Tidslinje

 • Period: to

  ww1

 • Ryska Revolutionen

  Ryska Revolutionen
  Flera revolutioner och uppror pågick under denna tiden och 1905 var det första upproret. Det började som en fredlig demonstration en söndag i januari men slutade med att soldater sköt mot demonstranterna och många dödades. Denna dagen kom sedan att kallas "den blodiga söndagen". Detta ledde i sin tur till demonstrationer i hela landet som pågick till 1917
 • Titanics undergång

  Titanics undergång
  Titanics undergång är även den en tragisk händelse under denna tiden. Titanic var världens största passagerarfartyg och kolliderade vid midnatt natten till den 15 juli 1912 med ett isberg som sedan gjorde att fartyget sjönk och efter 2 timmar och 40 minuter sjönk hon till botten. Mellan 1490 och 1635 personer omkom.
 • Skyttegravskriget

  Skyttegravskriget
  Ett krig som involverade miljoner människor och hölls endast vid fronten. Från engelska kanalen till Schweiz grävdes 76 mil skyttegravar där kriget hölls och detta för att det gjordes stora framsteg inom vapentekniken och kriget orsakades av att Tyskland och Frankrike var lika starka så under flera år låg det bara och sköt på varandra, precis som en dragkamp där båda sidorna är lika starka.
 • Skotten i Sarajevo

  Mordattentat - Österrike-Ungerns kronprins och hustrun. Gravilo Princip och sex andra från en nationalistisk organisation som kallades svarta handen skickades ut för att döda Franz Ferdinand och hans fru Sophie för att Bosnien hade blivit en provins i Österrike-Ungern och det tyckte dem inte om.
 • Skotten i Sarajevo

  Skotten i Sarajevo
  Mordattentat på Österrike-Ungerns kronprins och hans hustru.
  Gravilo Princip och sex andra skickades ut från en nationalistisk organisation i Serbien som kallades svarta handen för att mörda kronprinsen tillsammans med hans fru. Franz och Sophie mördades för att Bosnien hade blivit en provins i Österrike-Ungern och det gillade inte svarta handen.
 • Svarta Veckan

  Denna perioden inledde första världskriget. Österrike-Ungern ställde krav på Serbien om skotten i Sarajevo. Denna veckan slutade 1 augusti när Tyskland förklarade krig mot Ryssland.
 • Svarta Veckan

  Svarta Veckan
  Denna perioden inledde första veckan. Österrike-Ungern ställde krav på Serbien om skotten i Sarajevo. Veckan slutade 1 augusti då Tyskland förklarade krig mot Ryssland.
 • Spanska sjukan

  Spanska sjukan
  En influensa sim orsakades av ett mycket smittsamt virus och 50 till 100 miljoner människor dog. Influensan började i Asien och fördes sedan vidare till Europa med amerikanska soldater. Varför den kallas spanska sjukan är för att de första rapporterna kom från Spanien. Den pågick i två år, 1918 till 1920
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  Fredsavtal som skrevs i slottet Versailles utanför Paris mellan segermakterna från de första världskriget och det besegrade Tyskland.
 • Hitler får makten

  Hitler får makten
  Hitler fick makten 1933 tillsammans med nazistpartiet och ledde Tyskland som en diktator. För att vinna över folk på sin sida tog han vara på det allmänna missnöjet i samband med den ekonomiska depressionen.
 • Finska vinterkriget

  Finska vinterkriget
  Avtalet med Tyskland gjorde att Sovjetunionen hade fått fria händer i Baltikum och Finland. Två månader senare anföll Sovjetunionen Finland och det var räknat med att ha hela landet inom några veckor. Detta misslyckades för att den finska armen försvarade sig väldigt skickligt och tappert. De var även mer vana vid kyla vilket för dem var en fördel. Trots det skickliga försvaret hade Sovjetunionen övertaget och 1940 blev Finland tvungna att överlämna ett stort område till Sovjetunionen.
 • Molotov-Ribbentrop pakten

  Molotov-Ribbentrop pakten
  Detta var ett icke-aggressionsavtal mellan Sovjetunionen och det nazistiska Tyskland som undertecknades i Moskva. Avtalet bestod av ett tioårsavtal om vänskapliga förbindelser mellan länderna.
 • Blitzen

  Blitzen
  En tysk flygbombning av brittiska städer. Tyskarna började med att bomba London efter det drabbades flera brittiska städer hårt och flera tusen britter dog. Varför Tyskland bombade var för att de hoppades på att genom bombningarna skulle de kunna besegra britterna.
 • El-Alamein

  El-Alamein
  Två stora strider mellan den tysk-italienska armen och den brittiska armen. Erwin Rommel ledde de tyska och italienska styrkorna men blev besegrade av de brittiska styrkorna när General Bernard Montgomery ledde dem mot de tysk-italienska. Striderna slutade 1942
 • Pearl harbour

  Pearl harbour
  Japanska stridsflygplan anföll en amerikansk flottbas på Hawaii detta hade varit ett anfallsmål för den japanska styrkan men blev en överraskning för amerikanarna. Nästan alla flyg och krigsfartyg på flottbasen förstördes och detta ledde i sin tur till att USA drogs in i andra världskriget.
 • Stalinggrad

  Stalinggrad
  Ett stort krig som hölls i staden Stalingrad Ryssland, namnet på staden idag är Volgograd. Denna striden var mellan den tyska och den Sovjetiska armen. I snö och kyla kämpade soldater mellan husruinerna och på gatorna.
 • D-day

  D-day
  En planerad dag för en militär operation. De allierade västmakterna lyckades landstiga i Norrmandie i Frankrike. Denna invasionen går under detta namnet och är den landstigningsoperationen genom historien