Acceleraccio tecnològica

 • 100,000 BCE

  Pedra esmolada

  Pedra esmolada
  Considerat com el primer representant del nostre gènere que va desenvolupar eines (pedres esmolades). Aquelles primeres eines de pedra són les precursores de les nostres eines modernes.
 • 100,000 BCE

  Descobriment del foc

  Descobriment del foc
  Saber fer foc de manera artificial ens permet escalfar-nos i viure en zones més fredes. Descobrim que els animals salvatges el temen, així que ens ajuda a defensar-nos d'ells. Podem cuinar el nostre menjar, per fer-lo més fàcil de mastegar i digerir. A la nit ens ajuntem al voltant del foc i ens expliquem històries, la qual cosa afavoreix l'aparició de la cultura
 • Period: 99,999 BCE to 8000 BCE

  Paleolític

 • Period: 8000 BCE to 4000 BCE

  Neolític

 • 4450 BCE

  Primer asentament huma

  Primer asentament huma
  Observant la natura vam aprendre com podem conrear plantes i criar animals per al nostre profit. No tenia sentit llavors ser nòmades, seguint les rutes migratòries dels animals que caçaven, com ho havíem fet el 99 % del temps des que vam aparèixer al planeta. Comencem a construir poblats, comença la civilització. Les ciutats actuals són l'evolució d'aquells primers assentaments.
 • 4000 BCE

  Ferro

  Ferro
  era un metall molt resistent, que podia fer-se servir per construir armes i eines agrícoles de gran qualitat. A més a més era molt més abundant que els anteriors, però més difícil d'obtenir
 • Period: 4000 BCE to 476

  Edat Antiga

 • 3500 BCE

  Escriptura

  Escriptura
  La seva utilitat aviat es posa de manifest en nombrosos camps. Apareixen els primers codis de lleis, registres de béns, textos científics i tècnics. És una eina fonamental perquè les primeres civilitzacions organitzin la seva estructura social. El suport utilitzat per escriure eren tauletes d'argila.
 • 3500 BCE

  Carro de fusta

  Carro de fusta
  La roda ens va permetre transportar amb més facilitat els aliments que es produïen al camp cap a les primeres ciutats. Més tard es va perfeccionar fent-la més lleugera amb la introducció de radis
 • 3500 BCE

  Molins de vent

  Molins de vent
  Es feien servir per moldre cereals i obtenir farina o per extreure aigua dels pous.
 • Period: 476 to Jan 1, 1492

  Edat mitjana

 • Jan 1, 1450

  Impremta

  Impremta
  Cada lletra era un motlle de metall que podia fer-se servir moltes vegades, la qual cosa feia la impressió de llibres molt més ràpida i barata
 • Period: Jan 1, 1492 to

  Edat moderna

 • Telescopi i microscopi

  Telescopi i microscopi
  Galileu Galilei construeix el primer telescopi pràctic i el fa servir per estudiar els astres. Amb aquestes eines comencem a estudiar el molt petit i el molt gran.
 • Avenços en navegació

  Avenços en navegació
  John Campbell inventa el sextant i John Harrison el primer cronòmetre marí eficaç. A partir de llavors els mariners sabran determinar la seva latitud i la seva longitud amb precisió, és a dir, el lloc on es troben a la immensitat de l'oceà
 • Mecanització

  Mecanització
  A poc a poc la mecanització s'aplicarà en altres camps, especialment a la indústria tèxtil. Amb la utilització de màquines, sobra treball al camp i es creen nous treballs a les indústries de les ciutats
 • Us de l’acer en la construcció

  Us de l’acer en la construcció
  El ferro es substitueix per l'acer, un aliatge de ferro i carboni, que aporta més resistència. Avui l'acer es fa servir en tot tipus de construccions, com ara ponts, gratacels, estacions de tren, instal·lacions esportives, etc.
 • Fonograf

  Fonograf
  Estava format per un cilindre giratori recobert de cera. El so s'enregistrava fent solcs a la cera mitjançant una agulla metàl·lica. El fonògraf és l'inici de l'actual indústria audiovisual.
 • Bombeta elèctrica

  Bombeta elèctrica
  Thomas Alva Edison patenta la làmpada d'incandescència, o bombeta elèctrica, com l'acostumem a anomenar en els nostres dies. La bombeta va suposar un gran canvi en l'estil de vida de les persones. Ja no estàvem limitats per la llum natural per treballar o per gaudir d'unes hores d'oci al final de la jornada.
 • Corrent altern

  Corrent altern
  Tesla construeix el primer motor d'inducció de corrent altern. Aquest tipus de corrent és el que subministra la xarxa elèctrica a l'actualitat, el que ens proporciona un endoll de qualsevol habitatge.
 • Automòbil de gasolina

  Automòbil de gasolina
  L'alemany Karl Benz instal·la un motor de gasolina a un
  vehicle de tres rodes, creant el primer automòbil pràctic. A partir de la Segona Guerra Mundial l'automòbil es popularitza i influeix enormement en la manera com vivim, ens desplacem i treballem a l'actualitat.
 • Aparell de rajos x

