Filosofia platon y aristoteles e1658864564950

UNA HISTÒRIA DE LES IDEES; Max Campmany

 • 3300 BCE

  Escriptura

  Escriptura
  L'escriptura ha estat fonamental per al desenvolupament de la civilització humana. Aquesta, tot i que va anar sorgint a diferents llocs del món en diverses etapes de la història, podem concloure amb seguretat, que l'inici es troba a l'antiga Mesopotàmia cap a l'any 3300 aC.
 • Period: 800 BCE to 400 BCE

  EL BRESSOL D'OCCIDENT; Els sofistes

  Amb l'escriptura, i l'aparició de les monedes, apareixen els primers "filòsofs", que s'admiren davant el món i pretenen explicar-lo.
  Amb els sofistes, l'objecte d'observació ja no es la naturalesa (la physis). A Atenes apareix la preocupació per l'organització de la polis. Aquests es van especialitzar a ensenyar retòrica i l'argumentació persuasiva.
 • Period: 700 BCE to 601 BCE

  Revolució Hoplita

  Aquesta revolució va marcar un canvi important en la forma de combatre dels grecs, amb l’aparició de l’hoplita, un tipus de soldat pesadament armat.
 • 620 BCE

  Primers filòsofs de la història

  Primers filòsofs de la història
  Podem destacar a Tales de Milet, Anaximandre, Pitàgores, Parmènides, Heràclit, etc. Aquests estudiaven els principis de la naturalesa "physis". També és denominen (els filòsofs""presocràtics""). Els filòsofs presocràtics van ser els pioners de la filosofia i van contribuir a establir els dubtes fonamentals que la filosofia encara es pregunta avui en dia.
 • 610 BCE

  Cartografia

  Cartografia
  La datació del primer mapa conegut és un tema controvertit, però hi ha un mural que pot representar l’antiga ciutat de Çatalhöyük a Anatòlia, datat del VII mil·lenni aC. A l’antiga Grècia i a l’imperi romà es van crear mapes, com el d’Anaximandre (VI aC), considerat a parer de molts com un dels primers mapes del món amb una certa credibilitat.
 • 602 BCE

  Moneda

  Moneda
  La invenció de la moneda es va produir en diferents èpoques i llocs de la història de la humanitat, i no hi ha una data específica que pugui ser considerada com l'origen exacte de la moneda. Les primeres formes de diners eren objectes físics que s'utilitzaven com a mitjà de canvi. Els primers exemples de monedes de metall es van produir a l'antiga Lídia al voltant del 7è segle aC. Més endavant, es van començar a utilitzar monedes fetes d'or, plata i altres metalls en altres parts del món.
 • Period: 499 BCE to 449 BCE

  Guerres Mèdiques

  Les Guerres Mèdiques, també conegudes com les Guerres Perses, van ser una sèrie de conflictes entre l’Imperi Persa i les ciutats-estat gregues.
 • Period: 470 BCE to 399 BCE

  Sòcrates i les escoles socràtiques

  Sòcrates va ser un influent filòsof grec.
  Va ser una figura central en el naixement de la filosofia occidental i la tradició de la reflexió filosòfica sobre la moralitat, l'ètica i el coneixement de si mateix. Les seves idees i el seu mètode han estat una influència perdurable en la filosofia i la manera en què les persones aborden les preguntes fonamentals sobre la vida i la moral.
  Una de les frases més recordades avui en dia de Sòcrates, es: "Jo només sé que no sé res".
 • 462 BCE

  La democràcia

  La democràcia
  El terme democràcia té el seu origen com a terme i com a sistema de govern en l’antiguitat grega. Concretament, la democràcia es va establir com a forma de govern a l’Atenes posterior a la Revolució popular dirigida per Efialtes. Tot i que la democràcia d'aquella època era molt diferent de l'actual, ja que només podien participar-hi els ciutadans de gènere masculí nascuts a la polis i amb un capital econòmic elevat, podem considerar que es van sentar les bases per a la democràcia d'avui en dia.
 • Period: 431 BCE to 404 BCE

