Japan 1200x729

Японські епохи

  • Period: 30,000 BCE to

    Палеоліт Японії

    Палеоліт Японії (яп. 旧石器時代, кюсеккі-дзідай) — період в історії Японії з 100 тисячолітя до Р.Х. по 10 тисячоліття до Р.Х. Тривав від появи людей на Японському архіпелазі до появи неолітичних знарядь періоду Джьомон.
  • Period: 10,000 BCE to 300 BCE

    Період Дзьомон

    Пері́од Дзьóмон (яп. 縄文時代, じょうもんじだい) — період в історії Японії. Тривав з 11 тисячоліття до середини 1 тисячоліття до Р. Х. За археологічною періодизацію історії країн відповідає мезоліту і неоліту. Протягом цього періоду на Японському архіпелазі домінувала культура Дзьомон (яп. 縄文文化, じょうもんぶんか) або Культура шнурової кераміки.
  • Period: 300 BCE to 250

    Період Яйой

    Пері́од Яйóй (яп. 弥生時代, やよいじだい) — епоха в історії Японії (900 (300) р. до н.е. — 250 (300) р. по Р.Х.) За археологічною періодизацію історії країн Заходу відповідає бронзовій і залізній добі. Особливостями періоду є поява на Японському архіпелазі поливного рисівництва, соціальної диференціації та виникнення перших протодержавних утворень.
  • Period: 250 to 538

    Період Кофун

    Період Кофун (яп. 古墳時代 – кофун дзідай) — епоха в історії Японії (250 (300) — 538). Перший підперіод епохи Ямато. Інша назва — період курганів (яп. кофун – "курган"). Особливостями епохи є поширення культури курганів та поява у районі Ямато (суч. префектура Нара) однойменної японської держави.
  • Period: 538 to 710

    Період Асука

    Період Áсука (яп. 飛鳥時代 – асука дзідай) — епоха в історії Японії (538 — 710). Другий підперіод епохи Ямато. Названий за місцезнаходженням тогочасного політичного центру країни у долині Асука (суч. префектура Нара). Особливостями епохи є поширення буддизму, поява централізованої держави китайського зразка, створення першого законодавчого зводу “ріцурьо” та розквіт японської культури під впливом материкових філософських і мистецьких ідей.
  • 593

    Імператриця Суйко

    Імператриця Суйко
    Перша жінка на престолі
  • Period: 710 to 794

    Період Нáра

    Період Нáра (яп. 奈良時代 — нара дзідай) — епоха в історії Японії (710–794). Почалася з встановлення столиці держави у місті Хейдзьо-кьо (суч. місто Нара) і закінчилася її переносом до міста Хей'ан-кьо (суч. місто Кіото). Особливостями епохи є пришвидшена китаїзація японського суспільства, створення перших історичних хронік та розквіт культури, зокрема буддизму та поезії.
  • 743

    Тодайдзі

    Тодайдзі
    Заснування храму Тодайдзі імператором Сьомму
  • Period: 794 to 1185

    Период Хэйан

    Період Хей'ан (яп. 平安時代, — хей'ан джідай) — епоха в історії Японії (794–1185). Почалася з встановлення столиці держави у місті Хей'ан (суч. місто Кіото) і закінчилася встановленням сьоґунату у місті Камакура. Особливостями епохи є зменшення ролі імператора у політичному житті країни, узурпація влади аристократичною родиною Фуджівара, поява езотеричних сект буддизму та формування нового соціального стану — самураїв.
  • Period: 1185 to 1333

    Період Камакура

    Період Камакура (яп. 鎌倉時代, камакура дзідай) — період в історії Японії з 1185 по 1333 роки. Тривав від часу заснування сьоґунату Камакура до його ліквідації опозиційними силами і проведення монархічної реставрації Кемму. Період Камакура характеризувався утвердженням самурайства на позиціях правлячої еліти країни, появою перших японських шкіл дзен-буддизму (Хонен, Сінран, Доґен), діяльністю філософа і літератора Мудзю, диктатурою сіккенів Ходзьо і відбиттям монгольських вторгнень до Японії.
  • Period: 1333 to 1336

    Реставрація Кемму

    Реставрація Кемму (яп. 建武新政, けんむのしんせい, 1333—1336) — трирічний період абсолютистського правління Імператора Ґо-Дайґо в історії Японії, який супроводжувався реформами, покликаними перетворити Японію на централізовану монархію зразка 9 — 10 століття. Закінчився крахом реформ, повстанням самураїв під проводом Асікаґи Такаудзі і розколом Імператорського дому на дві династії. Названий за девізом Імператорського правління Кемму. У японській історіографії до 1945 року іменувався Відродженням Кемму.
  • Period: 1336 to 1573

