Andra världskriget

 • Andra världskriget startar när Tyskland anfaller Polen.

 • I samband med Frankrikes nederlag går Italien med i kriget på Tysklands sida med ledning av diktatorn Benito Mussolini.

  I samband med Frankrikes nederlag går Italien med i kriget på Tysklands sida med ledning av diktatorn Benito Mussolini.
 • Tyskland tar över länder i Väst och Norr genom blixtkrig. Länderna som Tyskland tog över var Frankrike, Nederländerna, Luxemburg och Belgien. Detta pågick från april-juni.

  Länderna som Tyskland tog över var Frankrike, Nederländerna, Luxemburg och Belgien. Detta pågick från april-juni.
 • Tyskland anfaller Storbritannien i maj år 1940 men misslyckas.

  Tyskland anfaller Storbritannien i maj år 1940 men misslyckas.
 • Molotov- rippentroppakten bryts. Tyskland angriper Sovjetunionen men misslyckas och soldaterna hamnar istället i ett sovjetiskt fångenskap. Detta bröt pakten mellan Tyskland och Sovjetunionen som hade kommit överens om att inte angripa varandra.

  Tyskland angriper Sovjetunionen men misslyckas och soldaterna hamnar istället i ett sovjetiskt fångenskap. Detta bröt pakten mellan Tyskland och Sovjetunionen som hade kommit överens om att inte angripa varandra.
 • Japan anfaller USA:s flotta i Pearl Harbour, Hawaii. Det leder till att USA går in i kriget på de allierades sida.

  Japan anfaller USA:s flotta i Pearl Harbour, Hawaii. Det leder till att USA går in i kriget på de allierades sida.
 • Tyskland anfaller el-Alamein eftersom dem vill ha kontroll över hela Nordafrika. De allierade segrar och detta blir en stor vändpunkt i kriget.

  Tyskland anfaller el-Alamein eftersom dem vill ha kontroll över hela Nordafrika. De allierade segrar och detta blir en stor vändpunkt i kriget.
 • D-dagen, dagen då brittiska och amerikanska trupper landstiger Normandie i Frankrike som då var ockuperat av Tyskland. Detta ger en avgörande seger för de allierade.

  Dagen då brittiska och amerikanska trupper landstiger Normandie i Frankrike som då var ockuperat av Tyskland. Detta ger en avgörande seger för de allierade.
 • Hitler begår självmord när han inser att Tyskland är i underläge och att de kommer förlora.

  När Hitler inser att Tyskland är i underläge och att dem kommer förlora tar han självmord.
 • USA släpper en atombomb över den japanska staden Hiroshima.

  USA släpper en atombomb över den japanska staden Hiroshima.
 • Tre dagar efter händelsen i Hiroshima släpper USA en till atombomb i den japanska staden Nagasaki. Detta blir slutet på andra världskriget då de allierades motståndare var besegrade.

  Tre dagar efter händelsen i Hiroshima släpper USA en till atombomb i den japanska staden Nagasaki. Detta blir slutet på andra världskriget då de allierades motståndare var besegrade.