Nato sammantrade paris 1957 axpdu1a5xmhn4lvy3ohn9q

Kalla kriget

 • Period: to

  Berlinblockaden

  Berlinblockaden är Sovjets svar på att USA började blanda in sig mer i Europa, vilket ledde till att Sovjet försökte stänga ute västmakterna från Västberlin. De försökte alltså tvinga västvärlden att lägga ner sin politiska och ekonomiska plan för Västberlin. Detta misslyckades men resultatet blev att den dåvarande huvudstaden i Västtyskland ersattes med Bonn som, pga. geografiskt läge, hade mindre risk att bli sårat utifrån.
 • Period: to

  Warszawa pakten

  Warszawapakten var en militär allians mellan ett antal länder i Europa, främst Central-och Östeuropa där Sovjetunionen var det landet med mest inflytande. Denna alliansen skapades 1955 som ett svar på Nato och Västtysklands inträdande där som bildades av resterande länder i öst. Främst gick det ut på en militärt samarbete, men även hjälp i utrikespolitiska frågor.
 • Period: to

  Vietnam Kriget

  Vietnamkriget var ett krig som utspelade sig mellan åren 1950- och 1975- talet mellan Vietnam och USA. Vietnamkriget var delvis en konsekvens av indokinakriget. Därefter så delades Vietnam in i två delar, likt Tyskland, dessa två delar blev Nordvietnam och Sydvietnam. Nordvietnam blev kommunistiskt och stöddes av Sovjetunionen medans Sydvietnam stöddes av USA. Kriget slutade i Nordvietnamesisk seger.
 • Period: to

  Berlinmuren

  Efter WW2 då Tyskland förlorade så delades Tyskland och Berlin in i 4 olika delar som kontrollerades av segrarna i kriget, dvs. USA, GB, Frankrike och Sovjetunionen. År 1949 så bildades två tyska stater, Öst-och Västtyskland, där öst styrdes av Sovjet och väst av resten. Östtyskland var en kommunistisk diktatur vilket gjorde att många flydde därifrån till väst, men för att få stopp på detta så satte Östtyskland upp en taggtråd vid gränsen 1961, men den ersattes snabbt med en mur, Berlinmuren.
 • Period: to

  Kubakrisen

  Kalla kriget var en 13 dagar lång politisk konflikt mellan de två supermakterna Sovjetunionen och USA som potentiellt kunde brutit ut i ett tredje världskrig i form av kärnvapen om allt inte gick som det gick. Spaningsplan från USA hade upptäckt missilramper på Kuba vilket var orsaken till krisen. Krisen hölls anonym fram till den 22 oktober 1962 då Kennedy gick ut med ett besked kring det i TV. Kennedy kommunicerade med Sovjets Chrusjtjov i form av brev där de tillslut kom överens.
 • Månlandningen

  Månlandningen tog plats på den 21 juli 1969 vilket var den rymdresa då människor för första gången lyckades landa på månen vilket var något revolutionerande för mänskligheten då vi äntligen lyckades lämna jorden utöver rymdpromenader. Månlandningen spelade även stor roll för rymdkapplöpningen för USAs del eftersom de hann före Ryssland vilket var ett stort steg i kalla kriget eftersom mycket handlade om makt och propaganda.