Antikens Grekland

  • 2000 BCE

    Knossos/Kreta

    Knossos/Kreta
    Knossos är en stad på ön Kreta. Knossos är mest känt för sitt palats som var en viktig del av den mioniska civilisationen. Kreta bedriver handel längst med hela medelhavet. Kulturen försvinner runt 1400 f.v.t. Kreta var uppdelat i många småriken. Öns största kungapalats låg i Knossos.
  • 1500 BCE

    Mykene

    Mykene
    Mykene är en antik stad i Grekland som är känd för sin imponerande fästning och för att vara ett centrum för den mykenska civilisationen. Staden var en viktig del av den grekiska bronsåldern och hade en stark militär närvaro. Fästningen, som kallas Mykene är också känd för sin rika kultur och konst med fina gravar och skatter.
  • 1000 BCE

    Fenicierna

    Fenicierna
    Fenicierna var viktiga kulturförmedlare. Fenicierna var duktiga skeppsbyggare och var medelhavsområdets mäktigaste köpmän och upptäcktsresanden. Deras handelsnätverk sträckte sig över Medelhavet. Feniciernas inflytande och handelssamarbeten påverkade kulturen och ekonomin i många andra civilisationer i antikens värld.
  • 900 BCE

    Stadsstater växer fram

    Stadsstater växer fram
    Stadsstaterna växte fram genom att varje stad var självförsörjande med egna boskap och jordbruk och de styrde sig själva. Stadsstaterna var självständiga städer som fungerade som både politiska och ekonomiska centrum. De utvecklades i olika delar av världen som t.e.x i Mesopotamien, Egypten, Grekland och Indien. Stadsstaterna var kända för sina egna lagar, regeringar och militära styrkor. Stadsstaterna var viktiga platser för handel, kultur och innovation.
  • 800 BCE

    Olympiska spelen

    Olympiska spelen
    De olympiska spelen var de största idrottstävlingarna under antiken. De hölls i staden Olympia var fjärde år. Dessa och alla andra idrottstävlingar uppfattades som en religös handling för att hedra Zeus eller andra grekiska gudar.
  • 753 BCE

    Roms grundande

    Roms grundande
    Enligt legenden grundades Rom år 753 f.Kr av två tvillingbröder, Romulus och Remus. Det sägs att bröderna blivit övergivna och uppfostrades av en varginna. När bröderna växte upp beslutade de sig för att bygga en stad på platsen där de hade blivit räddade. Men då uppstod en konflikt mellan bröderna om vem som skulle vara stadens ledare. Romulus besegrade tillslut Remus och blev den första kungen av Rom.
  • Period: 753 BCE to 476

    Romarriket

    Romarriket var en antik civilisation som grundades i Rom år 753 f.Kr. och varade ända fram till 476 e.Kr. .Det var känt för sin mäktiga armé, anvancerade infrastruktur och kulturella bidrag.
  • 700 BCE

    Kolonisationen börjar

    Kolonisationen börjar
    Det blev överbefolkning i Grekland och man hade inte tillräckligt med mat. folket började svälta och det enda man kunde göra var att skicka ut vissa av det Grekiska folket till andra länder som tex Italien, Cypern och Egypten. Under kolonisationen spreds också Greklands språk och kultur. Kolonisationen hade både positiva och negativa konsekvenser för de ursprungliga in invånarna och lämnade en stor inverkan på världshistorien.
  • 700 BCE

    Epoken Antiken inleds

    Epoken Antiken inleds
    Under antiken börjar en viktig epok i historien. Epoken kännetäcknas av framväxtem och utvecklingen av flera stora civilisationer, inklusive det mäktiga Romarriket. Antiken var en tid av kulturell och intellektuell blomstring, där filosofi, konst, litteratur och vetenskap kom fram. Det var också en tid av politiska och militära omvälvningar, med krig, erövningar och politiska förändringar.
  • 509 BCE

    Rom blir republik

    Rom blir republik
    Republiken varade i över 400 år och var en tid av politiskt och militärt inflytande för Rom. Det var under republiken som Rom utvidgade sitt territorium och blev en av de mäktigaste nationerna i antikens värld.
  • 500 BCE

