Grekisk demokrati 16 9

Antiken

  • 2000 BCE

    Kreta/Knossos

    Kreta/Knossos
    De sjöfarande grekerna seglade allt längre ut på medelhavet och till slut kom de fram till ön Kreta. Ett centrum för handel uppstår på Kreta. I knossor på ön Kreta byggs ett stort kungapalats. Ett kungapalats, en bra handel och ett skriftspråk är tecken som gör Kreta till Europas första civilisation. En högkultur uppstår också. Den kallades Minoiska kulturen. Kulturen försvinner omkring 1400 f.Kr.
  • Period: 2000 BCE to 323 BCE

    Antikens grekland

  • 1200 BCE

    Mykene

    Mykene
    Vid Mykene bildades ett grekiskt kungarike och handlen med fenicerna var viktig. Det byggdes också ett stort kungapalats. Kungaritket försvann troligen på grund av krig, vulkanutbrott eller jordbävningar.
  • 1100 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna behärskade handlen i medelhavet. De härstammade från var dagens Libanon ligger. De spred ett alfabete till grekerna. De var också kända för att bygga skepp.
  • 776 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    De olympiska spelen var de största idrottstävlingarna under antiken. De hölls vart färde år och var alltid i staden Olympia. Namnet "Olympiska spelen" kommer från stadens namn. Under spelen hade man vapenvila.
  • 753 BCE

    Rom grundas

    Rom grundas
    Rom börjar när kungen Romulus grundlägger det. Därför blir år 753 f.Kr. starten till romarnas tidsräkning. Staden Rom är börjarn till romarriket.
  • Period: 753 BCE to 476

    Rommarriket

  • 700 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    Grekerna kunde odla upp flera nya områden på grund av den ökade handlen under järnåldern. Detta ledde till stadsstater längs kusten. Detta slutade ungefär vid 500 f.Kr. En stadsstat är när staden och området omkring är självstyrt av en ledare.
  • 700 BCE

    Homeros

    Homeros
    Han levde på 700-talet f.Kr. och räknas som Greklands och Europas första författare. Han har skrivit Iliaden och Odysséen.
  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Med den nya grekiska högkulturen kom det problem. Det blev svårt att odla på nya platser. Maten börade ta slut, eftersom befolkningen ökade. De unga och ogifta männen blev tvugna att utvandra från deras hemstäder och bygga nya. Detta blev grunden i grekisk handel i medelhavsområdet.
  • 700 BCE

    Epoken antiken inleds

    Epoken antiken inleds
    Medelhavsområdet dominerades av grekisk och romerisk kultur. Det började omkring år 700 f.Kr när de grekiska stadsstaterna växte fram. Det slutade på 400-talet e.Kr när västromerska riket gick under.
  • 625 BCE

    Mynt

    Mynt
    Grekerna var näst först i världen att använda mynt och de lärde sig att tillverka dem från Lydien som ligger i nuvarende Turkiet. De som var först var de som kom fårn Lydien.
  • 550 BCE

    Persernas erövningar

    Persernas erövningar
    Perserna hade erövrat stora delar av land från Indus i öst, till Grekland i väst. De byggde den första superstaten.
  • 509 BCE

    Rom blir republik

    Rom blir republik
    År 509 f.Kr. fördrevs den sista etruskiske. Efter det gjordes Rom till en republik alltså en stat där folket väljer sin ledare. Det var de tuffa, manliga och romerska bönderna och några rika som hade makten. De stiftade sina lagar och bestämde, men de rikare hade fler röster än de fattiga p.g.a de betalade mer skatt.
  • 500 BCE

    Athens demokrati

    Athens demokrati
    I Athen uppfann man en typ av demokrati. Det var som direkt demokrati nu. Man behövde vara man och medborgare för att rösta. Man samlades var nionde dag för att besluta om t.ex. lagar, krig eller ekonomi.
  • 490 BCE

    Slaget vid Maraton

    Slaget vid Maraton
    Persiska kungen skickade sin stora flotta över havet för att hämnas på Aten. Men före de hann anfalla blev de angripna vid staden Maraton. Efter de hade förlorat mycket av flottan rymde perserna.
  • 486 BCE

    Grekisk Teater

    Grekisk Teater
    Konsten att spela teater uppfanns på 500-talet f.Kr. Det kom från en tävling i en religös fest. Man skulle komponera och framföra körsånger till vinguden Dionysos.
  • 480 BCE