  Guerra del Peloponès

  Va ser un conflicte prolongat entre Atenes i la seva lliga del Mar Egeu, i l’aliança del Peloponès liderada per Esparta.
 • Period: 427 BCE to 339 BCE

  Plató

  Plató fou alumne de Sòcrates, aquest va influir molt en la seva manera de viure. Va ser el fundador de l'Acadèmia platònica, una de les primeres institucions d'ensenyament superior a l'antiga Grècia.
  Va ser un filòsof grec, considerat a parer de molts, el més important. Va contribuir al desenvolupament de la filosofia occidental amb les seves obres, la seva teoria de les Formes i les seves idees: "el món que veiem és només una ombra de la realitat, la veritat es troba al món de les idees".
 • Period: 384 BCE to 322 BCE

  Aristòtil

  Aristòtil va ser un filòsof grec, considerat un dels filòsofs més importants de la història de la filosofia. És una figura clau en la història de la filosofia occidental i les seves obres continuen sent estudiades i influents en l'actualitat. La seva metodologia rigorosa i el seu enfocament en l'observació i investigació han contribuït de manera significativa al desenvolupament de la ciència i la filosofia com les coneixem avui dia. Va dirigir la mirada al món de les coses, al llenguatge, etc.
 • Period: 355 BCE to 476

  EL NAIXEMENT DE L'IMPERI

  La filosofia durant l'imperi romà va ser diversa i va incorporar influències gregues en les escoles estoiques, epicúries i neoplatòniques. Aquests moviments filosòfics van continuar tenint un impacte en la tradició filosòfica occidental i van proporcionar una base per al desenvolupament posterior de la filosofia medieval i la teologia cristiana.
 • Period: 350 BCE to

  Escepticisme

  L'escepticisme és un corrent filosòfic que posa èmfasi en els dubtes i la desconfiança cap a les afirmacions de coneixement o la veritat. Els escèptics dubten de la capacitat de les persones per arribar a conclusions veritables o certeses absolutes sobre qüestions filosòfiques, científiques o fins i tot pràctiques. Hi ha diversos tipus d'escepticisme, i cadascun es concentra en diferents àrees o aspectes de la vida i el coneixement.
 • Period: 336 BCE to 264 BCE

  Estoïcisme

  Va ser una escola filosòfica de l'antiga Grècia, fundada per Zenó de Citium. Posteriorment, es va desenvolupar a Roma i va tenir una influència significativa en la filosofia i la cultura de l'antiguitat. Es caracteritza per la seva èmfasi en la raó, la virtut i la serenitat enfront de les adversitats. Els estoics van fer contribucions significatives a la filosofia ètica i política i van influir en molts altres pensadors i moviments filosòfics, incloent-hi el cristianisme i la filosofia moderna.
 • Period: 323 BCE to 31 BCE

  Hel·lenisme

  L'hel·lenisme és un terme que es fa servir per fer referència al període històric i cultural que va seguir a la mort d'Alexandre el Gran, fins a la conquesta de l'imperi romà sobre l'Àsia Menor. Aquest període va tenir un impacte significatiu en la història i la cultura del món antic i va ser caracteritzat per diverses influències i transformacions.
 • Period: 323 BCE to 322 BCE

  Guerra de Làmia

  Va ser un conflicte que va esclatar després de la mort d’Alexandre el Gran, quan les ciutats-estat gregues van intentar alliberar-se del domini macedoni.
 • Period: 307 BCE to 250

  Epicureisme

  L'epicureisme és una escola filosòfica que va ser fundada per Epicur d'Àtica, un filòsof grec antic. Posa èmfasi en la recerca de la felicitat i la tranquil·litat mitjançant la moderació dels desitjos, la reducció del dolor i la por, i la pràctica de l'amistat. Epicur va creure que aquesta filosofia podia conduir a una vida plena i satisfactòria en la qual es podia aconseguir l'ataràxia.
 • 200 BCE

