Edat antiga miguel

TimelineMiguelTaboada1ESOC

 • 3300 BCE

  Aparició de l'escriptura

  Aparició de l'escriptura
  Va aparèixer en diferents formes almenys en cinc o sis focus de civilitzacions amb llarg domini de l'agricultura: a Mesopotàmia cap a 3300 aC, a Egipte 3200 aC, a Xipre 2200 aC, a Creta 1900 aC, a la Xina 1400 aC i a l'Amèrica central cap a 900 aC. Aquests escrits van donar lloc a gairebé tots els sistemes gràfics actualment coneguts
 • 3150 BCE

  Antic Egipte

  Antic Egipte
  L'antic Egipte és una civilització del nord-est d'Àfrica que es va desenvolupar al voltant del curs mitjà i baix del riu Nil, en el territori que ara ocupen els actuals estats d'Egipte i el nord del Sudan. La civilització es va constituir cap al 3150 aC, amb la unificació de l'Alt i el Baix Egipte sota el primer faraó, i va persistir durant els següents tres mil·lennis.
 • 2900 BCE

  Imperi Sumeri

  Imperi Sumeri
  Es denomina Període dinàstic arcaic o període protodinàstic de Mesopotàmia a l'etapa de la història de Mesopotàmia compresa entre 2900 aC. i 2334 aC.: és a dir, en el període sumeri. Està marcat pel desplaçament de les poblacions rurals cap a les ciutats; i això es tradueix en el naixement de noves urbs. Existeix una escassetat de troballes escrites de la seva etapa inicial, per la qual cosa la seva història és relativament desconeguda.
 • 2700 BCE

  Aparició de la civilizació Minoica

  Aparició de la civilizació Minoica
  La civilització minoica va ser una cultura prehel·lenística de l'edat de bronze, desenvolupada a l'illa de Creta entre els anys 3000 i 1200 aC.El seu nom és producte del seu descobridor Sir Arthur Evans, que va relacionar el Palau de Cnossos, el més representatiu de la cultura, amb el palau del rei Minos i la llegenda del minotaure.
 • 2500 BCE

  Civilització de la vall de l'Indus

  Civilització de la vall de l'Indus
  La civilització de la vall de l'Indus va ser una cultura desenvolupada al voltant del riu Indus cap al tercer mil·lenni aC i descoberta a partir de les troballes de l'arqueologia de mitjan segle XIX. Destaca per la seva extensió geogràfica per a l'època i pels avenços tècnics relatius a l'agricultura i el comerç. El 2500 aC és el moment de màxim apogeu d'aquesta civilització, amb Harappa com a capital, probablement la primera ciutat planificada de la història.
 • 2300 BCE

  Creació de l'imperi Accadi

  Creació de l'imperi Accadi
  L'Imperi accadi va ser un gran regne de Mesopotàmia format a partir de les conquestes de Sargon. Es va mantenir durant 140 anys entre els segles XXIV aC i XXII aC als quals es van succeir cinc monarques: el mateix Sargon, els seus fills Rimuix i Manixtuixu, el seu nét Naram-Sin i el fill d'aquest, Xar-Kali-Xarri.
 • 2100 BCE

  Dinastia Xia

  Dinastia Xia
  La dinastia Xia 2100 aC - 1600 aC, és considerada la primera dinastia de la Xina. Segons la historiografia tradicional xinesa, la dinastia Xia hauria estat la primera de la història de la Xina. Hauria regnat del 2205 aC al 1767 aC, hauria estat precedida pel període dels tres augustos i cinc emperadors i hauria cedit el seu lloc a la dinastia Shang. D'acord amb els textos del període dels Estats Combatents i la Dinastia Han, la dinastia Xia va ser creada pel llegendari Yu el Gran
 • 1793 BCE

  Babilònia

  Babilònia
  Babilònia era un antic estat de Mesopotàmia (actualment l'Iraq). Es va originar a partir dels territoris units d'Accàdia i Sumer. Es va establir l'anomenada Primera dinastia de Babilònia que va aprofitar hàbilment la rivalitat d'Isin i Larsa; una vegada el rei Rim-Sin I de Larsa va conquerir Isin (vers 1793 aC) després d'una extenuant lluita que va tenir per centre principal la ciutat de Nippur,
 • 1450 BCE