    Період Муроматі

    Період Муромачі характеризувався війною двох імператорських династій та їх об'єднанням, децентралізацією Японії і виникненням регіональних держав володарів даймьо, оформленням основ загальнояпонської культури. Зокрема, в цей період серед аристократії формується культура кодо (кьодо), що перекладаєтьсяяк «шлях духмяності (армоатів)». Тобто високе мистецтво розрізняти пахощі, що відповідають певним чуттям. Засновником кодо вважається Сандзьонісі Санетака.
  • Period: 1573 to

    Період Адзуті-Момояма

    Період Адзуті-Момояма характеризувався ліквідацією регіональних світських і релігійних державних утворень, об'єднанням Японії, відновленням авторитету імператорського двору, поширенням християнства та активними контактами із закордоном, насамперед Європою.
  • Period: to

    Період Едо

    Період Едо характеризувався відносно стабільним і мирним життям японців впродовж 250 років, розквітом самурайської і міської культур, забороною християнства і контактів із Західним світом.
  • Заборона християнства

    Заборона християнства
    1614 року сьоґунат заборонив християнство, вбачаючи у ньому інструмент іноземного політичного впливу. Десятки тисяч японських християн були репресовані, а виїзд японців закордон, де вони потенційно могли прийняти хрещення, став неможливим. Через це 1637 року частина селян і самураїв острова Кюсю, які сповідували заборонену релігію, підняли антиурядове повстання у Сімабарі. Сьоґунат придушив його за рік і 1639 року.
  • Period: to

    Період Мейдзі

    Період Мейдзі характеризувався модернізацією і вестернізацією Японії, створенням централізованої Японської імперії, переможними війнами з цинським Китаєм і імперською Росією, та приєднанням Тайваня і Кореї до Японії.
  • Повстання в Акідзукі

    Повстання в Акідзукі
    Повстання в Акідзукі (яп. 秋月の乱, あきづきのらん, акідзукі но ран; 26 жовтня 1876 — 24 листопада 1876) — збройний антиурядовий виступ нетитулованої шляхти в Японії, в районі Акідзукі префектури Фукуока, на півночі острова Кюсю.
  • Інцидент з червоним прапором

    Інцидент з червоним прапором
    Інциде́нт з черво́ним пра́пором (яп. 赤旗事件, あかはたじけん, акахата дзікен; 22 червня 1908) — випадок придушення соціалістів і анархістів в Японській імперії наприкінці періоду Мейдзі.
  • Period: to

    Період Тайсьо

    Період Тайсьо характеризувався участю Японії у першій світовій війні, поширенням демократичних ідей та свобод у японському соціумі та боротьбою властей з «червоною чумою» — комунізмом.
  • Ліга Націй

    Ліга Націй
    У 1920 році Японія приєдналася до Ліги Націй.
  • Period: to

    Період Сьова (до Другої світової)

    Період Сьова характеризувався посиленням ролі військових у прийнятті політичних рішень, участю і поразкою Японії у другій світовій війні, окупацією країни силами США і СРСР, демократизацією і перетворенням Японії на одну з економічно передових держав світу.
  • Друга Світова

    Друга Світова
    Превентивний напад на США у 1941 році втягнув країну до Другої світової війни, яка закінчилась поразкою для Японії. Спочатку японські війська діяли успішно і протягом кількох місяців розширили зону окупації до індійського кордону й австралійського узбережжя, поширюючи свій контроль на половину акваторій Тихого океану.
  • Бомбардування

    Бомбардування
    В серпні 1945 року американці провели атомне бомбардування міст Хіросіми і Нагасакі. 2 вересня країна капітулювала.
  • Period: to

    Період Сьова (після Другої світової)

    Цей період є найдовшим в історії сучасної Японії.
  • Period: to

    Хейсей

    Отже, 1989 рік до 7 січня вважається 64-им роком епохи Сьова, а 8 січня того ж року почався перший рік епохи Хейсей. Закінчилася епоха на своєму 31-му році 30 квітня 2019 року зі зреченням Акіхіти хризантемового престолу. Наступником став його син — коронний принц Нарухіто, Акіхіто ж отримав титул дайдзьо тенно («імператор на відпочинку»).
  • Period: to

    Рейва

    Рейва (яп. 令和) — ера японського літочислення, 248-ма ера починаючи з ери Тайка. Ера Рейва розпочалася в Японії в день, коли новий Імператор Японії — спадкоємний принц Нарухіто — зійшов на престол 1 травня 2019 року як 126-й імператор, змінивши свого батька — Імператора Акіхіто, який 30 квітня 2019 року зрікся Хризантемового трону. Таким чином, з 8 січня 1989 року до 30 квітня 2019 року тривало літочислення Хейсей, а з 1 травня 2019 почалася ера Рейва.