  Brúixola

  Brúixola
  La brúixola és una eina de navegació que es va inventar durant la dinastia Han a la Xina, al voltant dels segles II o III aC. Aquesta invenció va ser un pas important en la història de la navegació i va permetre als navegants orientar-se amb precisió mitjançant l'ús d'una agulla magnètica que assenyala el nord magnètic. Amb aquest invent, és va poder "descobrir" que la terra no era plana.
 • Period: 30 to

  Cristianisme

  El cristianisme és una religió monoteista basada en la vida, les ensenyances i les creences de Jesucrist. Ha tingut un impacte profund en la història, la cultura, la moral i l'ètica occidentals, i continua sent una força significativa en la vida de milions de persones a tot el món. Les creences i les pràctiques cristianes poden variar àmpliament d'una denominació a una altra, però la creença en Jesucrist com a fill de Déu i Salvador és una característica central de la fe cristiana.
 • Period: 476 to

  L'ODRE DE DÉU

  Amb la caiguda de l'imperi romà, hi ha una gran decadència en la filosofia i totes les ciències (desapareix la cultura grega). I s'inicia l'elaboració d'un nou saber fundat en el dogma cristià.
  L'humanisme començarà el procés de recuperació i reivindicació de la cultura pagana de Grècia i Roma. I que més tard conduirà a la revolució astronomicocosmològica, i possibilitarà el naixement de la ciència i la filosofia modernes.
 • Period: 1300 to 1570

  Renaixement

  El Renaixement va ser un període cultural, artístic i intel·lectual que va tenir lloc a Europa durant els segles XIV, XV i XVI. Va ser una època de redescobriment i admiració per la cultura i les obres d'art de l'Antiguitat Clàssica grega i romana. Aquest moviment va tenir un profund impacte en diferents àmbits de la societat europea i va marcar la transició entre l'edat mitjana i l'època moderna.
 • Period: 1370 to

  Humanisme

  L'humanisme és un moviment cultural, filosòfic i intel·lectual que va sorgir durant el Renaixement a Europa, particularment al segle XIV, encara que les seves arrels es poden rastrejar fins a l'Antiguitat clàssica. Aquest moviment va ser una resposta a la fi de l'edat mitjana i va posar l'èmfasi en l'estudi i l'apreciació de la cultura, la filosofia i les arts de l'Antiguitat grega i romana. Les seves idees i valors segueixen sent rellevants en la societat contemporània.
 • 1453

  L'imprenta

  L'imprenta
  La impremta va ser inventada per Johannes Gutenberg, i la seva influència va ser massiva i duradora. Va marcar el començament de l'era moderna i va ser un catalitzador clau per a la disseminació del coneixement i les idees a tot el món. Aquesta invenció va transformar la societat i va obrir el camí a una nova època d'expansió cultural, científica i política. Aquest invent va permetre escriure i redactar d'una forma innovadora i molt més eficaç.
 • 1492

  Descobriment d'America

  El descobriment d'Amèrica fa referència als esdeveniments històrics que van tenir lloc a la fi del segle XV i principis del segle XVI quan les naus europees van arribar per primer cop a les Amèriques, que fins aleshores havien estat desconegudes per als europeus. Aquest moment va tenir un impacte enorme en la història mundial i va marcar l'inici de l'exploració i la colonització europea del Nou Món.
 • 1502

  "David"

  "David"
  "David" de Michelangelo és una de les escultures més icòniques i celebrades de tota la història de l'art. Va ser creada per l'artista italià Michelangelo Buonarroti entre els anys 1501 i 1504, i actualment es troba a la Galeria de l'Acadèmia de Florència, Itàlia. Aquesta escultura representa al rei bíblic David abans de la seva famosa batalla amb Goliat. És una de les obres més icòniques i reconegudes del Renaixement.
 • Period: to

