Proxy

Eix cronològic l'Antiga Roma

 • 753 BCE

  Fundació de roma

  Fundació de roma
  En la mitologia romana, els bessons Ròmul i Rem foren els fundadors de la ciutat de Roma. Establiren igualment el senat romà. Ròmul va convertir-se a més en el seu primer rei. La seva llegenda ha tingut diverses versions. https://ca.wikipedia.org/wiki/R%C3%B2mul_i_Rem
 • 753 BCE

  Diferents formes de govern a Roma

  Diferents formes de govern a Roma
  1r forma:La monarquia, Roma era governada per un rei que tenia un gran poder. 2 forma:La República, república romana atorgava el poder als ciutadans (patricis i plebeus) 3r forma: L’imperi, L’emperador concentrava tots els poders
 • Period: 753 BCE to 509 BCE

  Monarquia

  El Regne de Roma o Regne Romà o Monarquia Romana va ser el govern monàrquic de la ciutat de Roma i els seus territoris des de la seva fundació. D'acord amb la llegenda romana, la ciutat es va fundar el 753 aC per Ròmul i Rem
 • 509 BCE

  Tarquini el Soberbi

  Tarquini el Soberbi
  Luci Tarquini, dit el Superb, va ser el setè i darrer rei de Roma 5de la dinastia etrusca del regne romà i va ser derrocat a l'ant 509 https://ca.wikipedia.org/wiki/Tarquini_el_Superb
 • 509 BCE

  S’instaura la República

  S’instaura la República
  La República es va implantar a Roma en l'any 509 a.C i es va mantenir fins a l'Època Imperial en l'any 27 a.C. En els últims anys de la República van estar a l'càrrec dictadors com Julio César.
 • Period: 509 BCE to 27 BCE

  República

  La República de Roma o República Romana fou el període de la civilització romana en què la forma de govern era la república. Aquest període va començar amb l'expulsió de l'últim monarca el 509 aC
 • 500 BCE

  Roma controlava el Lacio

  Roma controlava el Lacio
  A principis del segle V aC, Roma controlava el Lacio
 • 330 BCE

  Constantinoble

  Constantinoble
  Imperi Bizantí en la seva fase medieval, fou la part oriental de l'Imperi Romà, amb capital a Constantinoble (actualment Istanbul i antigament Bizanci), que després de la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident el 476 assumí la jurisdicció sobre la totalitat de l'Imperi i es mantingué durant un mil·lenni fins a la seva conquesta pels otomans el 1453.
 • 300 BCE

  Roma controlava tota la península itàlica.

  Roma controlava tota la península itàlica.
  A principis del segle III aC, Roma controlava tota la península itàlica.
 • 264 BCE

  Roma s’enfronta a Cartago

  Roma s’enfronta a Cartago
  Les Guerres Púniques van ser una sèrie de tres guerres que van enfrontar, entre els anys 264 aC i 146 aC, les dues principals potències del Mediterrani de l'època, Roma i Cartago, anomenades així pel fet de ser la denominació que els romans donaven als púnics o cartaginesos, poble d'origen fenici.
 • 180 BCE

  Pax Romana

  Pax Romana
  La Pax Romana és el període comprés entre el regnat d'Octavi August i el regnat de Marc Aureli. Malgrat les Guerres civils, rebel·lions i guerres exteriors, el període pot considerar-se de pau en tot el territori de l'Imperi
 • 146 BCE

  La derrota cartaginesa

  La derrota cartaginesa
  La batalla de Cartago (146 aC) va ser una batalla decisiva en la història de Roma, ja que va suposar el final de la Tercera Guerra Púnica i va eliminar definitivament l'amenaça cartaginesa.
 • Period: 123 BCE to 133 BCE

  La reforma fallida dels Graco

  Les reformes dels Gracs són una sèrie de lleis i propostes entre el 133aC a l'123aC pels germans Tiberi Semproni Grac i Gai Semproni Grac, de la família dels Gracs.
 • 122 BCE

  Augmenta la conflictivitat social

  Augmenta la conflictivitat social
 • 88 BCE

  La Primera Guerra Civil Romana

  La Primera Guerra Civil Romana
  La Primera Guerra Civil Romana va ser el primer dels grans conflictes militars polítics de la República Romana esdevinguts durant el segle I aC que comportarien la desestabilització, propiciant el seu final i la instauració de l'Imperi Romà, amb August com a primer emperador.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Primera_Guerra_Civil_Romana
 • Period: 87 BCE to 91 BCE

  La guerra social

  La Guerra social fou un conflicte intern romà que es va lliurar entre el 91 aC i el 87 aC, en què un grup d'aliats itàlics es va revoltar contra Roma.
 • Period: 71 BCE to 73 BCE

  La rebel·lió dels esclaus

  famoses rebel·lions històriques d'esclaus van ser la dirigida per l'esclau romà Espàrtac (c. 73-71 aC), així com el thrall (esclau escandinau) Tunni, que es rebel·là contra el monarca suec Ongentheow, una rebel·lia que necessità ajuda danesa per ser sufocada.
 • 53 BCE

