Segles XVIII-XIX

 • El contracte social de Rousseau

  El contracte social de Rousseau
  És coneguda per exposar amb claredat i força que l'única forma de poder polític legítima és el poder que troba el seu fonament en la voluntat del poble. És sovint considerat com el principal inspirador de les idees de la Revolució Francesa.
 • Independència d'EUA

  Independència d'EUA
  El 4 de juliol del 1776 es van reunir 56 congressistes nord-americans per aprovar la Declaració d'Independència dels Estats Units, que Thomas Jefferson va redactar amb l'ajuda d'altres ciutadans de Virgínia. Es va imprimir paper moneda i es van iniciar relacions diplomàtiques amb potències estrangeres.
 • Declaració de Drets de l'Home i del Ciutadà

  Declaració de Drets de l'Home i del Ciutadà
  Aquesta declaració defineix un conjunt de drets individuals i col·lectius. Va ser adoptada el 26 d'agost de 1789 per l'Assemblea Nacional Constituent francesa com a primer pas per redactar una Constitució.
 • Declaració de Drets de la Dona i de la Ciutadana d'Olympe de Gouges

  Declaració de Drets de la Dona i de la Ciutadana d'Olympe de Gouges
  L'autora hi defensa, no sense ironia pel que fa als prejudicis masculins, la causa de les dones, i escriu així: «la dona neix lliure i és igual en drets a l'home». Així es veia denunciat el fet que la revolució oblidava les dones en el seu projecte de llibertat i d'igualtat.
 • Primers vaixells de vapor

  Primers vaixells de vapor
  La seva aparició va suposar tota una revolució en la navegació marítima mundial, ja que no depenien tant dels vents i corrents. Els primers veritables vaixells transatlàntics eren de vapor i gràcies a ells es va popularitzar la paraula "vapor" per referir-se a un vaixell.
 • Derrota de Napoleó a Waterloo

  Derrota de Napoleó a Waterloo
  La Batalla de Waterloo fou una decisiva batalla entre les tropes imperials franceses de Napoleó Bonaparte i les forces angloprussianes comandades per Wellington que va tenir lloc el 18 de juny de 1814 a una planura propera a Waterloo al ducat de Brabant, actualment Brabant Való a Bèlgica. Un exèrcit francès, sota el comandament de Napoleó, va ser derrotat pels exèrcits de la Setena Coalició.
 • Locomotora de vapor de Stephenson

  Locomotora de vapor de Stephenson
  George Stephenson va contribuir a l'expansió del ferrocarril a la Gran Bretanya i a Europa. En els primers anys de la Revolució Industrial es van produir una sèrie de millores progressives en el transport. Un fenomen veritablement innovador va ser l'aplicació de la màquina de vapor al transport terrestre i marítim amb l'aparició del ferrocarril i del vaixell de vapor.
 • Independència de Bèlgica

  Independència de Bèlgica
  Els belgues mai no havien estat independents, però havien defensat les seves llibertats locals sota la dominació espanyola o austríaca. La reconstrucció dels Països Baixos va produir una sèrie d'enfrontaments polítics a causa del repartiment desigual de poder que afavoria els holandesos imposant condicions desfavorables als valons i els flamencs.
 • I Internacional obrera

  I Internacional obrera
  Fou fundada a Londres el 1864, va agrupar inicialment als sindicalistes anglesos, anarquistes, socialistes francesos i italians republicans. Les seves finalitats eren l'organització política del proletariat a Europa i la resta del món, i també un fòrum per a examinar problemes en comú i proposar línies d'acció. Van col·laborar en ella Karl Marx i Friedrich Engels.
 • Unificació Italiana

  Unificació Italiana
  La unificació italiana fou, en sentit estricte, el procés mitjançant el qual, entre 1859 i 1870, foren unificats els diversos estats en què s'estructurava la península Itàlica per tal de crear l'actual Estat italià; en la pràctica consistí en l'annexió de tots al nucli impulsor del procés, Piemont-Sardenya , esdevingut Regne d'Itàlia el 17 de març de 1861 sota la dinastia de Savoia, que era d'origen tan extraitàlic com totes les dinasties reputades.