Norsk språkhistorie

  • 1 CE

    språktreet

    språktreet
    folk flytter på seg og at jo mer dem flytter på seg til flere land jo større blir språktreet
  • 1 CE

    indoeuropeisk og germansk

    indoeuropeisk og germansk
    ndoeuropeisk er det mest utberedte språkfamilien i verden, tillegg dekker den stor del av Asia, Europa og noen deler av Afrika.
    Germansk er en undergruppe av den mest indoeuropeiske språkfamilien. Den omfatter språk som nederlandsk, engelsk, dansk, norsk, svensk og tysk.
  • Period: 1 CE to

    Norsk språkhistorie

  • Period: 200 to 700

    Urnordisk

    Urnordisk er det eldste språket vi kjenner i Norge, Sverige og Danmark. Det er et nordisk språk som vi kjenner fra innskrifter med runer fra rundt 200-700 e.Kr. De fleste av disse runenes bokstaver pleier å ha mange rette streker. Dette er på grunn av at det var vanskelig å skrive i stein, siden de ikke hadde ark som vi har i dag.
  • Period: 800 to 1350

    norrønt

    Norrønt er et språk som ble brukt i Norge fra 800 til 1350. Norrønt ble også brukt av norsker som bosatt seg i Island, Færøyane, Shetland og Orknøyane. Norrønt gjort stor påvirkning på modernenorsk, islandsk og færøysk.
  • 1179

    snorre sturlason

    snorre sturlason
    Snorre Sturlason eller Sturluson var en islandsk høvding, forfatter og skald. Han er mest kjent som forfatter av Den yngre Edda og Heimskringla, et av Norges viktigste bokverk.
  • 1330

    unionen med Danmark

  • 1346

    svartedauen

    svartedauen
    Svartedauden var en pest-pandemi som rammet Europa og deler av Asia fra 1346-1353. Pesten kom til Norge med en båt fra England som ankret opp i Bergen i 1349. I Norge herja denne pesten fra 1349-1350. Litt over halve befolkningen i Norge døde av denne pesten. Etter svartedauden hadde det norske språket gått i oppløsning. Mange av de som kunne snakke bra og hadde god språkbeherskelse, døde av pesten
  • Period: 1350 to 1500

    Mellom-norsk

    Mellom-norsk er en overgangen fra norrønt til modernenorsk. Under denne perioden ble perioden ble skriftspråket byttet ut med dansk. Grunnen til dette var for under svartedauden så døde de fleste skrive. Dette hadde konsekvenser for videre opplæring og tradisjoner.
  • Period: 1500 to

    Morderne norsk

    Moderne norsk er en språkhistorisk periode som startet i på 1500 tallet som enda pågår. i starten av moderne norsk var det noen som enda brukte dansk som skrift språk.
  • Period: 1500 to

    dansketiden

    i denne perioden skrev vi dansk skriftspråk
    dem som bodde i byene og gikk på skole pratete dansk men i distriktene pratet dem dialekt.
  • johan sebastian welhaven

    johan sebastian welhaven
    Johan Sebastian Welhaven var en kjent forfatter og konservativ samfunnsdebattant. En av hans fiende var Henrik Wergeland de var uenig om språkutvikling og om hva som er god skriving. Johan Sebastian Welhaven var veldig forelsket i Henrik Wergeland sin lillesøster Camilla Collett.
  • henrik wergland

    henrik wergland
    Henrik Wergeland var en kjent teolog, dikter og radikal rebell. Han største konkurrent var Johan Sebastian Welhaven som var i forelsket i søsteren til Henrik Wergeland. Welhaven og Wergeland hadde offentlige “fights” hvor de latterliggjorde hverandre i avisene.
  • knut knutsen

    knut knutsen
    døde:(1812-1895)
    spårkforsker
    kjent for morsmålundervisning
    bokmålets far
    språkendringer fra dansk til norsk
    han var lærer
    fornorske det danskeskriftspråket
    han ville finne egene ord istedenfor og få fremmed ord.
  • camilla collet

    camilla collet
    1813
    Camilla Collet
    Camilla Collet var kjent som norsk forfatter og kvinnesakspioner. Camilla var en betydningsfull kvinnelig forfatter. Camilla Collet skrev en masse sjangere. Hun skrev brev, dagbok, roman, selvbiografi, fortellinger og essayer. Camilla Collet var lillesøsteren til Henrik Wergeland. Som var en kjent dikter og radikal rebell. Hun var og veldig forelsket i Johan Sebastian Welhaven. Som var fienden til storebroren Henrik Wergeland.
  • Grunnlov 1814

    Grunnlov 1814
    vi fikk en grunnlov fordi vi ble opløst av unionen i danmark.
  • Asbjørnsen og moe

    Asbjørnsen og moe
    Fra 1814-1850 samler Asbjørnsen og Moe inn norske folkeeventyr. De muntlige fortellingene blir utgitt som bøker, der Asbjørnsen og Moe velger å bruke norske ord og uttrykk. De finner også på egne ord som f.eks "fossefall", i stedet for "vannfall". Folkeeventyrene blir en viktig inspirasjon for fornorskningsarbeidet som igjen får stor betydning for språkutviklingen og språkpolitikken i Norge.
  • kjærlighetstriangel

  • ivar Aasen

    ivar Aasen
    født: 5. august 1813 i ørsta
    døde: 23. september 1896
    språkforsker og dikter
    han va med og utviklet det nynorsk som skriftspråk
  • samnorsk

    samnorsk
    Samnorsk var en tenkt, fremtidig norsk skriftnorm der nynorsk og bokmål skulle være smeltet sammen til ett språk «på norsk folkemåls grunn». Den såkalte «tilnærmingspolitikken», som hadde som formål å skrittvis avskaffe forskjellene mellom bokmål og nynorsk,