Matildas tidslinje

 • BIGBANG

  BIGBANG
  Många forskare ställer sig bakom teorin om Big Bang. Big Bang var en ofattbar smäll som gjorde att vårt universum kom till.
  Man tror att det var för varmt för materia skulle finnas dirket efter Big Bang. Temperaturen sjönk och energi kunde omvandlas till materia.
  Protoner, neutroner och elektroner misstänkts uppkommit redan den första sekunden efter Big Bang. Det tog cirka tre minuter innan heliumkärnor bildades. Det tog betydligt längre tid för neutrala atomer, cirka en halv miljoner år.
 • Period: to

  Matildas tidslinje

 • Jorden får land och hav

  Jorden får land och hav
  För omkring 4,4 miljarder år sedan fick jorden hav och land. Innan det hände var det för varmt på jorden, vi hade bara vattenånga. När jorden svalnade omvandlades vattenångan till vatten. Det regnade och regnade, i flera miljontals år. Det var då hav och sjöar bildades.
 • Det första encelliga livet

  Det första encelliga livet
  Jorden hade ännu inte fått något ozon eftersom jorden saknade syrgas. Det var inte möjligt med något liv på land. De första levande varelsera kunde bara bo i vatten eller djupt ner i bergssprickor. Man tror att de första levande varelserna var bakterier.
 • Jorden får syre

  Här får jorden syre. Det bildades genom fotosyntes.
  Det hade utvecklats organismer som klarade av att använda solen som en energi källa. Man tror att det var blågröna bakterier som var först med att ha fotosyntes. För de liv som fanns på jorden då var syret skadligt, men eftersom det var en lång omvandling klarade mycket av det liv som fanns att anpassa sig.
 • Flercelliga växter och djur

  Flercelliga växter och djur
  Nu börjar livets utveckling på riktigt.
  Flercelliga djur och växter bildades. Tex olika alger m.m.
  Cirka en halv miljard år senare kommer vissa utav dessa växter och djur ta steget upp på land.
 • Livet kommer upp på land

  Detta var ett stort kliv. Att ta sig från havet upp på land. Djuren och växtrerna hade lyckats utvecklats såpass mycket att de klarade av ett liv på land. Det fanns mycket plats, solljus och koldioxid. Efter växtrena följde vissa ryggradslösa djur med.
 • De första fåglarna

  De första fåglarna
  Forskare tror att de första fåglarna härstammar från dinosaurierna. En del dinosaurier hade fjäderdräkt, som skydd mot kyla m.m. Man tror att fjäderdräkten utvecklades till vingar.
  En känd urfågel är Archaeopteryx lithographica, den levde troligtvis under dinosauriernas tid. Det är den fågeln som är på bilden.
 • Dinosaurierna dog ut

  Dinosaurierna dog ut
  "Idag" eller för cirka 65 miljoner år sedan dog dinosaurierna ut. Man har teorier om att det hände bland annat pga en katastrof:
  I en regnskog i Mexico landade en meteorit. Meteoriten gjorde att skogar brann upp, det regnade eldklot och följt av det kom en enorm tryckvåg med massor av rök. Man tror att dinosaurierna dog av detta, vilket ledde till att andra djur kunde utveckas och ta plats på jorden. Innan hade troligtvis dinosaurierna dominerat på jordklotet.
 • Däggdjurens exposion

  Däggdjurens exposion
  När dinosaurierna dött ut fanns det mycket plats för andra djur. Troligtvis var det då den stora esplosionen av däggdjur skedde.
  Cirka 4500 olika arter av däggdjur fanns det då. Man har märkt att djuren har en otrolig förmåga att anpassa sig och utvecklas till det de behöver vara för att överleva t.ex. klimatförändringar. Bild: Miacis, ett djur som skulle kunna vara en förfäder till vargen, vesslan och björnen.
 • De första människorna

  De första människorna
  För cirka 2 miljoner tog människan plats på jorden.
  Man tror att de första människorna kom från en blandning av dvärgschimpans, schimpans och gorilla. Då var människan inte så stor, bara cirka 130 cm långa.