• Axelmakterna

    Begreppet namnes först i ett tal av den Italienske ledaren Benito Mussolini 1936 när han talade om samarbetet mellan Italien och Tyskland. Senare blev det en pakt som höll ihop under andra världskriget där Italien, Tyskland och Japan var huvudländer. Länder som samarbetade med Tyskland räknas ibland också in bland axelmakterna. Dessa länder var Slovakien, Bulgarien, Rumänien och Finland.
  • Molotov/Ribbentrop-pakten

    Molotov/Ribbentrop-pakten
    23 augusti 1939 skapades en icke-angreppspakt och en uppdelning av landområden mellan de två ärkefienderna Tyskland (Hitler) och Sovjetunionen (Stalin). Båda länder ville nämligen ha en lugn front i kriget och istället kunna lägga allt fokus på den andra fronten, Tyskland på sin västfront och Sovjetunionen på din östfront. Ingen visste dock att Hitler redan från början planerade att bryta pakten längre in i kriget.
  • Finska vinterkriget

    Finska vinterkriget
    I november 1939 anföll Sovjetunionen Finland utan krigsförklaring. Finland lyckades stå emot i hela 105 dagar innan de tvingades kapitulera och Sovjetunionen fick ockupera vissa finska områden. Anledningen till attacken var att Finland inte hade gått med på ett förhandlingsförslag om landområden från Sovjetunionen.
  • Permittenttrafiken

    Permittenttrafiken
    Permittentttrafiken var en överenskommelse mellan Tyskland och Sverige att Tyskland skulle få använda Sveriges järnvägar för att transportera krigsmaterial och soldater till Norge. Anledningen till att Sverige accepterade förslaget var eftersom Tyskland precis ockuperat Norge och Sverige då var rädda för konsekvenserna för om de skulle avslå förslaget. Transporterna pågick mellan 1940 och 1943.
  • Ockupationen av Norge och Danmark

    Ockupationen av Norge och Danmark
    9 april 1940 vandrade Tysklands trupper in över både Danmarks och Norges gränser. Danmark som hade ett svagt försvar kapitulerade direkt medan Norge lyckades göra motstånd i dryg två månaders tid. Anledningen för ockupationerna var att Tyskland ville ha så bra koll på norden som möjligt, bygga flygbaser längs Norges kust mot Storbritannien samt ta del av Norges järnmalmsgruvor.
  • Blitzen

    Blitzen
    Blitzen var det luftkrig mellan Tyskland och Storbritannien som bekämpades ovanför Storbritannien. Tysklands luftattack 7 september 1940 kom som en överraskning eller ett "blixtnedslag". Brittiska baser och städer bombades. Storbritannien lyckades dock avvärja planen med ett välorganiserat försvar. Bakgrunden till attacken var att Churchill avslagit de förslag om samarbeten Hitler kommit med.
  • Operation Barbarossa

    Operation Barbarossa
    Operation Barbarossa var tyskarnas kodnamn för det hemliga överraskningsangreppet mot Sovjetunionen. Hitler ville ha en del råvarutillgångar från Ryssland samt skapa mer livsrum för tyskarna och den ariska arten. Han bröt med denna operation det ickeangreppsavtal som skrivits två år tidigare. De tyska trupperna kom långt in i landet men var sedan inte beredda på den hårda ryska vintern.
  • Wannseekonferensen

    Wannseekonferensen
    Wannseekonferensen var en konferens som hölls i en villa i Wannsee, en förort till Berlin, mellan 15 nazister från de två nazistiska organisationerna: NSDAP och SS. Syftet för mötet var att organisera judeförföljelsen och massmordet på den judiska befolkningen. Det bestämdes att judar skulle trakasseras, förföljas och deporteras till östeuropa där de skulle sättas i arbetsläger under omänskliga förhållanden. Till grund bakom allt detta låg antisemitismen.
  • Slaget vid Stalingrad

    Slaget vid Stalingrad
    Slaget vid Stalingrad var ett långt slag 1942 mellan tyska och sovjetiska soldater. Hitler ville erövra nya sovjetiska landområden. Tyskarna hade kommit långt in i Sovjetunionen, men fick nederlag av den kalla vintern och många soldatern dog. De sovjetiska trupperna lyckades tillslut omringa tyskarna i Stalingrad, vilket gjorde att Hitlers trupper fick kapitulera.
  • D-day

    D-day
    D-day tillhörde de allierades "Operation Overlord" och var en plan för att ta tillbaka kontrollen över Frankrike och så småningom kunna fortsätta in i Tyskland. Den inträffade 6 juni 1944. De allierades trupper var planerade att sättas i land vid staden Normandies kust, men pga av väldigt dåligt och stormigt väder fick de det svårt. Väldigt många soldater dog vid landstigningen med trots det vann de allierade slaget.
  • Hiroshima/Nagasaki

    Hiroshima/Nagasaki
    På begäran från den amerikanske presidenten Truman släpptes två atombomber över två japanska städer. Detta efter att Japan vägrat kapitulera. Den första släpptes 6 juni 1945 över staden Hiroshima och den andra 9 juni över staden Nagasaki. Totalt sett dog ca 150 000 människor direkt vid detonationerna, men även efter bomben släppts skadades och påverkades befolkningen av radioaktiv strålning.
  • Nürnbergrättegångarna

    Nürnbergrättegångarna
    I Nürnberg hölls 13 rättegångar mellan 1945 och 1949 mot 22 nazistiska krigsförbrytare, folk som begått brott mot freden, krigsförbrytelser samt brott mot mänskligheten (folkmordet av judar). Den mest kända av dessa 13 rättegångar är Nürnbergprocessen. 11 av de 22 åtalade dömdes till döden. Rättegångarna hölls av domare och åklagare från de allierades sida och syftet med rättegångarna var helt enkelt att brottslingarna skulle få stå sitt kast och straffas för det dem gjort.