Francesa

Revolució Francesa i l'Antic Regim

By amalch
 • Aparició de l'enciclopèdia

  Aparició de l'enciclopèdia
  La primera edició de l'Enciclopèdia publicada per Diderot i D'Alembert a París entre el 1751 i el 1772, va tenir com a objectiu sistematitzar l'enorme saber que circulava a l'Europa del segle XVIII, seguint una ordenació alfabètica.
 • Independència de Colònies Americanes

  Independència de Colònies Americanes
  Les idees il·lustrades s'havien estès per Europa i les seves colònies. A l'altre costat de l'oceà, la il·lustració havia servit d'impuls perquè el 4 de juliol de 1776 les tretze colònies nord-americanes aconseguiren la seva independència.
 • Convocatoria dels estats generals

  Convocatoria dels estats generals
  Parlament medieval que s'havia convocat per última vegada 174 anys abans.
  Una assemblea on els diputats de la noblesa, del clergat i del poble es reunien.
 • Translació de la residència de Versalles del rei al palau de les Tuileries

  Translació de la residència de Versalles del rei al palau de les Tuileries
  Van exigir al rei que trasllades la seua residència de Versalles a Paris. Una gran multitud va desfilar a Paris i el rei va haver d'allotjar-se al palau de les Tuileries, era una manera de tenir-lo més controlat i poder sotmetre'l a la voluntat popular.
 • Asamblea Nacional

  Asamblea Nacional
  Es declara l'Assemblea Nacional: una assemblea no dels Estats, sinó “del poble”. L'Assemblea va convidar la resta d'estaments que se'ls unissin, però deixant clar que pensaven ocupar-se dels assumptes nacionals amb ells o sense. La nova assemblea de seguida es va alinear amb els capitalistes, la font de crèdit necessària per finançar el deute públic. Pel que fa al poble, l'Assemblea va establir un comitè de subsistència per ocupar-se dels dèficits alimentaris.
 • Assemblea Nacional Constituent

  Assemblea Nacional Constituent
  L'Assemblea Nacional Constituent (en francès: Assemblée nationale constituyent) va ser la primera assemblea constituent de França. Formada a partir de l'Assemblea Nacional, als inicis de la Revolució francesa.
 • Presa de la Bastilla

  Presa de la Bastilla
  La presa de la Bastilla es va produir a París un 14 de juliol de 1789. Tot i que la fortalesa medieval coneguda com la Bastilla només custodiava set presoners, la seva caiguda en mans dels revolucionaris parisencs va suposar simbòlicament la fi de l'Antic Règim i el punt inicial de la Revolució francesa.
 • Aprovació de la Constitució francesa

  Aprovació de la Constitució francesa
  La Constitució francesa de 1791 fou la primera constitució escrita de la història francesa i va ser promulgada per l'Assemblea Constituent el 3 de setembre de 1791 i acceptada per Lluís XVI el 16. Contenia la reforma de l'Estat francès, quedant França configurada com una monarquia constitucional.
 • Nou Calendari

  Nou Calendari
  El 1792 va ser el any 1 del nou calendari.
 • Convenció Nacional

  Convenció Nacional
  Va ser la institució principal de la Primera República Francesa. La convenció era una assemblea electa de caràcter constituent que va concentrar els poders executiu
 • Mort de Lluís XVI

  Mort de Lluís XVI
  Lluís XVI (Versalles, 23 d'agost de 1754 - París, 21 de gener de 1793), va ser rei de França i de Navarra des de 1774 fins a 1792, copríncep d'Andorra (1774-92) i duc de Berry (1754-74). Suspès i arrestat durant la insurrecció del 10 d'agost, va ser jutjat per la Convenció Nacional, considerat culpable de traïció i guillotinat el 21 de gener de 1793.
 • Mort de Jean Paul Marat

  Mort de Jean Paul Marat
  Jean-Paul Marat va ser un científic i metge francès que va realitzar gran part de la seva carrera a Gran Bretanya, però sobresurt i és més conegut com a periodista i polític durant la Revolució Francesa.
  Fue asesinado en la bañera de su casa por una joven desconocida hasta la fecha llamada Charlotte Corday. Lo consideraba ser el responsable de la radicalización que la Revolución había tomado y pensó que al matarlo lograría asustar a sus seguidores.
 • Mort de María Antonieta

  Mort de María Antonieta
  Maria Antònia Josefa Juana d'Habsburg-Lorena (Viena, 2 de novembre de 1755 - París, 16 d'octubre de 1793), més coneguda sota el nom de Maria Antonieta d'Àustria, va ser una princesa arxiduquessa d'Àustria i reina consort de França i de Navarra. Es va casar el 1770, als catorze anys, amb el llavors dofí i futur Lluís XVI de França, en un intent per estrènyer els llaços entre dues dinasties fins llavors enfrontades.
 • Regnat del terror

  Regnat del terror
  fou un període caracteritzat per un estat d'excepció de la Revolució Francesa. Va tenir lloc entre 1793 i 1794, si bé hi ha desacord entre els historiadors sobre la data exacta de començament.
 • Caiguda de Robespierre

  Caiguda de Robespierre
  La caiguda de Robespierre es va produir el 9 de termidor de l'any 2, segons el calendari republicà. El jacobí Maximilien Robespierre —conegut també com El Incorruptible.
 • Constitució de l'any 3

  Constitució de l'any 3
  La Constitució de l´any 3 és el text que va establir el Directori durant la Revolució francesa. Va ser aprovada per referèndum el 5 de fructidor de l'any 3, i té com a preàmbul la Declaració dels Drets i Deures de l'Home i del Ciutadà de 1795.
 • Napoleón Bonaparte, emperador

  Napoleón Bonaparte, emperador
  Va ser un militar i polític francès nascut a Còrsega que va saltar a la fama durant la Revolució francesa i va dirigir reeixides campanyes durant les Guerres revolucionàries.