Rymdkapplöpningen

 • Nazityskland lyckas med V2-raketen

  Nazityskland lyckas med V2-raketen
  Nazityskland avfyrar den första raketen som går i en bana ute i rymden med ett nedslag 193 kilometer från avfyrningsplatsen. När A5 började massproduceras fick den namnet Vergeltungswaffe 2 (Vedergällningsvapen) eller V-2. Tekniken för att ta sig ut i rymden började som ett av Hitlers och Nazitysklands hämndvapen mot de allierade.
 • Period: to

  Rymdkapplöpningen

 • Den första satelliten i rymden

  Den första satelliten i rymden
  Den första satelliten skickas ut i rymden av Sovjetunionen. Satellitens namn var Sputnik 1 (Följeslagare eller Färdkamrat) och var den egentliga början på rymdkapplöpningen. Anledningen till det var att under rymdkapplöpningen var det minst lika viktigt att vara först som att tillverka kvalitativ teknik och materiel på grund av den stora propagandiska vinsten som görs av den som var först med nåt.
 • Den första levande varelsen i rymden

  Den första levande varelsen i rymden
  Den första levande varelsen blev uppskickad av Sovjetunionen. Det varelsen var hunden Lajka som fick åka upp med Sputnik 2. Man ville ta reda på hur en levande varelse reagerade på att vara ute i rymden. Det här kan räknas som det första steget i resan mot den första människan i rymden, hur en levande varelse reagerar.
 • NASA grundas

  NASA grundas
  USAs kongress beviljar skapandet av NASA (National Aeronautics and Space Administration) som en respons av Sovjets uppskjutande av Sputnik-satelliterna.
 • Pioneer 4 passerar månen

  Pioneer 4 passerar månen
  USAs Pioneer 4 passerar månen med en marginal på cirka 60 kilometer. Pioneer 4 blev även den första amerikanska rymdfarkosten att bli placerad i omloppsbana runt jorden. Namnet pioneer är engelska för pionjär och passar in bra på beskrivningen eftersom det var USAs första rymdprogram.
 • Första aporna i rymden

  Första aporna i rymden
  De första primaterna skickas ut i rymden av USA. Primaterna är en hona och en hane vid namn Able och Baker. Testet gjordes för att undersöka hur primater reagerar i rymden, det här är andra steget i resan mot den första människan i rymden, det tredje och sista steget är människan.
 • Project Horizon

  Project Horizon
  Wernher von Braun skickar en idé kallad Project Horizon till den amerikanska armén om en militär bas på månen som skulle vara klar i december 1966. Idén blev inte av på grund av det för tiden orealistiska målen med basen.
 • Första mänskliga kollisionen med månen

  Första mänskliga kollisionen med månen
  Sovjetunionens Luna 2 blir den första människo-skapade föremål att kollidera med månen.
 • Första bilderna på månens baksida

  Första bilderna på månens baksida
  Sovjetunionen får med hjälp av Luna 3 de första bilderna från månens baksida.
 • Första vädersatelliten

  Första vädersatelliten
  USA skickar upp världens första vädersatellit, TIROS 1. Satelliten var bara aktiv i dagar men det visade världen att man kan använda satelliter för att förutspå väder. TIROS är en förkortning av Television InfraRed Observation Satellite program.
 • Första navigationssatelliten

  Första navigationssatelliten
  USA skickar upp världens första navigationssatellit, Transit 1B. Transit användes först för att uppdatera Amerikas ubåtar med Navy Polaris-missiler men senare användes satelliten i det civila.
 • Första människan i rymden

  Första människan i rymden
  Sovjetunionen skickar upp världens första människa i rymden, Jurij Gagarin. Gagarin reste med rymdskeppet Vostok 1 och resan tog ungefär en timme och fyrtio minuter. Nu har människan uppnått målet att komma ut i rymden. Vostok är ryska för öst eller orienten.
 • Första amerikanen i rymden

  Första amerikanen i rymden
  USA skickar upp sin första astronaut som en direkt reaktion på Sovjets prestation. Shepard är endast fem minuter i rymden men han har bevisat att även USA kan.
 • Ett dygn i rymden

