segle XII

Timeline created by facebooker_604816053623528
In History
 • 1134

  Corona d'Aragó estigué lliure

  Mentre Navarra estigué unida al Regne d'Aragó i la posterior Corona d'Aragó estigué lliure d'agressions externes a l'est, però no recuperà mai el territori occidental pres per Castella. L'any 1200, Alfons VIII de Castella va annexionar les províncies basques de Biscaia i Guipúscoa. I és que si bé Sanç III repartí la seva herència entre els seus fills, separant-se així Navarra d'Aragó, entre 1076 i 1134 estigueren unides novament sota domini dels reis d'Aragó.
 • 1136

  mort de l'últim d'aquests reis

  la mort de l'últim d'aquests reis,Alfons I d'Aragó i Pamplona, sense descendència Aragó passà al germà petit Ramir II d'Aragó mentre Navarra passà a un descendent il·legítim de Garcia IV,Sanxes III de Navarra i nét d'El CidGarcia V Ramires,primer a proclamarse rei de Navarra.Aquest, per ascendir al tron, va haver de lliurar La Rioja Castella el 1136,i la ciutat de Tarazona a Aragó el 1157 així com declararse vassall del rei Alfons VII de Castella El fill de Sanç VIva aconseguí fortificar Navarra
 • 1136

  per ascendir al tron

  Aquest, per ascendir al tron, va haver de lliurar La Rioja a Castella el 1136, i la ciutat de Tarazona a Aragó el 1157, així com declarar-se vassall del rei Alfons VII de Castella. El fill d'aquest, Sanç VI, aconseguí fortificar Navarra i va donar furs a un bon nombre de ciutats.
 • 1200

  rèdits d'esglésies i convents

  Sanç VII es va apropiar dels rèdits d'esglésies i convents, construint grans palaus. Mentre aquest es trobava absent a Àfrica, en un viatge induït com a expedició aventurera, els reis de Castella i Aragó van envair Navarra, cosa que comportà la pèrdua de la província d'Àlaba. Però aquest rei sempre serà recordat per la gran empenta que va proporcionar a la batalla de Las Navas de Tolosa el 1200.