund av olika angrepp så gick Mykene och kungapalatset under år 1200 f.Kr.
  • 1100 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna byggde städer runt stora delar av området kring medelhavet. De feniciska städerna låg längs den östra kusten, i Nordafrika och runt de stora öarna och väster i nutidens Spanien. Den feniciska kulturen uppstod i delar av dagens Syrien och Libanon. Fenicien bestod av ett antal städer och var aldrig ett enat rike. Fenicierna var berömda för sin handel och kunskap att bygga skepp att kunna segla med på världshaven. Det feniciska språket var släkt med dagens hebreiska och arabiska.
  • 900 BCE

    stadsstater växer fram

    stadsstater växer fram
    Under Greklands mäktigaste tid “storhetstiden” så bestod Grekland av stadsstater. De mäktigaste stadsstaterna var var Aten och Sparta, som oftast var fiender.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    Under Antiken så var de största idrottstävlingarna de olympiska spelen. De hölls var fjärde år i staden Olympia. Eftersom dessa tävlingarna ansågs vara religiösa för att hedra Zeus och de andra grekiska gudarna, så fick inga stadsstater vara i krig med varandra under tiden som tävlingen pågick. Det var endast män och greker som fick delta och kvinnorna fick inte ens vara publik.
  • 753 BCE

    Romarriket

  • 753 BCE

    Roms grundande

    Roms grundande
    Enligt invånarna under antiken så grundades rom år 753 f.Kr. av en kung som hette Romulus. Krigsguden Mars sägs ha varit pappa till Romulus och hans tvilling Remus. Romarna visste eventuellt redan då att detta endast var myter. Från början var det ingen riktig stad, utan bara en grupp av byar utspridda vid 7 stycken kullar vid floden Tibern. För männsikor från olika håll så blev det en mötesplats och ursprungsbefolkningen blandades. År 600 f.Kr. så var det en stad.
  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    På Grund av den stora överbefolkningen i Grekland, så behövde man skicka ut folk från stadsstaterna, vilket ledde till mycket fler kolonier, eftersom folket som blev utskickat behövde hitta nya sätt att leva på. Detta leder till att Grekland tidigt får mycket makt över medelhavsområdet.
  • 700 BCE

    Epoken Antiken inleds

    Epoken Antiken inleds
    Omkring 700 f.Kr så inleddes det en ny epok som kallas Antiken, även kallad den arkaiska tiden. Denna tiden hade en stor påverkan och utveckling kring handel och kulturer.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    Demokrati infördes i Aten under 500 talet f.Kr. Atens medborgare samlades till möte i folkförsamlingen var nionde dag. Där fattades viktiga beslut. Först pågick en diskussion, sedan var det omröstning kring beslutet, då hade alla varsin röst oavsett om de var fattiga eller rika. I Aten hade de alltså direkt demokrati. Det var dock ganska svårt att få ett medborgarskap och kvinnor kunde inte få det alls. Detta gjorde att endast cirka 10% av befolkningen kunde vara med och rösta.
  • 500 BCE

    Rom blir republik

    Rom blir republik
    Under 500 f.Kr. så tröttnade romarna på att kungarna alltid bara tänkte på sin egne makt och därför dödade de kungen och införde republik. Detta blev ett nytt sätt att styra och betydde att man hade val, där man utsåg de viktigaste ämbetsmännen och makthavarna i staten och det var endast de manliga medborgarna som fick rösta. Det var dock fortfarande ingen riktig demokrati, eftersom de rika männen erbjöd de fattiga männen byten av t.ex olika nöjen eller mat mot de fattiga männens röster.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    År 490 f.Kr. så skickade den persiske kungen iväg en stor flotta full med soldater ombord, över havet för att hämnas på Aten. Men innan den persiske armén ens hade hunnit börja anfalla så blev den överfallen vid en plats som låg runt fyra mil från staden, denna platsen hette Marathon. Det blev stora förluster och perserna bestämde sig för att fly ut på havet igen.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Slaget vid Thermopyle pågick under sensommaren år 480 f.Kr. Den grekiska försvarsstyrkan bestod av soldater som kom från Aten, Sparta och Tespiai och leddes utav spartas kung. 20 mil norr om Aten, vid Thermopyle, så möttes trupperna och grekernas försvarsstyrka lyckades stoppa den persiske armén i tre dagar. Tills det var någon som visade vägen runt det trånga bergspasset, vilket gjorde att perserna kunde anfalla från två håll. När den persiske armén vann striden, så brände de ner Aten.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Efter Atens förlust under slaget vid Thermopyle, så gav de fortfarande inte upp. De lurade in den persiske arméns flotta in i sin egen. Där tog de sönder båt efter båt och massvis av soldater drunknade. Den persiske kungen Xerxes gav upp efter förlusten och tog med sig det lilla som återstod av sin armé hem.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Peloponnesiska kriget varade mellan 431 f.Kr. och 404 f.Kr. och det stod mellan Atens attiska sjö förbund och Spartas peloponnesiska förbund. Kriget startade då sparterna tyckte att Aten började få för mycket makt. Det slutade med att Aten fick ha kvar sin Attika, men förlorade sin flotta.
  • 400 BCE

