República Romana

 • 509 BCE

  Inici de la República Romana

  Inici de la República Romana
  La República romana va consolidar el seu poder al centre d'Itàlia durant el segle V a. C. i en els segles IV i III a. C. es va imposar com a potència dominant de la península itàlica sotmetent als altres pobles de la regió i enfrontant-se a les polis gregues de sud. A la segona meitat de segle III a. C. va projectar el seu poder fora d'Itàlia, el que la va portar a una sèrie d'enfrontaments amb les altres grans potències de la Mediterrània, en els quals va derrotar a Cartago i Macedòn
 • 485 BCE

  Transició a la República

  Transició a la República
  Els que van conjurar al 509 a.C. no tenien prevista cap fórmula institucional per substituir la monarquia. A partir del 485 es va produir la intransigència de l'patriciat passant a controlar totes les magistratures civils i religioses i excloent als plebeus de qualsevol tipus de responsabilitat en el govern.
 • 338 BCE

  Expansió Territorial durant la República

  Expansió Territorial durant la República
  Per mitjà de les guerres llatines, Roma aconsegueix afermar el seu poder a la zona de l'Laci sotmetent a les tribus que habitaven a les rodalies dels dominis romans. Els conflictes entre les tribus llatines aliades i Roma van durar més de 150 anys fins que finalment l'any 338 a.C. després de la decisiva batalla naval d'Actium es posa fi a la guerra i Roma aconsegueix sotmetre a les tribus aliades.
 • 280 BCE

  La llei de les dotze taules

  La llei de les dotze taules
  La llei d'Igualtat romana és el reflex de la victòria de les rebel·lions de plebeus sobre els patricis. Es tracta de la primera llei escrita de roma. Recollia les normes que regulaven la convivència de el poble romà i les regles per a impartir justícia. Els enfrontaments entre patricis i plebeus es van estendre durant prop de mig segle.
 • 264 BCE

  La Primera Guerra Púnica

  La Primera Guerra Púnica
  Guerres Púnicas són el nom que reben les tres guerres que van enfrontar Roma i Cartago i que es van estendre durant més d'un segle (264-146 a.C.). El conflicte es va produir a causa de el xoc entre els interessos territorials de Roma i Cartago doncs la primera, volia conquerir Sicília en mans fins llavors de Cartago.
  Els enfrontaments de la Primera Guerra Púnica es van saldar amb victòria final romana. A continuació mostrem el desenvolupament de la guerra.
 • 218 BCE

  Segona Guerra Púnica

  Segona Guerra Púnica
  Després de la Primera Guerra Púnica, en què Roma i Cartago es van enfrontar pel domini de Sicília i després Sardenya, les tensions polítiques existents entre les dues civilitzacions eren permanents. Va ser pràcticament inevitable una segona guerra que s'enfrontés a les principals potències de la Mediterrània ja que les indemnitzacions que Cartago va haver de pagar a Roma eren excessives, així que el poble cartaginès va començar la seva expansió per la península ibèrica per guanyar diners.
 • 149 BCE

  Tercera Guerra Púnica

  Tercera Guerra Púnica
  L'última de les tres guerres púniques va ser de menys durada que les seves predecessores (149-146 a.C.). Va estar enfocada principalment al territori del que avui coneixem per Tunísia i l'escenari fonamental va ser el setge o lloc a Cartago per part de Roma.
  Com a resultat , Cartago va ser completament destruïda i els seus territoris annexionats per Roma, per tant la seva independència arribava a la seva fi. De la mateixa manera, la seva població supervivent va ser sotmesa l’esclavitud.