  Pobles de la mar

  Pobles de la mar
  Els pobles de la mar són un conjunt de pobles que van fer un moviment migratori entre el 1450 i el 1150 aC. El moviment dels pobles de la mar va començar després de l'any 1500 aC amb la conquesta de Creta per part dels aqueus, i l'emigració cretenca o minoica - després de la destrucció de Cnossos - cap a l'any 1425 aC. Va continuar després amb l'arribada dels indoeuropeus doris a Grècia al segle XIV aC, un fet que va provocar l'emigració dels jonis, pelasgs i part dels aqueus.
 • 753 BCE

  Creació de la ciutat de Roma

  Creació de la ciutat de Roma
  La història de la ciutat de Roma comprèn els dos mil vuit-cents anys transcorreguts des de la seva fundació, cap a mitjans del segle VIII aC. Roma, que segons la tradició fou fundada el dia 21 d'abril de l'any 753 aC. Va començar sent un petit poblat de la comarca del Laci fins que esdevingué el centre d'un imperi estès per tota la Mediterrània.
 • 650 BCE

  Imperi cartaginès

  Imperi cartaginès
  L'Imperi cartaginès o simplement Cartago fou una monarquia i posteriorment una república de ciutats-estat fenícies del nord d'Àfrica i la península Ibèrica que va durar des del 650 aC, amb la independència de la metròpoli Tir fins al 146 aC L'imperi estava en un estat constant de lluita amb la república romana, que va donar lloc a una sèrie Guerres Púniques. Al final de la Tercera Guerra Púnica, Cartago va ser destruïda i ocupada per les forces de la República Romana.
 • 512 BCE

  Guerres Mèdiques

  Guerres Mèdiques
  Les Guerres Mèdiques són els dos conflictes bèl·lics en què es van enfrontar la major part de les ciutats gregues unides liderades per Atenes) contra l'imperi Aquemènida, conegut també com a imperi Mèdic, a començaments del segle V aC. Es van originar a causa de l'expansió territorial persa, iniciada a mitjans del segle VI aC, que va sotmetre a les polis gregues, les quals es van revoltar.
 • 431 BCE

  Guerra del Peloponès

  Guerra del Peloponès
  La guerra del Peloponès fou un conflicte bèl·lic que va afectar Grècia del 431 aC al 404 aC i va enfrontar la Lliga de Delos (conduïda per Atenes) i els seus aliats, de tendència democràtica, contra Esparta i els seus, de tendència oligàrquica.
 • 356 BCE

  Alexandre el Gran

  Alexandre el Gran
  Alexandre III el Gran o Alexandre el Magne (grec: Μέγας Αλέξανδρος) (21 de juliol del 356 aC - 10 de juny del 323 aC)[1] va ser rei del Regne grec de Macedònia (336-323 aC), conqueridor de l'Imperi persa i un dels líders militars més importants del món antic. Convertint el seu petit regne en el centre director de la Grecia, que arribava fins al riu Indus, es converteix en un dels personatges més cèlebres de l'antiguitat.
 • 264 BCE

  Guerres Púniques

  Guerres Púniques
  Les Guerres Púniques van ser una sèrie de tres guerres que van enfrontar, entre els anys 264 aC i 146 aC, les dues principals potències del Mediterrani de l'època, Roma i Cartago, anomenades així pel fet de ser la denominació que els romans donaven als cartaginesos (púnics), poble d'origen fenici. Per la seva banda, els cartaginesos van anomenar a aquests conflictes "guerres romanes",conflictes que es donaren per mor de l'annexió per part de Roma de la Magna Grècia.
 • AD 1

  Naixement de Jesús de Nazaret

  Naixement de Jesús de Nazaret
  Jesús de Natzaret, és la figura central del Cristianisme, on també se l'anomena Fill de Déu. El cristianisme sosté que Jesús fou el Messies anunciat a l'Antic Testament i s'hi refereix com a Jesucrist, nom que també es fa servir en contexts no cristians com a sinònim de Jesús de Nazaret
 • 476

  Caiguda de l' Imperi Roma d' Occident

  Caiguda de l' Imperi Roma d' Occident
  Cap al segle IV, Roma seguia dominant un extens imperi, que tenia com a eix el mar Mediterrani. La civilització romana s'estenia des del Rin i el Danubi fins al Sàhara, des de l'occident d'Hispània fins a Mesopotàmia.
  El triomf del cristianisme, que va ser convertit en religió oficial per l'emperador Teodosi I el Gran a finals del segle IV, consolidava encara més aquesta unitat. Era un gegant cansat després de diversos segles d'expansió i esforços.