Liga nacij

Ліга Націй

  • Створення Ліги Націй

    Створення Ліги Націй
    Ліга Націй — перша міжнародна міждержавна організація, створена з метою розвитку співробітництва, досягнення миру і безпеки між народами. На практиці основними завданнями були дотримання прав національних меншин і вирішення територіальних конфліктів у світі після Першої світової війни. Була заснована на Паризькій мирній конференції в 1919-1920 рр. Ініціатором її створення виступив президент США Вудро Вільсон.
  • Криза у Верхній Сілезії

    Криза у Верхній Сілезії
    За Версальським договором мало бути проведено плебісцит про належність Верхньої Сілезії, який мав визначити, має територія бути частиною Германії чи Польщі. Дискримінація і застосування сили проти поляків призвели до низки Сілезьких повстань. У плебісциті, приблизно 59,6% голосів було віддано за з'єднання з Германією, і цей результат призвів до Третього Сілезького повстання у 1921 р.
    У 1922 р, після шеститижневого дослідження представники Ліги дійшли до висновку, що земля повинна бути поділена.
  • Аландська криза

    Аландська криза
    Аландські острови — архіпелаг островів між Швецією і Фінляндією. Острови мали шведськомовне населення, але в 1809р. Швеція передала як Фінляндію, так і архіпелаг Росії. В 1917р. Фінляндія оголосила незалежність, а більшість населення островів висловилась, щоб стати частиною Швеції; Фінляндія ж вважала, що острови маїть відійти їм. Шведський уряд підняв питання перед Лігою в 1921 р., яка визначила, що острови повинні бути частиною Фінляндії, але управлятися автономно.
  • Албанська криза

    Албанська криза
    Кордон між Князівством Албанією і Королівством Сербів, Хорватів і Словенців збережено в суперечці після Паризької Мирної Конференції у 1919 р., коли югославські війська зайняли частину албанської території. Ліга послала комісію представників до регіону. Комісія зробила висновки на користь Албанії, і югославські сили відійшли за межі визначеного кордону. Війни вдалося уникнути.
  • Клайпедське питання

    Клайпедське питання
    Портове місто Мемель, або зараз Клайпеда, і Клайпедський край були під контролем Ліги після Першої світової війни і управлялися французьким генералом протягом трьох років. Хоча населення було здебільшого німецьким, литовський уряд висловив претензії на території, і литовські сили увійшли до краю в 1923 р. Ліга погодилась віддати землю навколо Мемеля до Литви, але оголосила, що порт повинен зберегти статус міжнародної зони; Литва погодилась.
  • Петрицький інцидент / Собача війна

    Петрицький інцидент / Собача війна
    Конфлікт розпочався 19 жовтня, коли грецький солдат побіг за своїм собакою, яка перетнула болгарський кордон. Болгарський солдат, що охороняв кордон здійснив постріл у грека.
    Зважаючи на напружений політичний клімат, ескалація конфлікту була неминучою.
    Болгарія наказала своїм солдатам забезпечити тільки видимість опору, довіряючи Лізі врегулювати суперечку. Ліга засудила грецьке вторгнення, і закликала як до виведення грецьких військ, так і компенсації на користь Болгарії. Греція поступилася
  • Перуансько-колумбійська війна

    Перуансько-колумбійська війна
    Після декількох прикордонних конфліктів між Колумбією і Перу на початку XX сторіччя і перуанського захоплення колумбійського міста Летиція 1 вересня 1932р. розпочався збройний конфлікт між двома державами. Після місяців дипломатичних суперечок дві держави прийняли посередництво Ліги Націй.
    У травні 1934р. був підписаний мир, встановлюючи повернення Летиції до Колумбії, формальне вибачення Перу за вторгнення, демілітаризації області навколо Летиції і договір про ненапад.
  • Друга Абіссинська війна між Ефіопією та Італією

    Друга Абіссинська війна між Ефіопією та Італією
    3 жовтня 1935р. о 5 ранку італійська армія вторглась до Ефіопії з Еритреї й Сомалі. Італійські війська завдали поразки абісинцям, і захопили Аддис-Абебу в травні 1936р.
    Ліга Націй засудила агресію Італії і наклала економічні санкції в листопаді 1935 р.
    У грудні 1935 р. було узгоджено угоду Хора-Лаваля, яка була спробою закінчити конфлікт в Абісинії. Муссоліні був готовий її підписати, проте угода викликала хвилю протестів в Британії та Франції. Уряди цих країн відмовились від підписання угоди.
  • Громадянська війна в Іспанії, 1936–1939

    Громадянська війна в Іспанії, 1936–1939
    17 липня 1936р. розпочався конфлікт, між іспанськими республіканцями і націоналістами. Альверз дель Вайо, іспанський міністр закордонних справ, апелював до Ліги у вересні 1936р, закликаючи війська Ліги захистити територіальну цілісність і політичну незалежність Іспанії. Проте, Ліга не змогла ні вступити до громадянської війни в Іспанії, ні запобігти іноземному втручанню до конфлікту. Гітлер і Муссоліні продовжували допомагати Ф. Франко(націоналістам), Радянський Союз допомагав республіканцям.
  • Радянсько-фінська війна (1939—1940)

    Радянсько-фінська війна (1939—1940)
    3 грудня фінський уряд офіційно звернувся до Ліги Націй з проханням скликати Раду, щоб обговорити заходи, яких потрібно вжити для зупинення радянського військового вторгнення. Фіни сподівались, що Ліга погодиться стати посередником у мирних переговорах. СРСР відмовився брати участь у обговоренні цього питання.
    Зрештою, Асамблея і Рада прийняли резолюцію, яка засуджувала агресію СРСР проти Фінляндії та заявляла, що цим самим СРСР виключив себе з складу організації.
  • Розпуск Ліги Націй

    Розпуск Ліги Націй
    На Тегеранській конференції 1943р. Союзники погодилися створити новий орган замість Ліги: ООН.
    Рішення про ліквідацію Ліги Націй було ухвалено одноголосно представниками 34 країн, які брали участь у останньому засіданні Генеральної Асамблеї. Рішення також встановило дату ліквідації Ліги наступного дня після закриття сесії. 19 квітня 1946 року Голова Асамблеї заявив, що «21 та остання сесія Генеральної Асамблеї Ліги Націй закрита». У результаті Ліга Націй припинила своє існування 20 квітня 1946.