  El primer triunmvirat

   El primer triunmvirat
  El Primer Triumvirat, va ser l'aliança política de Juli Cèsar, Marc Licini Cras, i Gneu Pompeu Magne.A diferència del Segon Triumvirat el seu aclaparador poder sobre la República Romana no va tenir caràcter oficial.
 • 47 BCE

  Dictador vitalici Juli Cèsar

  Dictador vitalici Juli Cèsar
  Va ser un líder polític i militar de l'era tardo republicana. Nascut en el si de la Gens Júlia, una família patrícia d'escassa fortuna, va estar emparentat amb alguns dels homes més influents de la seva època, com el seu oncle Mari, qui influiria de manera determinant en la seva carrera política.
 • 45 BCE

  Segona Guerra civil romana

   Segona Guerra civil romana
  La Segona Guerra Civil romana va ser un conflicte militar lliurat entre el 49 aC i el 45 aC, protagonitzat per l'enfrontament de Juli Cèsar amb la facció tradicionalista i conservadora del senat liderada militarment per Gneu Pompeu Magne
 • 44 BCE

  Juli Cèsar és assassinat

  Juli Cèsar és assassinat
  L'assassinat de Juli Cèsar va ser el resultat d'una conspiració de 40 senadors romans que es van donar a ells mateixos el nom de liberatores. Liderats per Gai Cassi Longí i Marc Juni Brut, van matar Juli Cèsar al Teatre de Pompeu el 15 de març de l'any 44 aC
 • 43 BCE

  2n triumvirat

  2n triumvirat
  El Segon Triumvirat consistí en una magistratura extraordinària de la República Romana, formada per Octavi, Marc Antoni i Marc Emili Lèpid l'any 43 aC. Si bé els tres homes havien rebut la magistratura per deu anys, no arribaren a acomplir-la: Marc Antoni i Octavi quedaren irreversiblement enfrontats, i Lèpid fou destituït de manera unilateral per Octavi el 35 aC.
 • 31 BCE

  Octavi es proclamat emperador

  Octavi es proclamat emperador
  Nascut sota el nom de Cayo Octavio (Gaius Octavius), va ser adoptat pel seu oncle avi Julio César en el seu testament de l'any 44 a. C. En 27 a. C. el Senat va concedir a Octavi utilitzar el cognomen de «Augusto», i per tant es va convertir en Emperador César Augusto (Imperator Caesar Augustus).
 • Period: 27 BCE to 476

  Imperi

  L'Imperi Romà, successor de la República Romana, va controlar el món mediterrani i bona part de l'Europa occidental a partir del segle I.
 • 293

  Dioclecià implanta la Tetrarquia

   Dioclecià implanta la Tetrarquia
  La tetrarquia és un nou sistema ideològic, polític i d'administratiu que estableix Dioclecià a l'Imperi Romà durant el segle IV[1] (293-324) mitjançant el qual el poder polític, administratiu i territorial va quedar repartit entre dos Augusti i dos Caesares.
 • 303

  La gran persecució als cristians

  La gran persecució als cristians
  Els primers cristians van ser perseguits per la seva fe, per part dels jueus, dels quals va sorgir la religió del cristianisme, i de l'Imperi Romà, que controlava gran part del territori a través del qual es va escampar el cristianisme primitiu.
 • 307

  Reunificacio l’imperi i tolerancia cap a el cristianisme

  Reunificacio l’imperi i tolerancia cap a el cristianisme
 • 380

  Teodosi converteix cristianisme en la religió oficial de l’imperi romà

  Teodosi converteix cristianisme en la religió oficial de l’imperi romà
  Al principi el cristianisme entrà en conflicte amb la religió romana tradicional però acabà essent la religió oficial de l'Imperi Romà.
 • 395

  Mort de Teodosi

  Mort de Teodosi
  A la mort de Teodosi, l’imperi Romà es divideix entre els seus dos fills: Arcadi serà el nou emperador d’Orient i Honori el d’Occident. El vàndal Estilicó, regent a Roma.
 • 410

  Els ostrogots envaeixen Roma

  Els ostrogots envaeixen Roma
  Els ostrogots van estar sotmesos als huns des del 375, en què vencen el rei Hermanaric, fins a la mort d'Àtila, ocorreguda el 453, quan van recobrar la seva independència i es van establir com un poble federat de Roma. Posteriorment, es van unir a altres gots que havien fugit de les seves terres a l'arribada dels huns.
 • 476

  FI DE L’IMPERI ROMÀ D’OCCIDENT

  FI DE L’IMPERI ROMÀ D’OCCIDENT
  La caiguda de l'Imperi Romà d'Occident és el procés de decadència que va portar a la fragmentació de l'Imperi Romà d'Occident l'any 476 i la seva posterior dissolució el 480.
 • 500

  Començant a envair l’imperi romà occidental.

  Començant a envair l’imperi romà occidental.
  Les invasions bàrbares van ser un gran moviment migratori de poblacions de l'est i del sud que van envair l'Imperi Romà des de l'inici del segle iv fins al segle vi: els vàndals, els huns, els visigots, els francs, els angles i els saxons.