Unitat 1: La Il·lustració i la Revolució Francesa

 • Mort de Carles II d'Habsburg

  Mort de Carles II d'Habsburg
  Va ser el rei dels diferents territoris de la monarquia d'Espanya, entre 1665 i 1700. Va ser el darrer monarca de la dinastia d'Àustria perquè no va arribar a tenir fills. Poc després de la seva mort va esclatar la Guerra de Successió Espanyola entre els pretendents al tron.
 • Gran Aliança de la Haia

  Gran Aliança de la Haia
  L'any 1702 una esquadra de vaixells dels estats signants del Tractat, la Gran Aliança de La Haia, varen destruir molts vaixells espanyols i francesos que hi havia a la ria de Vigo.
 • Period: to

  Guerra de Succeció espanyola

  Va ser un conflicte bèl·lic internacional que, a més d'afectar el conjunt d'Europa, va incloure la Guerra de la reina Anna a l'Amèrica del Nord, com també accions de pirates i corsaris a les costes de l'Amèrica espanyola.
 • Pacte de Gènova

  Pacte de Gènova
  Va ser un acord de col·laboració que van signar representants del Principat de Catalunya i del Regne d'Anglaterra, països majoritàriament partidaris de Carles III d'Àustria el 20 de juny de 1705 a la capital de la República de Gènova, en el marc de la Guerra de Successió pel tron espanyol.
 • Tractat d'Utrecht

  Tractat d'Utrecht
  Són un seguit de tractats de pau multilaterals signats entre la Corona de Castella, el Regne de França i els seus enemics bèl·lics a Utrecht el març i l'abril de 1713 que donaren lloc al final de la Guerra de Successió espanyola.
 • Decret de Nova Planta

  Decret de Nova Planta
  Conjunt de lleis sancionades i promulgades per Felip V a l'inici del seu regnat que implantaren el règim absolutista a la Monarquia d'Espanya. Amb totes aquestes lleis el monarca borbònic s'arrogà la sobirania dels regnes invocant un dret diví.
 • Period: to

  Redacció de l'Enciclopèdia

 • Boston Tea Party

  Boston Tea Party
  Fou un acte de protesta dels colons americans contra Gran Bretanya i és considerat un precedent de la Guerra d'Independència dels Estats Units. Va ocórrer el dijous 16 de desembre de 1773 a Boston, quan es llançà al mar tot un carregament de te.
 • Declaració d'Independència dels EUA

  Declaració d'Independència dels EUA
  És un document redactat pel segon Congrés Continental que va proclamar que les Tretze Colònies nord-americanes s'havien autodefinit com a tretze nous estats sobirans i independents i ja no reconeixien el domini britànic.
 • Constitució dels EUA

  Constitució dels EUA
  És el document de govern i la llei suprema dels Estats Units d'Amèrica. La seva redacció va finalitzar el 17 de setembre del 1787 per la Convenció Constitucional a Filadèlfia, Pennsilvània, i després va ser ratificada pels delegats que representaven els pobles dels tretze estats.
 • Reunió dels Estats Generals a Versalles

  Reunió dels Estats Generals a Versalles
  Es van iniciar a Versalles, el 5 de maig de 1789 organitzats pel gran mestre de cerimònies de França, Henri-Évrard de Dreux-Brézé, marquès de Dreux-Brézé, en una sala provisional erigida amb urgència per l'arquitecte Pierre-Abrian París, darrere de l'hotel de Menús-Plaisir de l'avinguda de París de Versalles.
 • Assalt a la Bastilla

  Assalt a la Bastilla
  El 14 de juliol de 1789, dia en què la Bastilla és presa per assalt pels Parisencs és, per tradició, considerat com l'inici de la fi de l'Antic Règim i el començament de la Revolució Francesa.
 • I República francesa

  I República francesa
  Proclamada el 21 de setembre de 1792, durant la Revolució Francesa, amb la qual cosa fou destronat Lluís XVI, a qui, després de la insurrecció del 10 d'agost de 1792, l'Assemblea Legislativa havia declarat suspès en les seves funcions i posat sota arrest.
 • Period: to

  Convencions

  Girondina (1792 - 1793)
  Jacobina (1793 - 1794)
  Termidoriana (1795 - 1799)
 • Execució de Lluís XVI

  Execució de Lluís XVI
  Va ser rei de França i de Navarra des de 1774 fins a 1792, copríncep d'Andorra (1774-92) i duc de Berry (1754-74). Suspès i arrestat durant la insurrecció del 10 d'agost, va ser jutjat per la Convenció Nacional, considerat culpable de traïció i guillotinat el 21 de gener de 1793.
 • Cop d'estat de Napoleó

  Cop d'estat de Napoleó
  Marca la fi del Directori i de la Revolució Francesa, i el principi del Consolat francès.