    Grekisk teater

    Grekisk teater
    Runt 500-talet f.k.r kom man på att spela teater i Aten. Det började med en fem dagar lång religös fest till vindguden Dionysos ära. Grekisk teater var inte bara för underhållning utan också för att utforska samhällets värderingar. Grekisk teater var även väldigt viktigt i anikens Grekland.
  • 500 BCE

    Slaget vid Salamis

    Slaget vid Salamis
    Tio år efter slaget vid Marathon kom en annan persisk kung med en ännu större arme. Vid Termopyle en trång passage vid bergen norr om Aten hade den atenska Amen fått stöd av soldater från andra stadsstater. Den Atenska flottan lurade då in dem persiska soldaterna i en fälla vid ön Salamis. Vid ön krossades många båtar och mängder av soldater drunknade.
  • 500 BCE

    Demokrati i Aten

    Demokrati i Aten
    Aterna hade också demokrati. Under Antiken styrdes Grekland genom att varje stadsstat hade sitt eget styre.
  • 490 BCE

    Slaget vid Marathon

    Slaget vid Marathon
    Under år 490 f.kr anföll perserna grekerna. Den persiska kungen skickade därefter sin stora flotta med tusentals soldater för att hämnas på Aten. Innan den persiska Armen med den persiska kungen i spättsen hann gå till anfall blev de angripen vid Maraton som ligger omkring fyra mil utanför staden. Efter perserna förlorat med att hämnas mot Aten flydde de ut över haven igen.
  • 480 BCE

    Slaget vid Thermopyle

    Slaget vid Thermopyle
    Slaget vid Thermopyle var när sparta och grekiska stadsstater kämpade mot Persien. Slaget blev en symbol för mod och och motstånd.
  • 475 BCE

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön

    Rom kontrollerar den Apenninska halvön
    Under Antiken var Rom huvudstaden i det romerska imperiet och de hade stor makt över den Apenninska halvön. De gav ut sitt territorium och erövade många områden runt hela Italien. Så man kan säga att Rom hade en stark kontroll över Apenninska halvön under den tiden.
  • 400 BCE

    Persernas erövningar

    Persernas erövningar
    Persernas var ett krig som pågick under 1400-talet f.k.r. Kriget startade genom att det blev ett upror bland de grekiska stadsstaterna i landskapet Jonien.
  • 336 BCE

    Alexander den store

    Alexander den store
    År 336 f.k.r. tog Alexander över kungartronen i Makadonien. Då var han bara 20 år. Han var en skicklig ledare och vann många slag. Alexanders enda mål var att erövra världen. Alexander dog när han var 32 å gammal pågrund av hög feber.
  • 323 BCE

    Hellenismen

    Hellenismen
    Pågrund av att Alexanders soldater hade erövrat perserriket började Grekerna på en utvandring. Eftersom grekerna spelade så stor roll för kulturmötet kom det att kallas hellenismen.
  • 306 BCE

    Kejsare Konstantin

    Kejsare Konstantin
    Kejsare Konstantin som även var känd som Konstantin den store var en viktig romersk kejsare. Han regerade från år 306 till 337 e.Kr. och är mest känd för för att ha infört tolerans för kristendomen i det romerska riket genom ediktet i Milano år 313. Han grundade också staden Konstantinopel som sedan blev huvudstaden i Östromerska riket.
  • 300 BCE

    Makedonien/Kung Filip

    Makedonien/Kung Filip
    Kung Filip var kung över Makedonien. Filips mål var att göra Makedonien till en stormakt. Han blev kung över makedonien under svåra tider. 338 f.k.r. kom ett slag till vid Chaironeia och det blev en stor seger för Filip. Efter det började Filip förberedda angreppet mot perserriket. Men han mördades av Pausanias.
  • 264 BCE

    Första puniska kriget

    Första puniska kriget
    Första puniska kriget var en stor konflikt mellan Rom och Kartago. De kämpade om kontrollen över Sicilien som var en viktig ö i Medelhavet. Rom byggde en stark flotta och efter många strider lyckades de tillslut besegra Kartago och vinna kriget.
  • 218 BCE

