Roma

proba 1

  • 476 BCE

    la historia de roma

    la historia de roma
    La història de l'Imperi Romà va començar amb August i va finalitzar el 476 dC i va estar marcada per l'ascens i caiguda dels seus màxims responsables. L'Imperi Romà va ser una etapa de la civilització romana en l'antiguitat clàssica caracteritzada per una forma de govern autocràtic
  • 300 BCE

    Art romà

    Art romà
    Per art romà s'entén l'art de l'Antiga Roma, des de la fundació fins a la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident, sigui a la ciutat de Roma o en la resta d'Itàlia i en les províncies orientals i occidentals. L'art de la part oriental de l'Imperi, després de la caiguda d'Occident, si bé està en continuïtat amb l'Imperi Romà, s'anomena art bizantí.
  • 193 BCE

    Dinastia Severa

    Dinastia Severa
    Després d'un breu període anàrquic Septimi Sever, militar no pertanyent a l'aristocràcia romana, va aconseguir establir una nova dinastia l'any 193, per això havia de sortir victoriós en la major i més sagnant confrontació entre exèrcits romans. Alexandre Sever és l'últim emperador d'aquesta línia hereditària, donant pas a la tercera anarquia. A partir de llavors es van succeir en el tron diversos emperadors .
  • 180 BCE

    Les primeres dinasties

    Les primeres dinasties
    Els primers emperadors des d'August fins a la mort de Neró (27 aC - 68) formaren la dinastia Julio-Clàudia, que després del període del 68 al 69 l'any dels quatre emperadors, va donar pas a la dinastia Flàvia amb tres emperadors del 69 al 96 i a la dinastia Antonina, els cinc bons emperadors, del 96 al 180. El 180 es va iniciar la dinastia Severa que va durar fins a la mort d'Alexandre Sever el 235.
  • 146 BCE

    Curses de carros

    Curses de carros
    Aquests espectacles es van introduir a Roma a través dels etruscs, els quals els van importar dels grecs.[17][nota 1] Tanmateix, els romans també van estar influenciats directament pels grecs, sobretot després de la conquesta del territori grec el 146 dC
  • 100 BCE

    Situació de la dona

    Situació de la dona
    En les famílies riques, la dona havia de portar una vida d'obediència. El treball li era aliè, excepte el filar i teixir. Com a mestressa de casa havia de supervisar les tasques domèstiques, acomplertes pels esclaus. Per als romans, el crim més gran que podia cometre una dona era l'adulteri, considerat no només un crim de caràcter moral, sinó una traïció per als déus tutelars.
  • 96 BCE

    La dinastia Flàvia

    La dinastia Flàvia
    Aquesta dinastia dels emperadors va sobresortir en l'aspecte de l'administració i la construcció. Van mantenir protegides les fronteres mitjançant campaments militars i van atorgar drets de ciutadania romana als habitants de les províncies de l'imperi.
  • 96 BCE

    Dinastia Antonina

    Dinastia Antonina
    Després de la mort de Domicià el 96, es va succeir la Dinastia Antonina, dels cinc primers emperadors van ser coneguts dins de la Dinastia dels Cinc Emperadors Bons, perquè tots van ser savis i van dirigir molt bé Roma. Això fou gràcies a un nou sistema de successió que es basava en la designació del successor, en comptes de ser el parent més proper. És així com es va assegurar una bona successió, fins que Marc Aureli va trencar la norma.
  • 69 BCE

    La dinastia Júlio-Clàudia

    La dinastia Júlio-Clàudia
    Els successors d'August no van demostrar ser especialment dotats, evidenciant les debilitats d'un sistema dinàstic hereditari. Tiberi, Calígula i Neró van ser especialment despòtics, deixant-se portar fins i tot pels excessos de bogeria que van posar a prova la fortalesa del sistema consolidat sota la sàvia administració d'Octavi.
  • 31 BCE

    batalla d'Àccium

    batalla d'Àccium
    La segona batalla naval d'Àccium o Àctium es va produir el 2 de setembre de l'any 31 aC, entre les flotes de Gai Juli Cèsar Octavià, futur August, dirigida per Agripa i la de Marc Antoni i la seva aliada Cleòpatra VII, davant el golf d'Ambràcia i el promontori d'Àccium.