Antiken

  • 1900 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    Kreta är en stor ö i Grekland och består av flera små riken som styrdes av många olika kungar. Den största kungaplatsen på hela ön låg i Knossos. Arkeloger har hittat föremål som visar att folket hade handelsföbindelser med både fenicier och egyptier.
  • 1600 BCE

    Mykene

    Mykene
    En av de tidiga stadstaterna på Grekland. Mellan ca år 1500 f.Kr. och år 1100 f.Kr. blev Europas civilisationer drabbad ev en serie katastrof. Palatsen i Mykene och Knossos övergavs och blev till ruiner. Idag är det ett bra turistmål.
  • 1100 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna var väldigt kända för sin skeppsbyggnadskonst, sjöfart och handel. Man vet inte riktigt hur gammal deras kultur är eller var deras ursprung kommer ifrån för att de skriftliga källorna är för få och ösäkra.
  • 900 BCE

    Stadsstater Växer Fram

    Stadsstater Växer Fram
    Stadsstaterna började växa fram runt 900 f.Kr. vid kanten av kusten.
    Kända stadsstater som vi besöker än idag är nog Aten och Sparta.
  • 900 BCE

    Kolonisationen Börjar

    Kolonisationen Börjar
    När det blev överbefolkat i Grekland och maten inte räckete till flyttade de till kolonier på Turkiets södra och östra kust.
  • 776 BCE

    Olympiska Spelen

    Olympiska Spelen
    De olympiska spelen var en av de största idrottstävlingen i antiken.
    De hölls var fjärde år i Olympia. Det var uppfattat som en religös handling i ära till Zeus och andra gudar.
  • 753 BCE

    Roms Grundande

    Roms Grundande
    Det sägs att Rom grundades år 753 f.Kr. av bröderna Romulus och Remus. År 509 f.Kr. var romarriket ett kungadöme sen en republik men från 44 och 27 f.Kr. blev det sedan ett Kejsardöme. Första tiden av Rom var det en kungastyrd stad som leddes av sju olika kungar. Den sista kungen hette Tarquinius Superbus som var etrusk. Han avsattes år 509 f.Kr. då Rom blev en republik.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

  • 700 BCE

    Grekiska Antikens Storhetstid

    Grekiska Antikens Storhetstid
    Antika Grekland var politiskt splittrat och bestod av många självstyrande småriken. Stadsstaterna hade däremot en del gemensam kultur. Kulturen består av olika delar bland annat grekisk mytologi, sport, drama, filosofi, konst, litteratur och arkitektur. Kring 500 f.Kr. kom perserkrigen, då några grekiska statsstater gjorde uppror mot perserna. Perserkrigen är slagen vid Marathon, Salamis och Plataiai och när grekerna tillslut besegrat perserna och perserkrigen tog slut var det runt år 479 f.Kr.
  • 700 BCE

    Epoken Antiken Inleds

    Epoken Antiken Inleds
    Antiken är en epok som inleddes då olika italienska och grekiska stadsstater grundades och sedan spred sig under en stilperiod mellan ca 700-480 f.Kr.
  • 625 BCE

    Mynt Börjar Användas

    Mynt Börjar Användas
    Lydien och Grekland hade kultur möte och sedan spreds mynten över världen.
  • 550 BCE

    Persernas Erövringar

    Persernas Erövringar
    Perserna erövade stadsstater runt om Mesopotamien och byggde den första superstaten. Superstaden går från en flod som hette Indus hela vägen till Grekland. Det finns grekiska stadsstater i Jonien som då är dagens Turkiet det var de som gjorde uppror mot perserna.
  • 509 BCE

    Rom Blir Republik

    Rom Blir Republik
    Rom var en kungastyrd stadsstat under sina första år. Rom leddes av sju olika kungar och år 509 f.Kr. när den etruskiske kungen Tarquinius Superbus blev avsatt skapades den romerska republiken.
  • 500 BCE

    Grekisk Teater

    Grekisk Teater
    Teatern uppstod i Aten på 500 talet f.Kr. i Dionysus ära, en av grekiska gudarna. Teatern hölls i utomhusteatrar. Under den tiden skrevs det många teatrar som spelas än idag.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    Det var ett slag i Marathon mellan perserna och grekerna i Aten. Grekerna var underlägsna men vann ändå över perserna. Efter att grekerna hade vunnit slaget i Marathon fick grekernas snappaste löpare springa från Marathon till Aten och den sträckan var ca 40 kilometer lång. Det har blivit ett kulturarv för att marathon lopp brukar vara 40 meter.
  • 480 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Perserna tog över och brände både Aten och Akropolis. Grekerna och perserna hade ett sjöslag som kallades Salamis.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Tio år efter slaget vid Marathon slog slaget vid Thermopyle till som också var mellan perserna och grekerna. Grekerna var underlägsna vid detta slaget med men de stred för livet. Det slutade med att perserna vann både för att en grek berättade om en väg för perserna som de kunde använda för att omringa grekerna och för att de hade fler soldater.
  • 475 BCE

