Agia

Βυζαντινή αυτοκρατορία

  • 325

    Α Οικουμενική σύνοδος στη Νίκαια

    Α Οικουμενική σύνοδος στη Νίκαια
    Το 325 στη Νίκαια της Βιθυνίας ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α' συγκάλεσε την Πρώτη Σύνοδο της Νίκαιας ή Α' Οικουμενική Σύνοδο με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στα εκκλησιαστικά ζητήματα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
  • Period: 325 to 325

    Α οικουμενική σύνοδος στη Νίκαια

  • 330

    Ίδρυση της Πόλης

    Ίδρυση της Πόλης
    Ο Μέγας Κωνσταντίνος εγκαινιάζει τη Νέα Ρώμη.
  • Period: 330 to May 29, 1453

    Άνοδος και πτωση Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

  • 527

    Ο Ιουστινιανός γίνεται αυτοκράτορας

    Ο Ιουστινιανός γίνεται αυτοκράτορας
  • 532

    Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ

    Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑ
    Η Στάση του Νίκα (στάση = εξέγερση) έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη το 532 και είχε διάρκεια μίας εβδομάδας. Υπήρξε η χειρότερη περίοδος βίας και αναρχίας που γνώρισε η Κωνσταντινούπολη με τη μισή πόλη να έχει καεί ή καταστραφεί.
  • 537

    ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

    ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
    Αρχιτέκτονες του ναού ήταν οι γεωμέτρες Ανθέμιος από τις Τράλλεις και ο Ισίδωρος από τη Μίλητο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και τα εγκαίνιά του τελέστηκαν στις 27 Δεκεμβρίου του 537. Τότε, σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε «Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!»
  • Oct 8, 610

    Ο ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ

    Ο ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ
  • Mar 1, 726

    ΑΡΧΗ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ

    ΑΡΧΗ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ
    Ο όρος Εικονομαχία αναφέρεται στην θεολογική και πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά το μεγαλύτερο μέρος του 8ου και το πρώτο ήμισυ του 9ου αιώνα, αναφορικά με τη λατρεία των χριστιανικών εικόνων. Η Εικονομαχία διαίρεσε τους κατοίκους της αυτοκρατορίας σε Εικονομάχους και Εικονολάτρες .
  • Jul 29, 1014

    η μάχη στο κλειδί

    η μάχη στο κλειδί
    Η Μάχη του Κλειδίου (βουλ. Беласишка битка, γνωστή και με το όνομα Μάχη της οροσειράς Μπέλλες) διεξήχθη στις 29 Ιουλίου 1014 μεταξύ της Βυζαντινής και της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας. Η μάχη αποτέλεσε το αποκορύφωμα της 50χρόνης διαμάχης μεταξύ του Σαμουήλ της Βουλγαρίας και του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου. Η μάχη τελείωσε με νίκη των Βυζαντινών.
  • Aug 26, 1071

    η μάχη στο Ματζικερτ

    η μάχη στο Ματζικερτ
    Η μάχη του Μαντζικέρτ έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου 1071, κοντά στην ομώνυμη αρμενιική πόλη (σημ. Malazgirt της Τουρκίας), μεταξύ του βυζαντινού στρατού υπό τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δ' Διογένη, και των Σελτζούκων Τούρκων του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν. Ο αυτοκράτορας Ρωμανός ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους.
  • Apr 22, 1082

    το χρυσόβουλο του 1082

    το χρυσόβουλο του 1082
    Το 1082, για να ανταμείψει τους συμμάχους του (δηλαδή τους Βενετούς), ο Αλέξιος ο Α' τους έδωσε με το χρυσόβουλο κάποια προνόμια: Παραχώρησε τίτλους καθώς και χρηματικές χορηγίες στους άρχοντες της Βενετίας.
    Παραχώρησε στους εμπόρους της Βενετίας σκάλες (αποβάθρες) και εμπορικά καταστήματα στην προκυμαία της Κωνσταντινούπολης.
    Επέτρεψε στους Βενετούς να εμπορεύονται ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν δασμούς σε όλα τα λιμάνια της αυτοκρατορίας.
  • Sep 17, 1176

    Η μάχη στο Μυριοκέφαλο

    Η μάχη στο Μυριοκέφαλο
    Η μάχη του Μυριοκέφαλου διεξήχθη μεταξύ Βυζαντινών και Σελτζούκων του Ικονίου, στις 17 Σεπτεμβρίου 1176, στην ομώνυμη τοποθεσία (εγκαταλελειμμένος οικισμός) στη Φρυγία, κοντά στην πόλη Λαοδίκεια (σημερινό Ντενιζλί στην Τουρκία). Αν και η μάχη αυτή έληξε ισόπαλη με τεράστιες απώλειες από την πλευρά των Σελτζούκων, το γεγονός ότι οι Σελτζούκοι κατάφεραν να εξουδετερώσουν τις πολιορκητικές μηχανές των Βυζαντινών ακυρώνοντας την εκστρατεία τους πέρασε στην ιστορία ως "συντριπτική νίκη" του Σουλτάνου
  • Apr 9, 1204

    Η άλωση από τους Σταυροφόρους

    Η άλωση από τους Σταυροφόρους
    Η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης έγινε κατά τη διάρκεια της Δ Σταυροφορίας. Πολλά έργα τέχνης μεταφέρθηκαν στη Βενετία. Η Πόλη λεηλατήθηκε.
  • Mar 8, 1249

    Μυστράς

    Μυστράς
    Το 1249 ο Γουλιέλμος Β' Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς λόγω του σχήματός του ή εκ του ονόματος του παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς.
  • Jan 10, 1438

    Σύνοδος Φλωρεντίας

    Σύνοδος Φλωρεντίας
    Η Σύνοδος Φλωρεντίας λεγόμενη και Σύνοδος Φερράρας - Φλωρεντίας λέγεται η σύνοδος που από μέρους της Καθολικής εκκλησίας ήταν η συνέχεια της συνόδου της Βασιλείας που είχε αρχίσει το 1431 από τον πάπα Μαρτίνο τον Ε΄ και μεταφέρθηκε σε πρώτη φάση στη Φερράρα της Ιταλίας το 1438 και αργότερα, το 1439 στη Φλωρεντία της Ιταλίας όπου και εκεί συζητήθηκε το ζήτημα της Ένωσης των δυο εκκλησιών -Ανατολικής και Δυτικής- υπό την ηγεσία του πάπα Ευγένιου Δ'. Το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν να ψηφιστεί η Ένω
  • May 29, 1453

    Η άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς

    Η άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς
    Η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια του Μωάμεθ του Πορθητή. Η Βυζαντινή αυτοκρατορία έπαψε και τυπικά να υπάρχει.Η άλωση συνοδεύτηκε από πολλές καταστροφές.
  • διαίρεση του ρωμαικού κράτους σε ανατολικό και δυτικό

    διαίρεση του ρωμαικού κράτους σε ανατολικό και δυτικό
  • τα θεοδοσιανα τείχη

    τα θεοδοσιανα τείχη
  • ΛΗΞΗ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ- ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ

    ΛΗΞΗ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ- ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΕΙΚΟΝΩΝ
  • ΑΡΧΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΠΟΠΟΙΙΑΣ- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ

    ΑΡΧΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΠΟΠΟΙΙΑΣ- ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