Rymden

 • V-2

  V-2
  Första raket som når 100 km över jordens yta. V-2 var en missil under andra värdskriget som skapades av Tyskland som hade mål mot Europa, främst Antwerpen och London. Den sköts upp från en mobil avfyringsramp, varje V-2 raket car 14 meter och bar 900 kg sprängämnen. Första attacken på London var 8 september 1944. Attacken dödade 3 personer och skadade 22 personer.
 • Sputnik 2

  Sputnik 2
  Det var den andra ryska rymdfarkosten och det som var så speciellt med den farkosten var hunden Lajka var med i den och även den första levande varelsen i rymden. Sputnik 2 åkte runt jordens omloppsbana. Det fanns en sluten kabin som gjordes för Lajka där det fanns en inre atmosfär som kontrollerades av koldioxidabsorberande maskin. Dessa livs rättigheterna var gjorda för att Lajka skulle kunna leva i 7 dagar. Farkosten kom tillbaks efter fem och en halv månad då den hade brunnit upp i rymden.
 • Pioneer 4

  Pioneer 4
  Pioneer 4 var den första rymdfarkosten som lämnade jordens omloppsbana och passerade 60.000 km i en hastighet av 7.230 km/h. Den 18 mars gick den i en omloppsbana runt solen. Organisation: NASA.
 • Vostok 1

  Vostok 1
  Vostok 1 var den första rymdfarkosten som det var en människa på och även den första människan i rymden. Det var Jurij Gagarin som var människan. Farkosten åkte ett varv runt jorden som sedan återvände till atmosfären. Gagarin hoppade fallskärm från cirka 7 kilometer från jorden och landade oskadd.
 • Mariner 2

  Mariner 2
  Mariner 2 var den första farkosten till en främande plant, i det här fallet var det Venus. Marier var det andra försöket att åka till Venus efter att Mariner 1 hadde misslyckades strax efter avfärden mot Venus. Mariner 2 skickades för att samla information om Venus atmosfär, magnetfält, laddade partiklar och massa.
 • Vostok 6

  Vostok 6
  Valentina Teresjkova från Sovjet, första kvinnan i rymden. Rymdfärden varade i ca 3 dagar och flög metsa av tiden med Vostok 5, som Valerij Bykovskij flög i. Efter att ha flugit 48 omloppsbanor på 70,7 h landade Valentina den 19 juni 1963.
 • Mariner 4

  Mariner 4
  Mariner 4 var den första farkosten till planeten Mars. Den skickades för att ta bilder och samla information om Mars yta.
 • Voschod 2

  Voschod 2
  Aleksej Leonov var den 7:e ryska rymfärden och Aleksej genomförde den första rymdpromenaden. Rymdpromenaden gick som planerat men när han skulle gå in i sin farkost så var dräkten för stor för att den hade expanderat i rymdens vakuum så han var tvungen att sänka lufttrycket i dräkten så att det blev väldigt livshotande om han hade varit ute lite till. Men tills slut kom han in i farkosten och återvände mot jorden.
 • Apollo 11

  Apollo 11
  Det var den första bemanande rymdfärden som folk landade på månen. Det var Neil Armstrong, Edwin "buzz" Aldrin och Michael Collins som var med i färden. Besättningen gjorde det för att John F Kennedy hade ett mål att innan årtiondets slut så skulle en besättning åkt till månen och kommit tillbaks oskadd, och besättningen gjorde det till sanning. Det var organisationen NASA som var utförde projektet tillsammans med besättningen.
 • Saljut 1

  Saljut 1
  Sajut var ett namn på sovjietska rymdstationer som sköts upp i rymden. Den första rymdstationen var Saljut 1 i hela världen och den sista var Saljut 9, den brann upp i rymden 7 februari 1991.
  Av alla de här rymdstationerna så var sex stycken av dom bemanande.
 • Apollo 17

  Apollo 17
  Det var den sista Apollo landningen utförd av NASA. Apollo 11 var den första bemanande landningen på månen och alla de andra uppskjutningarna var också bemanade, även Apollo 17.
 • Voyager 1

  Voyager 1
  Voyager 1 var en obemannad rymdsond som skickades upp i rymden. Det sonden var till för att utforska planeter och koma tillbacks till jorden för att visa bilder på vad och hur planeterna såg ut. Det hjälpe vår forskning extremt med vår syn på vära grannplaneter och än idag så har det hjälp extremt. Den 12 november 1980 flög Voyager 1 förbi Saturnus.
 • Saljut 7

  Saljut 7
  Svetlana Savitskaja, från Sovjet, blir den första kvinnan att genomföra en rymdpromenad. Saljut var en sovjetisk rymdstation. Den blev den sista i Saljut-serien. Saljut 7 var reserv för Saljut 6 och därmed nästan identisk med sin föregångare. En rymdpromenad är när man går utanför farkosten
 • ISS del 1

  ISS del 1
  Första delen till rymdstationen ISS sänds upp.
 • ISS del 2

  ISS del 2
  Andra delen till rymdstationen ISS sänds upp 4 december 1998.
 • ISS del 3

  ISS del 3
  Den tredje och sista delen av rymdstationen ISS sänds upp. ISS (International Space Station) är en rymdstation där man gör undersökningar om rymden som man inte kan göra från jorden. ISS har varit i omloppsbana i ca 6200 dagar. Den har hela tiden varit bemmanad, mer än 200 människor från från 15 olika länder har varit på den. ISS rör sig i 8 km i sek vilket blir ett varv varje 90 min. Iss är ungefär lika lång och bred som en fotbollsplan.
 • Discovery OV-103

  Discovery OV-103
  Christer Fuglesang är den första svenska människan i rymden. Total spenderade han 26 dygn och 17 timmar i rymden (räknat med båda rymdfärderna). Det var första gången Christer Fuglesang och en svensk varit i rymden och den trettiotredje gången rymdfärjan Discovery blev uppskjuten i rymden, vilket gjorde Discovery till den rymdfärjan som blivit uppskjuten flest gånger. Den 38:e flygningen var den längsta rymdfärden för färjan Discovery, den pågick i 15 dygn 2 minuter 48 timmar och 8 sekunder.
 • Källor

  Källor