Το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (1967-1974)

  • Το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (1967-1974)

    21 Απριλίου 1967.ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και οι συνταγματάρχες Γεώργιος παπαδόπουλος και Νικόλαος Μακαρέζος κατέλυσαν το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλαν μια στυγνή δικτατορία με τη στήριξη της κυβέρνησης των Η.Π.Α.
  • Ο σχηματισμός της δικτατορικής κυβέρνησης του Γεώργιου παπαδόπουλου

    Στις 13 Δεκεμβρίου του 1967, ο βασιλίας δοκιμάζει να ανατρέψει τη χούντα,αποτυγχάνει και ανενόχλητος φεύγει στο εξωτερικό.Σχηματίζεται η δικτατορική κυβέρνηση του Γεώργιου παπαδόπουλου ο οποίος θα παραιτηθεί στις 8 Οκτωβρίου του 1973 για να τον διαδεχθεί ο τελευταίος δικτάτορας ο ιωαννίδης μέχρι τις 24 ιουλίου του 1974.
  • Αντιδικτατορική δράση

    Απο το 1967 και σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας,γινόνταν αντιδικτατορικές ενέργεις απο διάφορους πολιτικούς χώρους(διαδηλώσεις,προώθηση προκυρήξεων,τοποθετήσεις βομβών κτλ).Οι συλλήψεις απλών ανθρώπων μόνο και μόνο επειδή εξέφραζαν κάποια δυσανασχέτηση για το καθεστώς και την έλλειψη ελευθερίας,είχαν τρομοκρατήσει βέβαια την πλειοψηφεία του κόσμου,που φοβόταν τους βασανισμούς,τα στρατοδικεία και τις εκτοπίσεις και έτσι,δεν αντιδρούσε.
  • Η Ελλάδα που αντιστέκεται...

    Τον Αύγουστο του 1968,ο Αλέκος Παναγούλης προσπάθησε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο με εκρηκτικό μηχανισμό.Η απόπειρα απέτυχε, ο Παναγούλης συνελήφθη,πέρασε απο στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε θάνατο.Τον Νοέμβρη του 1968,500.000 Αθηναίοι συγκεντρώθηκαν στην κηδεία του Γ. Παπανδρεού φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη χούντα,τραγουδώντας το τραγούδι <<πότε θα κάνει ξαστερία>>.
  • Η δήλωση του Γεώργιου Σεφέρη και η σύλληψη του Σάκη Καράγιωργα

    Το 1969 ο βραβευμένος με <<νόμπελ>> λογοτεχνίας ποιητής Γ.Σεφέρης σπάζει τη σιωπή του και κάνει την περίφημη δήλωση του που μεταδίδεται απο το ραδιόφωνο του BBC σε όλον τον κόσμο.Και τον Ιούλιο του 1969, ο μεγάλος πανεπιστημιακός δάσκαλος Σάκης Καράγιωργας συλλαμβάνεται καθώς εκρήγνυται στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος προορίζονταν για αντιστασιακή δράση. Ο Καραγιωργάς καταδικάστηκε σε ισόβια ποινή που θα εκτίσει ως την αμνηστεία του 1973.
  • Κατάληψη της νομικής,Φλεβάρης του 1973

    Το 1973,οι φοιτητές του Πολυτεχνείου διαμαρτύρονταν με συνεχόμενες αποχές και αιτήματα για την παιδεία.Η προσπάθεια της συγκλήτου να τους ελέγξει με κλείσιμο του Πολυτεχνίου τους οδήγησε ,το φλεβάρη του ίδιου χρόνου,σε κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθήνας.Η χούντα το ίδιο διάστημα,δημοσιεύει νόμο σύμφωνα με τον οποίο μπόρει να διακοπτεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις.Έτσι,στρατέυται υποχρεωτικά ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών.
  • Τετάρτη,14 Νοεμβρίου 1973

    Έπειτα από συνέλευση,φοιτητές από διάφορες σχολές συγκεντρώνονται στο προαύλιο του Πολυτεχνείου.Οι ενωμένοι διαδηλωτές ξεπερνούν τις πέντε χιλιάδες .Στην συνέχεια συγκεντρώνονται και άλλοι,εργάτες,υπάλληλοι,μαθητές.Η αστυνομία προσπαθεί να διαλύσει τους συγκεντρωμένους,αλλά αυτοί πληθαίνουν. Μετέπειτα ,ορίζει προθεσμία στους φοιτητές να αποχωρήσουν,διαφορετικά θα επιτεθεί.Εκείνοι αποφασίζουν να μείνουν μέσα κλείνοντας και φρουρώντας τις σιδερένιες καγκελόπορτες.ο λαός συμπαραστέκεται.
  • Πέμπτη,15 Νοεμβρίου 1973

    Η Σύγκλητος εκφράζει προς τον Υπουργό Παιδείας φόβους για επέμβαση της Αστυνομίας και παραβίαση του ασύλου του ιδρύματος.Ο Υπουργός Παιδείας αδιαφορεί.Οι φοιτητές λειτουργούν ραδιοφωνικό σταθμό των <<ελεύθερων πολιορκημένων φοιτητών>>
  • Παρασκευή,16 Νοεμβρίου 1973

    Ο λαός παραμένει συνέχεια έξω από το Πολυτεχνείο.Στήνονται οδοφράγματα με τρόλεϊ και λεωφορεία.Ανάβουν φωτιές για εξουδετέρωση των δακρυγόνων.Το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές συρρέουν στο Πολυτεχνείο,ενώ στους γύρω δρόμους συγκρούονται με την αστυνομία με σοβαρούς τραυματισμούς. 7 το πρωί ανακοινώνεται ο πρώτος νεκρός στη Συντονιστική Επιτροπή.
  • Σαββάτο,17 Νοεμβρίου 1973

    Τα μεσάνυχτα,εμφανίστηκαν στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα τανκς.Ο ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει από τα μεγάφωνα <<Μη φοβάστε τα τανκς, δεν πρόκειται να χτυπήσουν>>.Ένα τανκ στραμμένο προς την πύλη. Γίνονται ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις ,για να επιτευχθεί η ασφαλής έξοδος των φοιτητών.το τανκ κινείται.Ρίχνει την πύλη .Άντρες των ΛΟΚ και αστυνομικές δυνάμεις μπαίνουν στο χώρο του Πολυτεχνείου.Αρχίζει ένα απίστευτο κυνηγητό,ξυλοδαρμόι και συλλήψεις.
  • <<Δημοψήφισμα για τη δημοκρατία>>

    Το καλοκαίρι του 1973,ανεβαίνει στο θέατρο<<Αθηναίον>> η παράσταση του Ιάκωβου Καμπανέλη <<Το μεγάλο μας τσιρκό>>.Τραγουδάει ο Ν.Ξυλούρης και συμμετέχουν σε αυτή οι προοδευτικοί ηθοποιοί Τζένη Καρέζη, Κώστς Καζάκος, Διονύσης Παπαγιανόπουλος και Ευγένιος Σπαθάρης.Η παράσταση που ήταν μια παρουσίαση της Ελληνικής Ιστορίας απο την εποχή της τουρκοκρατίας εώς το 1973, είχε μεγάλη επιτυχία και δίκαια χαρακτηρίστηκε <<Δημοψήφισμα για την Δημοκρατία>>.