    Slaget vid Termopyle

    Slaget vid Termopyle
    Tio år efter slaget vid Maraton kom en ny persisk kung och hade med sig en ännu större armé. Slaget skedde vid Termopyle, en trång passage genom bergen om Aten. Där hade den atenska armén fått stöd av spartal, men ändå om de hade fått stöd hade perserna överlägset mer soldater. Efter en hård strid lyckades perserna komma igenom och bränna ner staden.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Efter att perserna brännt ner staden lurade den atenska flottan dem in i en fälla som låg vid ön Salamis. Där krossades flertal av persernas skepp. Efter den stora förlusten för perserna gav den nya kungen Xerxes upp och återvände hem.
  • 475 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön
    Vid 475 f.Kr fanns det ungefär 20 stycken olika folkslag som bodde på Apenninska halvön. När staden Rom växte fram uppstod konflikter mellan de olika folkstammarna. I striderna segrade romarna och blev en stadsstat med makten över hela landet.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    Ett av flera slag 400-talet f.Kr. Kriget skedde mellan Aten och Sparta. Sparta blev missnöjd för att Aten försökte visa att de var de som skulle styra den delen av grekland. Andra stadsstater runtomkring drogs med i krigen.
  • 336 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    År 336 f.Kr. tog pris Alexander över kungatronen i Makedonien efter sin döde far Filip. Man kallar honom "den store" för att han hade varit härskare över det största imperiet tills dess.
  • 330 BCE

    Makedonien

    Makedonien
    Krigen mellan de grekiska stadsstaterna tog slut i slutet av 300-talet f.Kr. för att stadsstaterna hade tvingats in i förbund som leddes av kungen av makedonien. Kungen av Makedonien hette Filip. Han ledde stadsstaterna till anfall mot persserriket och vann många strider.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Alexander dör 32 år gammal, men det är oklart hur han dog. När han dog säger man att antikens grekland tog slut. Riket kunde inte hålla samman efter hans död. Alla slogs om att få efterträda honom och till slut splittrades riket. Perioden efter kännetecknas av hellenism. Det betyder att den grekiska kultur som spreds till detta område ansågs det finaste och dominerade.
  • 264 BCE

    Första Puniska kriget

    Första Puniska kriget
    Rom och Kartago hade sedan länge kämpat om Sicilien och år 264 f.Kr bröt det första puniska kriget ut. Kriget slutade år 241 f.Kr vid ett sjöslag när Rom besegrade Kartago.
  • 218 BCE

    Andra Puniska kriget

    Andra Puniska kriget
    I andra Puniska kriget förlorade Kartago nuvarende Spanien och mycket av deras rikedomar. Det slutade år 201 f.Kr när romarna brände upp deras flotta.
  • 149 BCE

    Tredje Puniska kriget

    Tredje Puniska kriget
    Romarna omringade staden Kartago och anföll staden. Romarna segrade år 146 f.Kr då kriget slutar. Romarna brännde ner staden, plöjde fåror i marken och hällde salt så att man aldrig skulle kunna odla i Kartago igen.
  • 100 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar var en av Romarikets viktigaste och största ledare. Han skaffade sig makt genom att erövra landsområden och att sammarbeta med Kleopatra som var drottning över Egyptien. Han utropade sig även till imperator.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    I Capua överföll en grupp gladiatorer sina vakter med knivar och flydde. Efter detta blev det ett slavuppror i tre år, som var nära att störta romerska staten. Allt slutade med att tusentals slavar korsfästes. Spartacusupproret är nämnt efter deras ledare Spartacus.
  • 63 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    Augustus levde från 63 f.Kr till 14 e.Kr. Han bytte sitt namn när han blev kejsare. Innan hette han Octavianus. Han var första kejsaren efter romerska republiken tog slut.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir kejsardöme
    Det blev ett imperium efter Roms republik med en serie av kejsare. Det började år 27 f.Kr när Caesar adopterade Octavius och det slutade år 395 e.Kr när Theodosius dog.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Pax Romana är namnet för den inre freden i romerska riket från Kejsare Agustus till Marcus Aurelius. Detta gällde bara inom landet så att romarna kunde fortsätta kriga mot andra riken.
  • 272

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Konstantin föddes år 272 e.Kr och dog år 337 e.Kr. Han är känd för att ha tillåtit kristendomen i romariket vilket ledde till att det blev stadsreligionen senare. Han grundade också huvudstaden Konstantinopel år 325.
  • 380

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    Efter att kejsare Konstantin tillät kristendomen i romerska riket gjorde Theodosius det till stadsreligion år 380 e.Kr i ett försök att ena riket.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    På grund av en okontrolerbar armé, växande anarki och en ekonomisk kris höll Rom på att falla samman. Kejsare Diocletanus ville undvika att splittra det i flera småstater. Han bestämde att han och sin vän Maximianus skulle ta hand om varsin halva av riket, Diocletanus tog den östra och Maximianus den västra.
  • 476

    Romarrikets fall

    Romarrikets fall
    Den sista västromerska kejsaren, Romulus Augustulus, dog år 476 e.Kr och därför räknar man det som romarrikets fall. Men östra delen levde kvar tills år 1453 e.Kr. Västrom kunde inte leva kvar eftersom de inte kunde försvara sig mot germanfolket som anföll dem.