Första Världskriget

By Altrov
 • Period: to

  Trippelalliansen

  En allians mellan Tyskland, Italien och Österrike-Ungern som bildades 1882. 1879 var året Tyskland och Österrike-Ungern ingick i en allians och när Italien sedan gick med 1882 bildades trippelalliansen. När första världskriget sedan bröt ut ville inte Italien vara med i kriget på trippelalliansens sida.
 • Kvinnornas frigörelse

  När kriget började märkte man att det inte fanns nog med arbetskraft vilket lledde till att kvinnor fick arbeta på nya områden som diverse chaufförer och till och med tillverka bomber eller vara poliser.
 • Skottet i Sarajevo

  Österrikte-Ungerns kronprins Franz Ferdinand och Frun Sophie blir utsatta för mordattentat av Gavrilo Princip när dom var på besök i Sarajevo i Bosnien–Hercegovina. Detta sätter igång "svarta veckan som strax efter följdes av första världskrigets utbrott.
 • Nya Vapen

  Under 1900-talet utvecklades en mängd nya vapen.
  Under första världskriget fanns det några nya till exempel, stridsvagn, flygplan även kulsprutan förbättrades, även gas.
 • Versaillesfreden

  Fredsavtalet som slöts mellan västmakterna och tyskland.
  Underteckningen ägde rum i Versailles och avtalet sade att tyskland var tvugna att ge upp marker till vinnarna och även att tyskland skulle minska sin armé.