  Aparell de rajos x
  El físic alemany Wilhelm Conrad Röntgen, descobreix un tipus de radiació capaç de travessar els cossos opacs. Com que no sabia encara l'origen de la radiació, l'anomena "rajos X". Va comprovar que, col·locant una pel·lícula fotogràfica darrere una mà irradiada amb rajos X, podia obtenir una fotografia dels ossos. Gràcies a Röntgen, avui tenim radiografies i tomografies, eines imprescindibles per al diagnòstic de malalties i per a la investigació mèdica.
 • Comunicació via ràdio

  Comunicació via ràdio
  Gugliermo Marconi aconsegueix transmetre el primer missatge sense fil de llarga distància entre Europa i Amèrica. La comunicació mitjançant ones de ràdio (un tipus d'ones electromagnètiques) és la base d'invents com la ràdio, la televisió, el telèfon mòbil o les connexions WiFi. Avió El 1903 els germans Wright aconsegueixen volar amb un avió per primera vegada. Des de llavors la indústria de l'aviació no ha deixat de créixer.
 • Plàstics

  Plàstics
  Leo Baekeland crea el primer plàstic utilitzat massivament a l'indústria, la baquelita. Tenia un gran avantatge: es podia modelar molt fàcilment en ser fos per primera vegada, però un cop es refredava es convertia en un material dur i resistent a les altes temperatures. Després de la baquelita van aparèixer molts altres plàstics, de diferents propietats i característiques. Els plàstics ens permeten construir objectes de formes complexes d'una manera senzilla i econòmica, d'aquí el seu èxit.
 • Fabricació en cadena

  Fabricació en cadena
  Aquest automòbil estava fabricat de manera que cada obrer s'especialitzava en instal·lar una peça o component del vehicle. L'automòbil anava avançant a través d'uns carrils entre els diferents llocs de treball. Aquest mètode de fabricació fa que els productes siguin més barats, ja que redueix els costos laborals i s'agilita la fabricació.
 • Electrodomèstic

  Electrodomèstic
  L'enginyer Alva Fisher desenvolupa una de les primeres rentadores pràctiques. La idea era molt innovadora: fer servir les noves tecnologies de l'època per facilitar el treball de casa. Apareix el concepte d'electrodomèstic. La popularització de la rentadora i dels altres electrodomèstics no es produirà fins a la dècada de 1950.
 • Televisió

  Televisió
  La televisió es comença a desenvolupar gràcies al treball de John L. Baird, Charles F. Jenkins i Vladimir Zworykin. Les primeres emissions públiques comencen a la dècada de 1930, encara que es popularitza a partir de 1950. Per primera vegada un mitjà de comunicació era capaç de transmetre imatges en moviment de forma instantània.
 • Digitalització

  Digitalització
  Són arxius informàtics que contenen la informació en forma de zeros i uns. Que facilita la reproducció, distribució, recerca i emmagatzematge de la informació.
 • Reactor nuclear de fissió

  Reactor nuclear de fissió
  El primer reactor nuclear va ser desenvolupat a la ciutat de Chicago per Enrico Fermi. Pocs anys més tard, els reactors nuclears s'utilitzaran per produir energia elèctrica a gran escala. L'enorme desenvolupament de la física nuclear al segle XX fa possible que comencem a fer servir l'energia "amagada" a la matèria.
 • Microelectrònica

  Microelectrònica
  És un transistor amb un circuit integrat o xip
 • Fibra òptica

  Fibra òptica
  És un sistema de transmissió d'informació format per fibres transparents per les quals circulen impulsos de llum. La fibra òptica, el nom que rep aquest invent, es fa servir actualment de manera massiva per construir cables submarins i xarxes informàtiques i de telefonia
 • Avenços en la medicina

  Avenços en la medicina
  El 1952 s'implanta el primer marcapassos. El 1963 es fa servir per primera vegada el làser en cirurgia ocular. El 1967 es realitza el primer trasplantament de cor. El 1969 es desenvolupa la ressonància magnètica. La medicina avança ràpidament gràcies als avenços tecnològics.
 • Satèl·lit artificial

  Satèl·lit artificial
  L'equip dirigit per Serguei Korolev posa en òrbita l'Sputnik 1, el primer satèl·lit artificial. Poc temps més tard vindrien molts més satèl·lits: de comunicacions, militars, científics, sistemes de geolocalització, etc. L'espai esdevé un lloc útil.
 • Internet

  Internet
  Era un projecte de l'exèrcit dels EUA per millorar les comunicacions en cas de guerra. Poc després surt de l'àmbit militar i es converteix en una xarxa a la qual qualsevol ordinador del món pot connectar-se i intercanviar informació.
 • Arribada a la lluna

  Arribada a la lluna
  La tripulació de l'Apollo 11, formada per Neil Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collins, aconsegueix arribar a la Lluna. Per primera vegada els éssers humans surten del seu bressol i exploren un altre món
 • Telefonia cèl·lular

  Telefonia cèl·lular
  L'enginyer Martin Cooper crea el primer sistema de telefonia mòbil. La popularització del telèfon mòbil comença a la dècada de 1990 i l'any 2008 ja hi ha més de quatre mil milions de telèfons mòbils al món. Es considera que és la tecnologia amb la difusió més ràpida de la història.
 • Ordinador personal

  Ordinador personal
  Al principi eren cars i molt limitats, però gràcies al progrés de la indústria microelectrònica en pocs anys les seves prestacions augmenten de manera espectacular i el seu preu es redueix a una fracció del que tenien els primers models.
 • Period: to

  Edat Contemporanea