  Descartes

  René Descartes va ser un filòsof, matemàtic i científic francès que va ser una figura clau en el desenvolupament de la filosofia moderna i de la ciència. La seva obra va tenir un impacte profund en àmbits com la filosofia, les matemàtiques i la metodologia científica. La seva insistència en la importància de la raó, el dubte metòdic i el mètode científic han tingut un impacte durador i continuen sent fonamentals per a la investigació i comprensió del món i la naturalesa de la consciència humana.
 • Telescopi

  Telescopi
  L'invent del telescopi al segle XVII, atribuït principalment a Galileu Galilei, va canviar la nostra comprensió de l'univers. Va permetre l'observació detallada dels cossos celestials i va conduir a noves descobertes en astronomia.
 • Period: to

  LA RAÓ I L'ÈPOCA DE LES LLUMS

  L'època de les Llums va ser un moviment que va posar la raó i la il·luminació intel·lectual al centre del pensament i la societat europea. Va marcar una transició cap a una visió més secular i científica del món, i les seves idees van influir profundament en la filosofia, la política i la ciència que han perdurat fins als nostres dies.
 • Period: to

  Kant

  Immanuel Kant va ser un filòsof alemany que va fer contribucions profundes i influents a la filosofia en una àmplia gamma de temes, incloent-hi l'ètica, la metafísica, l'epistemologia i l'estètica. La seva obra més important, "Crítica de la raó pura" (en alemany, "Kritik der reinen Vernunft"), és considerada un punt culminant de la filosofia moderna i va tenir un impacte durador en el pensament filosòfic. Amb ell, culmina la il·lustració, sota la consigna sapere aude! (atreveix-te a saber!).
 • Period: to

  Revolució industrial

  La Revolució Industrial va ser un període de transformació socioeconòmica i tecnològica que va tenir lloc aproximadament entre la segona meitat del segle XVIII i la primera meitat del segle XIX a Anglaterra i després es va expandir a altres regions d'Europa i Amèrica del Nord. Va marcar un canvi profund en la història de la humanitat, ja que va transformar la manera com les persones vivien i treballaven.
 • Period: to

  Hegel

  Georg Wilhelm Friedrich Hegel va ser un influent filòsof alemany conegut per la seva complexa filosofia idealista i per la seva contribució a la comprensió de la història i la lògica. La seva obra més important és "La ciència de la lògica" i "La fenomenologia de l'esperit," que van influir profundament en la filosofia occidental i van donar lloc al qual es coneix com a "hegelianisme". S'adona que la llibertat que ha atorgat la Revolució Francesa constitueix l'ordre social alhora que el dissol.
 • Period: to

  Revolució Americana

  Va portar a la independència dels Estats Units d'Amèrica respecte a Gran Bretanya i va establir principis com la democràcia i els drets humans.
 • Period: to

  Revolució Francesa

  La Revolució Francesa va ser un esdeveniment històric complex amb molts actors i esdeveniments importants. Va canviar la cara de França i va tenir un impacte profund en la història europea i global, configurant el curs de la política i la societat en els segles posteriors.
 • Period: to

  Auguste Comte

  Auguste Comte va ser un filòsof i sociòleg francès conegut per ser el fundador de la disciplina de la sociologia i per desenvolupar una teoria de la història i la filosofia del coneixement coneguda com el "positivisme". Va ser un pensador visionari que va contribuir significativament al desenvolupament de la sociologia com una ciència i al foment del pensament científic en l'estudi de les qüestions socials.
 • Period: to

  L'ESPERIT DEL POBLE

  L'esperit del poble reconeix que les idees filosòfiques no es desenvolupen de manera aïllada, sinó que estan influïdes per les condicions culturals, socials i històriques d'una comunitat o una època determinada. Aquesta perspectiva ajuda a contextualitzar les teories i les idees filosòfiques en el seu entorn i a comprendre com es relacionen amb les preocupacions i les creences de la seva època. Hegel creu superar la contradicció de la llibertat que ha atorgat la Revolució Francesa.
 • Period: to

