200 χρόνια επανάσταση 1821 epanastash 1821

Εργασια 200 χρονια επαναστασης του 1821

  • ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
    Το 1814 τρεις ριζοσπάστες έμποροι μεσαίας οικονομικής εμβέλειας, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ και ο Εμμανουήλ Ξάνθος, ίδρυσαν στην Οδησσό της Ρωσίας τη Φιλική Εταιρεία, μια μυστική και παράνομη οργάνωση στα πρότυπα των μασονικών στοών, που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση πόρων και τη δημιουργία δομών για την κήρυξη επανάστασης για την ίδρυση ανεξάρτητου εθνικού κράτους.
  • Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ

    Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ
    Η ελληνική επανάσταση στη Μολδοβλαχία στις 22 Φεβρουαρίου 1821 υπήρξε η πρώτη επαναστατική ενέργεια των εξεγερμένων Ελλήνων εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διήρκεσε επί επτά σχεδόν μήνες και έληξε με ήττα των επαναστατών.
  • ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ

    ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ
    Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν μία από τις πολεμικές εμπλοκές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Στη μάχη αυτή, που διεξήχθη στις 8 Μαΐου του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με σχεδόν 120 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη.
  • ΆΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

    ΆΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ
    Άλωση της Τριπολιτσάς ή σφαγή της Τριπολιτσάς ονομάζεται στη νεότερη ελληνική ιστορία η κατάληψη της πόλης της Τρίπολης στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, έξι μήνες μετά από την έναρξη της επανάστασης του 1821.Η πολιορκία (από τις αρχές Ιουνίου 1821) και εν τέλει η άλωση της Τριπολιτσάς αποτέλεσαν καθοριστικό σταθμό στην πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, δεδομένου ότι είχαν ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίησή της και την επικράτηση των Ελλήνων σε όλη την Πελοπόννησο, πλην ορισμένων φρουρίων.
  • Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ

    Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ
    Η ναυμαχία των Σπετσών έγινε στις 8 Φεβρουαρίου του 1822 και διήρκησε 5 μέρες. Οι Έλληνες, με αρχηγό τον Ανδρέα Μιαούλη κατάφεραν να νικήσουν τον Τουρκικό στόλο, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Μεχμέτ Αλί Πασάς
  • ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

    ΣΦΑΓΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
    Η σφαγή της Χίου αναφέρεται στην σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον Οθωμανικό στρατό. Το γεγονός συνέβη 30 Μαρτίου του 1822. Είχε προηγηθεί ο ξεσηκωμός του νησιού στις 11 Μαρτίου 1822, με την απόβαση εκστρατευτικού σώματος Σαμιωτών.
  • ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΣΤΑ ΨΑΡΑ

    ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑΣ ΣΤΑ ΨΑΡΑ
    Το βράδυ της 6ης Ιουνίου του 1822,στα Ψαρά, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Κανάρη, μικρή ελληνική δύναμη πυρπολητών προσέγγισε κρυφά τον Τουρκικό στόλο με σκοπό την καταστροφή του. Ενώ ο πυρπολισμός της αντιναυαρχίδας απέτυχε, η Τουρκική ναυαρχίδα κατεστράφη ολοσχερώς, με 2.000 τουρκικές απώλειες και τον θάνατο του Καρά Αλή. Το γεγονός προκάλεσε τους πανηγυρισμούς ολόκληρου του Ελληνισμού και άφησε κατάπληκτα τα πληρώματα ολόκληρου του τουρκικού στόλου.
  • Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΑ

    Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΑ
    Η μάχη του Πέτα έλαβε χώρα στις 4 Ιουλίου του 1822 στο ομώνυμο χωριό, λίγο έξω από την Άρτα. Η έκβαση της μάχης ήταν ολέθρια για τους Έλληνες που είχαν συνολικά 600 παλικάρια έναντι των Τούρκων που ήταν 7.000-8.000, υπό την ελληνική αρχηγεία του Α. Μαυροκορδάτου και Μ. Μπότσαρη, καθώς συνετρίβησαν από τις Τουρκικές δυνάμεις με αρχηγό τον Κιουταχή.
  • ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

    ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
    Υπογράφεται συμφωνία, μεταξύ του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των Τούρκων αρχηγών του Ναυπλίου στις 30 Νοέμβρίου 1822, για παράδοση της πόλεως στους Έλληνες και την ασφαλή μεταφορά των Τούρκων στη Μ. Ασία.
  • Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

    Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
    Έξοδος του Μεσολογγίου ή κατά ορισμένους συγγραφείς Ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου αναφέρεται στην έξοδο που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί, λόγω εξάντλησης των τροφίμων. Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.
  • Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ

    Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑΒΑΡΙΝΟΥ
    Η ναυμαχία στο Ναυαρίνου έγινε στις 20 Οκτωβρίου του 1827, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης στον κόλπο Ναυαρίνο. Όταν πρωθυπουργός στην Αγγλία ήταν ο φιλέλληνας George Canning, επετεύχθη μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων για τη λύση του ελληνικού ζητήματος. Η Συνθήκη του Λονδίνου προέβλεπε ανακωχή των εμπολέμων και αυτονομία της Ελλάδας. Η αδιαλλαξία όμως των Οθωμανών οδήγησε στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου όπου ο στόλος των Μεγάλων Δυνάμεων κατέστρεψε τον Τουρκοαιγυπτιακό.