32215364 1597172153713414 638765021072982016 1

Το θρησκευτικό χνάρι στην τοπική κουζίνα της Κω: Πολιτιστικό Πρόγραμμα 2018

By mairy
  • 5 Ιανουαρίου: Μαρμαρίτες

    5 Ιανουαρίου: Μαρμαρίτες
    Η 5η Ιανουαρίου είναι μεγάλη νηστεία (αλάδωτη) ενόψει της γιορτής των Φώτων που ακολουθεί. Στα χωριά της Κω, Καρδάμαινα - Αντιμάχεια - Κέφαλο, οι κάτοικοι φτιάχνουν μαρμαρίτες (νερό - αλεύρι - αλάτι). Το όνομά τους το οφείλουν στο μάρμαρο πάνω στο οποίο ψήνονται στο τζάκι. Μοιάζουν με τηγανίτες και μπορούν να καταναλωθούν είτε ως αλμυροί είτε ως γλυκειά λιχουδιά ανάλογα με το συνοδευτικό τους.
  • Εβδομάδα της Τυρινής: Κατημέρια

    Εβδομάδα της Τυρινής: Κατημέρια
    Η τελευταία εβδομάδα πριν από την Μεγάλη Σαρακοστή ονομάζεται Τυρινή γιατί μας προετοιμάζει για τη μεγάλη νηστεία που θα ακολουθήσει. Πρόκειται ουσιαστικά για τυροπιτάκια που όμως γίνονται με ντόπια τυριά και γαρνίρονται με ζάχαρη και κανέλλα ή μέλι.
  • Καθαρά Δευτέρα: Μα(γ)εριά

    Καθαρά Δευτέρα: Μα(γ)εριά
    Στην Κω υποδεχόμαστε τη Μεγάλη Σαρακοστή με ιδιαίτερο γλυκό τη μαεριά. Πρόκειται για μία λευκή μουσταλευριά αφού παρασκευάζεται με νισεστέ. Τη γεύση ενισχύει το ούζο που προστίθεται στο μείγμα. Σερβίρεται με κοπανισμένα καρύδια και κανέλλα.
  • Σάββατο του Λαζάρου: Λαζαράκια

    Σάββατο του Λαζάρου: Λαζαράκια
    Η εβδομάδα που προηγείται της Κυριακής των Βαϊων ονομάζεται του Κουφού Λαζάρου και γι' αυτό φτιάχνονται λαζαράκια χωρίς γέμιση. Παλιότερα τα παιδιά, ελλείψει παιχνιδιών, έπαιζαν μ' αυτά ως κούκλες. Το Σάββατο του Λαζάρου όμως τα λαζαράκια γίνονται γεμιστά με σταφίδες, καρύδια, σουσάμι και μέλι. Αυτό θα είναι το γλυκό για όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.
    Τα λαζαράκια έχουν το σχήμα ανθρώπου σαββανωμένου για να θυμίζει το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου.
  • 1η Σεπτεμβρίου: Ρόδια και Σταφύλια

    1η Σεπτεμβρίου: Ρόδια και Σταφύλια
    Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό έτος η 1η Σεπτεμβρίου θεωρείται Πρωτοχρονιά! Εκτός από τον καθιερωμένο αγιασμό που πέρνουμε από την εκκλησία και ραίνουμε το σπίτι και τα κτήματά μας, κρεμάμε στο σπίτι μας ρόδια (σύμβολα καλοτυχίας) και σταφύλια (σύμβολα αφθονίας). Πηγή φωτογραφίας: https://pixabay.com/el/photos/naturmort-%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CF%81%CF%8C%CE%B4%CE%B9-%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%AE%CF%82-4529718/
  • 30 Νοεμβρίου: Λουκουμάδες!

    30 Νοεμβρίου: Λουκουμάδες!
    Η 30η Νοεμβρίου είναι γιορτή του Αγίου Ανδρέα. Οι λουκουμάδες που παρασκευάζουμε παραδοσιακά εκείνη την ημέρα γίνονται σε ανάμνηση ενός γεγονότος σύμφωνα με το οποίο ο άγιος ανέμιξε νερό και αλεύρι και έσωσε την πόλη από την πείνα.
  • 4 Δεκεμβρίου: Βάρβαρα!

    4 Δεκεμβρίου: Βάρβαρα!
    Η αγία Βαρβάρα θεωρείται εκτός από προστάτιδα του πυροβολικού και προστάτιδα από την ασθένεια της ευλογιάς. Για το λόγο αυτό φτάχνουμε τα βάρβαρα που γίνονται από σιτάρι.