Kalla kriget

Timeline created by Ricky Than
 • Rösträtt för män

  Nu införs allmän rösträtt för män över 24 år som betalar skatt och har gjort värnplikten och som inte har varit omhändertagna av fattigvården eller suttit i fängelse. Men det fanns ändå män som inte ännu får rösta om de inte har gjort de saker som är krävda av dem.
 • Period: to

  Demokrati i Sverige

 • Rösträtt för kvinnor

  Förslaget om kvinnlig rösträtt hade tagits upp flera gånger fast aldrig gått igenom, inte förrän 1919 där förslaget om kvinnlig rösträtt för första gången gick igenom. Andrakammarvalet var det första val i Sverige 1921 där kvinnor fick rösta. Idag är Sverige en av de länder som har mest kvinnor i parlament, 43,6 procent av riksdagsledamöterna 2014 var kvinnor.
 • Homosexualitet blir lagligt

  Även om det efter 1944 inte längre var olagligt, var det fortfarande många som inte vågade vara öppna med sin homosexualitet. Homosexualitet klassades fortfarande som en sjukdom. Dock så var detta ett stort steg mot den frihet vi har idag.
 • Början av samarbetet

  EU grundas för att stoppa krig och konflikt mellan grannländerna som hade haft konflikter under andra världskriget och kalla kriget. 1950 börjar en rad länder i Europa att samarbeta för att hjälpa varandra ekonomiskt och politiskt. Detta börjas med kol och stål unionen. Man behöver kål och stål för att kapprusta, eftersom unionen skapas så kan inga medlemmar i EU kapprusta i smyg för krig, det är som en garanti, att ingen kommer att kapprusta för krig i EU. 1945-1957
 • Period: to

  EU

 • Period: to

  Rymdkapplöpningen

  Rymdkapplöpningen var en tävling mellan rivalerna under kalla kriget, Sovjetunionen och USA om utforskandet av rymdfärd.
 • Första djuret i rymden

  Det första djuret i rymden var fruktflugor på toppen av en Nazi raket, men det första däggdjuret att kretsa runt Jordens omloppsbana var en Sovjietisk hund, Laika rymdhunden. 3/11/1957 på Sputnik 2.
 • Första människan i rymden

  Yuri Gagarin 4/12/1961 på Vostok 1, Valentina Tereshkova 6/16/1963 på Vostok 6
 • Berlin muren faller

  Berlinmuren var en mur i centrala Berlin som delade upp staden i två delar. Muren byggdes av öst Tyskland som var kontrollerad av Sovjetunionen för att hindra flyktingar från öst att fly till väst där allt var bättre. Om någon försökte klättra muren så fanns det soldater som skulle skuta ned dem, det fanns också minfält och taggtrådsstängsel. Muren var en symbol av den kommunistiska diktaturen. 2,7 miljoner försökte rymma från östberlin till västberlin under 1941-1961, 5000 efter berlinmuren.
 • Månlandingen

  11 juli 1969 skickades tre personer till månen i Apollo 11, Neil Armstrong, Michael Collins, Edwin Aldrin. De var de första människorna som landade på månen. USA var det enda landet som någonsin har haft bemannade landningar på månen. Hela världen kollade på och i det ögonblicket var alla enade, det fanns inga konflikter
 • EU grundas

  Europeiska Unionen grundades november 1 1993 I Maastricht Nederländerna. Nu är 27 länder i EU med ca 447 miljoner invånare totalt och en yta på 4,233,255.3 km². EU har kommit en lång väg sedan kalla kriget och Unionen har spelat en stor roll att behålla freden inom EU. Eftersom många länder har samma valuta för att kunna ha enkel handel mellan EU länderna så har ekonomin i dessa länder blivit mycket bättre.
 • Sverige blir medlem i EU

  Hösten 1994 hålls en folkomröstning om svenskt medlemskap i EU. I omröstningen röstade 52,3 procent ja till medlemskap, medan 46,8 procent röstade nej.