  Ett dygn i rymden
  Gherman Titov från Sovjetunionen blir den första människan att vara ute i rymden över ett dygn.
 • Första kvinnan i rymden

  Första kvinnan i rymden
  Sovjet skickar upp den första kvinnan i rymden. Kosmonauten heter Valentina Teresjkova och farkosten heter Vostok 6 och är den sista Vostok-uppskjutningen av ryssarna.
 • En av de första stegen mot människan på månen

  En av de första stegen mot människan på månen
  Gemini 1 blir uppskjuten från USA. Geminiprojektet var till för att förbereda bemannade månresor och ett indirekt svar på Sovjets Lunaprojekt. Geminiprojektet har sin namne i det latinska ordet för tvillingarna.
 • Första rymdpromenaden

  Första rymdpromenaden
  Aleksej Leonov blir den första människan att göra en rymdpromenad, rymdpromenaden varade i ungefär tolv minuter. Farkosten Leonov färdades i var Voskhod 2. Voskhod är ryska och betyder soluppgång.
 • Första omloppsbanan runt månen

  Första omloppsbanan runt månen
  Sovjet skickar upp den första farkosten i omloppsbana kring månen, Luna 10. Lunaprojektet skulle förbereda för Sovjets bemannade resor till månen.
 • Kartläggningen av månen börjar

  Kartläggningen av månen börjar
  USAs Lunar Orbiter 2 startar sin resa mot att kartlägga delar av månen och samla information om den.
 • Första mjuka landningen på månen

  Första mjuka landningen på månen
  Sovjetunionens månlandare Luna 13 landar framgångsrikt på månen.
 • En amerikansk tragedi

  En amerikansk tragedi
  Tre astronauter dör i en eldsvåda i kommando-modulen på Apollo 1. Astronauterna skulle utföra en hel nedräkning och var den ursprungliga besättningen som skulle ha åkt till månen. Astronauterna som dog var Gus Grissom, Ed White och Roger Chaffee.
 • Amerikansk provskjutning av månlandaren i Apolloprojektet

  Amerikansk provskjutning av månlandaren i Apolloprojektet
  USA testar månlandaren i omloppsbana runt Jorden, farkosten var Apollo 5 och uppdraget var lyckat.
 • Avfyrning av månreseskeppet Zond

  Avfyrning av månreseskeppet Zond
  Sovjet skjuter upp Zond 5, en prototyp på rymdfarkosterna som skulle ta kosmonauter till månen, runt månen och tillbaka till Jorden.
 • Första människorna vid månen

  Första människorna vid månen
  USA blir de första både med att skicka en levande besättning i en bana runt månen och tillbaka till Jorden och vara den första amerikanska farkosten som lyckas med en bana runt månen och tillbaka. Rymdskeppet hette Apollo 8 och besättningen var tre astronauter som hette Frank Borman, James A. Lovell och William A. Anders och de kom tillbaka den 27 december.
 • Första människan på månen

  Första människan på månen
  USA landsätter de första människorna på månen. Besättningen var Neil Armstrong, Michael Collins och Edwin Aldrin som åkte i farkosten Apollo 11. Neil Amrstrongs promenad på månen räknas som en av de viktigaste händelserna under rymdkapplöpningen. Besättningen tog mer än en promenad på månen, de samlade även in stenar och prover från månen.
 • Första rymdstationen

  Första rymdstationen
  Sovjetunionen skjuter upp världens första rymdstation, Salyut 1, i omloppsbana runt Jorden. Salyut är ryska för salut. Salyut 1 var mer av att prova om det gick att använda rymdstationer. Efter 175 dagar ”dog” stationen med sin besättning på tre kosmonauter.
 • Uppsägning på NASA

  Uppsägning på NASA
  Wernher von Braun lämnar NASA.
 • Slutet på rymdkapplöpningen

  Slutet på rymdkapplöpningen
  Amerikanska rymdskeppet Apollo och ryska rymdskeppet Soyuz (ryska för union) dockar. Denna händelse är den första i historien då Sovjetunionen och USA möts i rymden. Jag anser att det är nu som rymdkapplöpningen mellan Sovjetunionen och USA slutar, då de två största stormakterna möts och famnar om varandra som en officiell handling.