  EL REREFONS DEL SUBJECTE

  La identitat de les persones i les seves accions estan influïdes per una sèrie de factors que poden ser conscients o inconscients, i que inclouen les seves vivències personals, el context cultural i social, el moment històric, etc. que formen part de la seva història i la seva existència. Aquesta perspectiva ajuda a comprendre millor la complexitat de la naturalesa humana i la manera en què les persones es relacionen amb el món que les envolta. Marx Nietzsche i Freud (filòsofs de la sospita).
 • Period: to

  Marx

  Karl Marx va ser un filòsof, economista, historiador i teòric polític alemany, conegut per sera el coautor del "Manifest comunista" i per desenvolupar la teoria econòmica i política coneguda com el marxisme. Les idees de Marx han tingut un impacte profund i durador a escala mundial, i han estat la base de diversos moviments polítics i socials, incloent-hi el socialisme i el comunisme. Tanmateix, les seves teories també han estat objecte de debat i interpretació diversa al llarg del temps.
 • Energia elèctrica

  Energia elèctrica
  La generació i distribució d'energia elèctrica, que va començar a la dècada de 1880, va alimentar la industrialització i va canviar la forma com vivim i treballem.
 • Period: to

  Nietzsche

  Friedrich Nietzsche va ser un influent filòsof alemany conegut per les seves idees sobre la moralitat, la cultura, la religió i la naturalesa de l'ésser humà. La seva obra, que va ser profundament crítica amb molts aspectes de la cultura i la filosofia occidental, va tenir un impacte significatiu en el pensament del segle XX. Va ser un pensador provocador i innovador que va desafiar moltes de les creences i les concepcions establertes sobre la moralitat i la naturalesa humana.
 • Period: to

  Realisme

  El realisme, que es va iniciar a França després de la revolució de 1848, plasmava imatges de persones contemporànies durant la seva vida quotidiana. Va ser una resposta al romanticisme imperant fins aleshores, caracteritzat per escenes mitològiques o bíbliques, o per crear retrats del clergat i la noblesa.
  Alguns dels artistes més destacats del realisme, que van mostrar la realitat de les persones més pobres, van ser Gustave Courbet, Honoré-Victorin Daumier, Jean-François Millet, entre d'altres.
 • Period: to

  LA CIÈNCIA A DEBAT

  El debat científic pot ajudar a comprendre millor els resultats científics i a prendre decisions sobre qüestions rellevants per a la seva vida quotidiana.
  Auguste Comte considerava que la ciència era superior a tots els altres sabers, ja que es podia basar en l'experiència. Kuhn i Feyerabend ho criticaven, mentre que Popper intentava defensar amb fonaments sòlids les bases de les teories científiques. El saber científic és importantíssim, però no tot es reduïble als paràmetres científics.
 • Period: to

  Freud

  Sigmund Freud va ser un metge, neuròleg i psicoanalista austríac, conegut com el fundador de la psicoanàlisi, una disciplina que va revolucionar la comprensió de la ment humana, la psicopatologia i la psicoteràpia. Les seves teories i conceptes han tingut un impacte profund en la psicologia, la psiquiatria i altres camps relacionats amb la ment i el comportament.
 • Bombeta elèctrica

  Bombeta elèctrica
  La invenció de la bombeta elèctrica per Thomas Edison a la dècada de 1870 va portar la llum elèctrica a les llars i les ciutats, canviant la vida quotidiana.
 • Telèfon

  Telèfon
  L'invent del telèfon per Alexander Graham Bell el 1876 va transformar les comunicacions, permetent les trucades de veu a distància. I facilitant la comunicació entre tots els científics i filòsofs.
 • Period: to

  Ortega i Gasset

  José Ortega y Gasset va ser un influent filòsof, escriptor i pensador espanyol del segle XX. Va jugar un paper destacat en la filosofia, la política i la cultura d'Espanya i va ser conegut per les seves reflexions sobre la filosofia de la vida i la situació de l'individu en la societat contemporània.
 • Period: to