    Rom Kontrollerar Den Apenninska Halvön/ Den Italienska Halvön

    Rom Kontrollerar Den Apenninska Halvön/ Den Italienska Halvön
    Runt 475 f.Kr. fanns det ca 20 olika folkslag på den Apenninska halvön som pratade olika språk. De grekiska invånarna som bodde i greksika stadsstater i den södra delen av Italien blev oroliga när de såg hur köpmännen från Rom tog över handeln med olja och vin. Vilket sedan gjorde att grekerna startade en konflikt och försökte stoppa romarnas fartyg från att komma in. Konflikten spårade tillsist ur och skapade krig mellan dem.
  • 431 BCE

    Peloponnesiska Kriget

    Peloponnesiska Kriget
    Ca år 431 f.Kr. slog det Peloponnesiska kriget till. Kriget var mellan Aten och Sparta. Det sägs att kriget bröt ut pågrund av ett bråk mellan Aten och en av Spartas allierade Korinth. Men att den huvudsakliga orsaken var för att Sparta var rädd att Aten hade en för mäktig position i den grekiska världen. 27år senare slutade det med att Sparta vann och beslutade de att slå fred.
  • 382 BCE

    Kung Filip II av Makedonien

    Kung Filip II av Makedonien
    Kung Filip II av Makedonien eller bara Filip av Makedonien var född år 382 f.Kr. Han var regent av Makedonien och pappa till Alexander den store. Han var gift med Olympias som var prinsessa av Epirus. Han gjorde så att landet blev en stormakt och när Alexander tog över efter att Filip hade blivit mördad i Agai år 336 f.Kr. blev landet allt större.
  • 356 BCE

    Alexander Den Store

    Alexander Den Store
    Alexander den store var född år 356 f.Kr. och var kung över den antika Makedonien. Alexander tvingade många greker att gå med i ett förbund där de skulle ta över perserriket. De lyckades med erövningen och tog över perserriket och Egypten. I Alexanders ära byggdes det mång städer och en av dem kända var Alexandria i Egypten som är finns fortfarande kvar idag. På vägen tillbaka från kriget dog Alexander och han var älskad i Makedonien så de satte upp un staty av han i hans ära.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Hellenismen står för den kultur som uppstod när grekernas kultur blandades med andra och det blev kulturmöte.
  • 264 BCE

    Puniska Krigen

    Puniska Krigen
    Runt 264 f.Kr. utkämpades det första puniska kriget mellan Rom och Karthago. Fenicierna kallades för puner av romarna och det var därför det kallades för första, andra och tredje puniska krigen. Lika ofta som vi pratar om första och andra världskrigen är ungefär lika ofta de pratade om de puniska krigen.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Spartacus var en utav 70000 slavar som sedan blev trött på att vara slav så han rymde upp i bergen nära Nepal. Det var inte bara Spartacus som kände så, så de andra slavarna följde med han.
  • 63 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    Han är den första kejsaren av det romerska kejsardömmet. Han styrde från år 27 f.Kr. och sedan fram till sin död. Han dog år 14 e.Kr.
  • 49 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar var en romersk diktator. Han började sitt diktat 49 f.Kr Han var född den 13 juli 100 f.Kr. och dog den 15 mars 44 f.Kr.
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir kejsardöme
    De brukar säga att 27 f.Kr. var början av det romerska kejsardömet för att det var då Julius Caesars adoptivson Gaius Octavius utsedde till Kejsar Augustus. Det romerska kejsardömet blev sedan uppdelat i fyra olika sekel som varade fram till Kejsar Theodosius död som var år 395 e.Kr. Efter hans död delades kejsardömet upp i två delar Västrom och Östrom.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Pax Romana är latin för den romerska freden och det är ett uttryck som används för den period med inre fred i det romerska riket, från Augustus till Marcus Aurelius alltså från 27 f.Kr till 180 e.Kr.
  • 79

    Vesuvius Utbrott

    Vesuvius Utbrott
    Den 24 augusti år 79 e.Kr. klockan ett på dagen fick vulkanen Vesuvius ett utbrott efter att inte ha varit aktiv på över 800 år. 500 meter upp i luften sprutades magma som sedan kyldes ner och blev pimpsten innan det kom till marken. Hela staden Pompeji och grannstaden Herculaneum blev begravda.
  • 272

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Kejsare Konstantin, Konstantin den store eller Konstantin I var född år 272 f.Kr. i Naissus. År 313 gjorde han kristendomen till en stadsreligon och år 337 e.Kr. dog han i Nikomedia.
  • 313

    Kristendomen blir statsreligion

    Kristendomen blir statsreligion
    Kejsare Konstantin gav kristendomen samma ställning som andra rligoner i riket år 313 e.Kr. och då var kanske 15% av invånarna kristna.
  • 395

    Romarriket Delas

    Romarriket Delas
    Det romerska kejsardömet blev uppdelat i fyra olika sekel som varade fram till Kejsar Theodosius död som var år 395 e.Kr. Efter hans död delades kejsardömet upp i två delar Västrom och Östrom.
  • 476

    Romarrikets Fall

    Romarrikets Fall
    Det finns olika tankar till varför romarriket föll samman vissa tänker att det var för att romarna började förlita sig på slavar och gratis arbetskraft och när armén inte kunde erövra mer land fick de inte fler slavar. Vilket då gjorde att slavar och varor dyrare och kungariket hamlade i en ekonomisk kris men det finns även fler tankar om det.