200px royal irish rifles ration party somme july 1916

Historia kompl

 • Trippelalliansen

  Trippelalliansen
  Trippelalliansen var ett avtal mellan tre stormakter i europa som utgick på att de skulle hålla samman om ett krig eller konflikt uppstod. Dessa länder var Tyskland , Italien och Österrike-Ungern.
 • Skotten I Sarajevo

  Skotten I Sarajevo
  Skotten i Sarajevo var startsignalerna på första världskriget. Det var kronprinsen från österrike och hans hustru som blev mördade i Sarajevo på uppdrag av serbiska nationalistiska organisationen. De som utförde morden var då en "liga" som kallar sig för Svarta handen. Denna händelse var under den så kallade svarta veckan som var början till första världskriget.
 • Nya Vapen

  Nya Vapen
  Många nya vapen kom upp och många förbättades. Jag kommer skriva om tre vapen/fartyg. Dessa är då hur man började använda sig av t.ex gaser. Man förlitade inte sig på gaser så mycket då om vinden skulle blåsa åt fel håll så skulle gasen komma tillbaka mot de som använde den. Sen började man använda handgranater, men detta var inte så effektivt då man redan hade uppfunnit gasmasken. Detta var då det mest avancerade krig som vart genom historien, i Storbrittanien hade man börjat avända pansarvagn
 • Kvinnans frigörelse

  Kvinnorna i sverige fick innan första världskrigets slut sin rätt att rösta.
 • Striden Om Kolonierna

  Tyskland förlorade många kolonier speciellt vid mellanöstern i dåvarande Osmanska riket.
 • Versaillesfreden

  Versaillesfreden
  Efter att första världskkriget tagit slut och segrarna inte ville ta ansvar över att kriget har startat fick Tyskland ta på sig allt ansvar. Nya gränser delades ut i europa. Tyskland. Tyskland fick betala enorma skadestånd till de länder som blev utsatta. Att tilläga så ägde Versaillesfreden rum exakt 5 år efter skotten i Sarajevo. Några viktiga gränsändringar :
  * Alsace och Lorraine återlämnades till Frankrike.
  *Osmanska riket blev nuvarande Turkiet,de blev av med många delar i medelhavsområdet