  Heidegger

  Martin Heidegger va ser un filòsof alemany conegut per la seva influent obra en la fenomenologia i l'existencialisme, així com per la seva influència en la filosofia contemporània. Heidegger va desenvolupar una filosofia complexa i influent que abordava qüestions fonamentals sobre l'existència humana, el llenguatge, la tecnologia i la relació amb el món.
 • Period: to

  Gadamer

  Hans-Georg Gadamer va ser un filòsof alemany conegut pel seu treball en el camp de l'hermenèutica, una disciplina que se centra en la interpretació i la comprensió del text i el significat. Va promoure una comprensió més rica i profundament humana del coneixement i la veritat, i va destacar la importància de l'horitzó d'expectatives i la consciència dels prejudicis en el procés de comprensió.
 • Period: to

  Sartre

  Jean-Paul Sartre va ser un influent filòsof, escriptor i pensador francès conegut pel seu paper fonamental en el desenvolupament de l'existencialisme, un corrent filosòfic que destaca la llibertat individual, la responsabilitat i l'existència humana en un món sense sentit inherent.
 • Period: to

  EXISTENCIALISMES I VITALISMES

  L'existencialisme se centra en les qüestions de la llibertat, la responsabilitat i la creació de significat en una existència aparentment absurda, mentre que el vitalisme posa èmfasi en una força vital creativa que transcendeix les explicacions purament materials. Ambdues perspectives filosòfiques han estat influents en la reflexió sobre la vida i l'existència humana. Heidegger i Sartre parlaran de l'existencialisme, i Ortega y Gasset del vitalisme.
 • Period: to

  Primera Guerra Mundial

  La Primera Guerra Mundial (Gran Guerra) va ser un dels conflictes més destructius de la història, involucrant la majoria de les potències mundials de l'època i provocant canvis significatius en la política, la societat i la geografia del món. Va provocar canvis importants en les fronteres nacionals, l'avanç de la tecnologia militar i una profunda amargura i pèrdua que van donar lloc a la creació de la Segona Guerra Mundial dues dècades més tard.
 • Period: to

  Habermas

  Jürgen Habermas és un influent filòsof i teòric social alemany conegut per les seves contribucions a la teoria crítica i a la filosofia política. Ha estat una figura clau en la filosofia contemporània i ha estat crític amb les limitacions de la modernitat i les estructures socials que poden restringir la comunicació i la raó. Es considerat l'últim membre de l'escola. Té profundes divergències amb els seus mestres i predecessors.
 • Period: to

  L'ESPECTADOR ENTRA EN ESCENA

  Hans-Georg Gadamer va fer una contribució significativa a la filosofia hermenèutica, defensant una visió de la comprensió i la veritat centrada en el diàleg, la tradició i la consciència dels nostres prejudicis.
 • Period: to

  Segona Guerra Mundial

  La Segona Guerra Mundial va ser un esdeveniment que va canviar la història del segle XX i va deixar una empremta profunda en la memòria col·lectiva de moltes nacions. Va ser un període de gran trastorn i heroisme, així com de pèrdua i destrucció massives.
 • Period: to

  CRISIS DE LA RAÓ MODERNA

  La crisi de la raó moderna va sorgir com una resposta a les limitacions percebudes de la raó com a eina absoluta per a la comprensió i la veritat. Aquesta crisi va conduir a una revisió crítica de la filosofia, la religió, les ciències socials i altres àrees del coneixement, i va influir en el desenvolupament de diversos corrents filosòfics i teològiques durant els segles XIX i XX. Habermas, considerat l'últim membre de l'escola té profundes divergències amb els seus mestres i predecessors.
 • Internet

  Internet
  Internet és una xarxa global d'ordinadors interconnectats que permet la comunicació i el compartiment d'informació a escala mundial. Va sorgir com una xarxa de recerca i desenvolupament als Estats Units i, amb el temps, es va estendre per tot el món, esdevenint una part integral de la vida contemporània.