    Andra Puniska kriget

    Andra Puniska kriget
    Det andra puniska kriget var en fortsättning av rivaliteten mellan Rom och Kartago. Det pågick från 218 till 201 f.Kr. Hannibal var en känd general som ledde Kartagos trupper mot Rom. Trots Hanninals framgångar vann Rom tillslut och blev dominerande i Medelhavsområdet.
  • 149 BCE

    Tredje puniska kriget

    Tredje puniska kriget
    Det tredje puniska kriget varade mellan år 149 och 146 f.Kr. Efter det andra puniska kriget ville Rom förstöra Kartago helt. De drabbade staden och efter en lång och våldsam strid erövrade de och förstörde Kartago.
  • 100 BCE

    Julius Caesar

    Julius Caesar
    Julius Caesar är född 100 f.Kr. och dog 44 f.Kr. i Rom pågrund av att han mördades. Han var en framstående romersk politiker och militärledare. Han spelade även en avgörande roll i att förändra Rom från en republik till ett kejsardöme. Julius var känd för sina militära erövringar och politiska reformer.
  • 73 BCE

    Spartacusupproret

    Spartacusupproret
    Spartacusupproret var ett uppror ledd av slaven Spartacus mot det romerska riket. De kämpade för sin frihet, men upproret slogs till slut ned av romarna och Spartacus mördades. Upproret är nu känd för en symbol för kampen för frihet.
  • 63 BCE

    Kejsare Augustus

    Kejsare Augustus
    Kejsare Augustus föddes 63 f.Kr. och dog 14 e.Kr. Han var den första kejsaren av romerska kejsardömet och började regera från 27 f.Kr. fram tills hans död. Augustus tog makten efter Julius Caesars död. Han var känd för att ha stabiliserat Rom och infört en tid av fred och välstånd. Augustus var en skicklig politiker och hans regeringstid markerade början av det romerska kejsardömet..
  • 27 BCE

    Rom blir kejsardöme

    Rom blir kejsardöme
    År 27 f.Kr. blev Rom till ett kejsardöme när Julius adoptivison och Octavian blev kejsaren Augustus. Augustus och hans efterträdare styrde som kejsare och detta varade fram till det västromerska rikets fall år 476 e.Kr.
  • 27 BCE

    Pax Romana

    Pax Romana
    Pax Romana var en tid av fred och stabilitet som varade i ungefär 200 år i det romerska riket. Det började under kejsaren Augustus och fortsatte fram till 180 f.Kr. Under Pax romana blomstrade handel, konst och kultur, och det fanns få krig och nästan inga konflikter.
  • 313

    Kristendomen blir statsreligon

    Kristendomen blir statsreligon
    Kristendomen blev statsreligon i Romarriket under kejsaren Theodosius I på 300-talet e.Kr. Det innebär att kristendomen erkände och stöttades av den romerska staten.
  • 395

    Romarriket delas

    Romarriket delas
    Romarriket delades i två delar, Östromerska riket och Västromerska riket, år 395 e.Kr. Detta skedde efter kejsaren Theodosius I:s död. Östromerska riket hade sin huvudstad i Konstantinopel och Västromerska riket hade sin huvudstad i Rom. Romarriket delades eftersom interna maktstrider, försämrad ekonomi och folkvandringar försvagar Romarriket.
  • 476

    Romarrikets fall

    Romarrikets fall
    Romarrikets fall var en stor och mäktig civilisation som pågick runt år 476 e.Kr. Men efter ett tag började de få en massa problem. Det fanns interna konflikter och yttre hot från barbariska stammar. Det slutade med att romarna inte kunde hantera allt och riket förr samman. Sista romerska kejsaren blev avsatt och det var slutet för Västromarriket.
  • 480

    Peloponnesiska kriget

    Peloponnesiska kriget
    480 f.k.r. lyckades de grekiska stadsstaterna enas och framgångsrikt stå emot en invasionsstyrka från perserriket. 20 år senare splittrades grekernas förbund av ett inbördskrig. Vilket fick namnet peloponnesiska kriget.