    Persernas erövringar

    Persernas erövringar
    Den persiske kungen Kyros II utnyttjade att det pågick en maktkamp i det nybabyloniska riket och skickade därför ut sina arméer för att erövra områdena västerut och utöka perserriket. De områdena som han hade erövrat fick behålla sina sätt att leva och sina religioner, men de var tvungna att betala skatt och ställa upp i den persiske armén. På så sätt behöll kungen makt, samtidigt som de olika kulturerna fick möjlighet att utvecklas. Men missnöjet bland perserna växte och det blev många uppror.
  • 339 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Makedonien/Kung Filip
    Kung Filip i Makedonien började under 359 f.Kr. att en efter en, tvinga in de grekiska stadsstaterna i ett förbund för att kunna krossa perserriket under den makedonske kungens ledning. Tanken var att Makedonien tillsammans med de grekiska stadsstaterna, skulle bli områdets nya stormakt. Att den makedonske kungen samlade in de grekiska stadsstaterna i ett förbund, ledde till att krigen mellan de grekiska stadsstaterna tog slut runt 300 f.Kr.
  • 336 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    Alexander ärvde tronen i Makedonien, när hans pappa dog år 336 f.Kr. och var då endast 20 år. Det tog inte lång tid innan han förverkligade planerna på att anfalla perserriket. Han vann många strider, men var tuff mot besegrande fiender. I Egypten blev han landets nya farao. År 322 f.Kr. så fick Alexander plötsligt hög feber och dog endast 32 år gammal. Man vet inte ifall han blev förgiftad eller om det var naturlig sjukdom.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    När Alexander dog så fungerade inte längre hans imperium och riket splittrades. Efter att Alexanders soldater hade erövrat perserriket, så startade många greker en ny utvandring söder och öster ut. De utvandrande grekerna grundla cirka 70 nya städer i det gamla perserriket och i Egypten. Perser och andra folkgrupper tog del av grekisk kultur och grekerna tog del av deras kulturer. Allt detta ledde till en kulturblandning som kallades Hellenismen.
  • 300 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Under 500 talet f.Kr. så startade konsten att spela teater i Aten. Det började med en religiös fest till vinguden Dionysos ära som pågick i fem dagar. Under festen så genomfördes en tävling om vem som bäst kunde komponera och framföra körsånger till gudens ära. Man kunde vinna genom att lägga till några pratade repliker mellan körsångerna. De första teaterpjäserna skapades när de pratade replikerna blev fler och längre. Idén att göra teater spred sig över hela medelhavet.
  • 270 BCE

    Rom kontrollerar den apenninska halvön

    Rom kontrollerar den apenninska halvön
    Rom hade vunnit och tagit kontroll över både Etruskerna i norr och Grekerna i söder.
  • 264 BCE

    Första puniska kriget

    Första puniska kriget
    År 264 f.Kr. - 241 f.Kr. så pågick det första av de tre puniska krigen mellan Rom och Karthago. År 264 f.Kr. så lyckades Rom att ta Messana på Cicilien och även Korsika och Sardinien.
  • 218 BCE

    Andra puniska kriget

    Andra puniska kriget
    År 216 f.Kr. så skedde ett av de mest hemska slagen under hela det andra puniska kriget. Det hette slaget vid Cannae och där dog tusentals av romerska soldater. Hannibal, som var Kartagos general, ledde en arme bestående av cirka 60 stycken stridselefanter. Tillslut vann romarna ändå.
  • 146 BCE

    Tredje punsika kriget

    Tredje punsika kriget
    Efter att rom vann det punsika kriget så ville de förstöra karthago genom att salta åkrarna. De använde även folket i karthago som slavar.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Spartacusupproret var ett slavuppror som pågick i Rom och det var slaven Spratacus som ledde det. Det var nästan 70 000 slavar med i upproret, men tillslut så besegrades de av romarna. En stor del av upprorsmännen korsfästes på vägen in till Rom.
  • 59 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar var en bra politiker och general och blev konsul år 59 f.Kr. Han ledde en egen armé och tog över ett flertal nya områden på åtta år och startade erövringen av Britannien. Mycket folk vara oroliga för att han skulle få för stort inflytande och han mördades därför den 15 Mars år 44 f.Kr.
  • 31 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    Augustus eller Octavianus som han först hette, blev adopterad utav Julius Caesar och efterträdde sedan honom när han mördades år 44 f.Kr. och blev kejsare i Rom år 31 f.Kr. Han bytte namn till Augustus i samband med att han blev kejsare. Augustus förändrade mycket i Rom som t.ex att han gjorde det lugnare och införde polis och brandkår.
  • 31 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir kejsardöme
    Julius caesar adopterade Octavianus, som sedan blev kejsare år 31 f.Kr. och då döptes om till Augustus Caesar och gjorde om Rom från en republik till ett kejsardöme. Augustus var kejsare fram till 14 evt.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Strax efter att Augustus hade blivit kejsare, så startade en krigsfri tidsperiod på 200 år, som kallades Pax Romana.
  • 330

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    När makten över romariket blev Konstantins, så tillät Konstantin kristendommen och Konstantinopel blev romarrikets nya huvudstad.
  • 391

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    När kejsare Theodosius hade makten, så bestämde han att kristendomen skulle gå från att vara en förföljd religion som det förut var, till att vara en statsreligion.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    Romarriket delades in i två delar, Östrom och Västrom. Östrom hade Konstantinopel som huvudstad och Västrom hade Rom som huvudstad. Detta skedde år 395.
  • 476

    Romarrikets fall

    Romarrikets fall
    Romolus Augustus blev den sista romerske kejsaren och avsattes år 476 utav den germanske krigarhövdingen Odovakar. Då föll Västrom, men Östrom fanns kvar ända tills år 1453.