Språkhistorie

  • 300

    Urnordisk

    Urnordisk
    Urnordisk er det eldste språket i Norge, Danmark og Sverige og det ble brukt i år 300-700. Det ble også brukt i hele Skandinavia. Skriftspråket de brukte i denne perioden var runer. Det er tegn som de risset inn i for eksempel tre, stein, bein eller annet hardt materiale. Runealfabetet besto av 24 tegn.
    Folkevandringstiden gjorde at nye folk slo seg ned og dette gjorde at språket begynte å forandre seg.
  • 750

    Norrønt

    Norrønt
    Det norrøne språket utvikla seg fra urnordisk og det ble brukt i vikingtida og middelalderen.
    I 1349-1350 kom svartedauen til Norge. Det gjorde at mange av de som kunne lese og skrive døde og da forsvant på en måte språket litt også.
    Norrønt er delt inn i 2. Yngre norrønt (1050-1350) og eldre norrønt (700-1050).
  • 1350

    Mellomnorsk

    Mellomnorsk
    Etter svartedauen (i europa:1946-1953) begynte språket og endre seg. Den klassiske norrønske grammatikken og bøyingssystemet ble forenklet, det oppsto dialektforskjeller og språket ble påvirket utenfra. Før svartedauen var Norge i union med Sverige og Danmark som en svak part og allerede da begynte språket og bli påvirket. Norge ble enda svakere da Kalmarunionen ble skapt i 1397 og språket ble da først påvirka av Svensk og senere av dansk.
  • Riksmål og landsmål

    Riksmål og landsmål
    Riksmål og landsmål var navnet på de to offisielle språkformene fram til 1929. Navnene ble da endret til nynorsk og bokmål. Ivar Aasen- Han var en språkforsker og dikter. Han for rundt å samlet dialekter og skapte nynorsk. Han ble født.5.august 1813 og døde 23.september 1896. Knud Knudsen- Han var en norsk skole- og språkmann. Han er kjent for arbeidet sitt med morsmålet og å fornorske det dansk-norske skriftspråket. Han ble født 6.januar 1812 og døde 4.mars 1895.
  • Samnorsk

    Samnorsk
    Samnorsk som også ble kalt fellesspråk var et framtidig, tenkt felles norsk skriftspråk som skulle redusere forskjellene mellom nynorsk og bokmål og etter hvert slå dem sammen. Stortinget godtok dette i 1917 men allerede i 2002 valgte de å avslutte samnorskpolitikken. Mange mente det var upraktisk med to skriftspråk så hensikten var nok å gjøre det enklere for folket.
    Ideen om samnorsk ble lagt frem av Moltke Moe i 1906 i et foredrag i Bymålslaget, men selve tanken dukka først opp i ca 1980.
  • Norsk språk i dag

    Norsk språk i dag
    Fra 1960 til ca 2000 har både nynorsk og bokmål stått ganske sterkt, men de senere årene ble bokmål den dominerende målformen.
    Påvirkning av språket: Norsk har blitt anglifisert, som betyr at vi tar opp og bruker mange engelske ord og uttrykk. Noe annet er at multinasjonale bedrifter har avdelinger i mange land ,og har et stadig økende behov for å importere arbeidskraft. Denne utviklingen kalles globalisering. Vi har også fått inn mange lånord (smoothie,boots) i norsk og vi bruker mye slang.