Primera meitat s.XX

Timeline created by onatusellurrea
 • El Saló de Tardor

  El Saló de Tardor
  El saló de tardor de París hi va néixer el fauvisme. Allà s'exhibien un conjunt d’obres realitzades per un grup de joves pintors que utilitzaven colors violents i arbitraris, mentre que al mig es podia trobar una escultura de caire classicista. El crític d’art Louis de Vauxcelles, en observar el violent contrast entre aquell grup d’artistes que utilitzaven els colors amb una llibertat inusitada i una escultura clàssica va exclamar: “Donatello parmi les fauves!” que va donar nom al lloc.
 • 1r manifest futurista

  1r manifest futurista
  El Manifest del futurisme, publicat al diari francès Le Figaro l'any 1909 per Filippo Tommaso Marinetti, poeta i novel·lista italià, fou l'escrit que va determinar les bases del futurisme i la inauguració d'aquest moviment avantguardista.
 • Primera guerra mundial

  Primera guerra mundial
  La Primera Guerra mundial va ser un conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i al Pròxim Orient entre 1914 i 1918. La política exterior cada vegada més agressiva d'Àustria-Hongria, Rússia i especialment Alemanya va originar el conflicte. El detonant de l'esclat de la guerra va ser l'assassinat, el 28 de juny de 1914 a Sarajevo (Bòsnia), de l'hereu al tron dels Habsburg, Francesc Ferran d'Àustria.
 • SOCIETAT D’ARTISTES INDEPENDENTS

  SOCIETAT D’ARTISTES INDEPENDENTS
  La SOCIETAT d’ARTISTES
  INDEPENDENTS fou una associació
  d’artistes americans fundada el 1916 a
  Nova York.
  Inspirada en la Societat d'Artistes
  independents creada a París el 1884
  al marge del saló oficial
  No hi havia jurat ni premis, tothom
  podia exposar només pagant uns pocs
  dòlars. Man Ray i Duchamp foren uns
  dels fundadors.
  El 1917 es va fer la Primera Exposició
  Anual al Grand Palace de Nova York
  amb unes 2.000 obres.
  Duchamp va dimitir després que es
  decidís no incloure la Font.
 • Revolució Russa

  Revolució Russa
  La Revolució Russa va ser un procés polític que culminà el mateix any amb l'establiment d'una república. La revolució, es dividí en dues fases. La primera, «la revolució de Febrer», en la qual es derrocà el règim autocràtic del tsar Nicolau II i s'estableix una república de caràcter liberal. En la segona, «Revolució d'Octubre», que va ser una revolució de tipus socialista en la qual els Soviets prengueren el poder.
 • Manifest Dadaista

  Manifest Dadaista
  Al 1918 es va realitzar el primer manifest dadà, escrit per Tristan Tzara publicat al número 3 de la revista DADA de Zurich
 • Fundació de la Bauhaus

  Fundació de la Bauhaus
  Bauhaus és un terme comú per a denominar la Staatliches Bauhaus, una escola d'art i arquitectura a Alemanya que fou fundada el 1919 per Walter Gropius a Weimar (Alemanya) durant la República de Weimar, i fou clausurada per les autoritats prussianes (en mans del partit nazi) l'any 1933. Bauhaus també denomina l'aproximació al disseny i el model educatiu que desenvolupà i aplicà l'escola. El nom es tradueix (del verb alemany bauen: construir) com a "Casa d'Arquitectura".
 • Feliços anys vint

  Feliços anys vint
  Els feliços anys vint fou el període de creixement econòmic i de no preocupació dels Estats Units dels anys 1920. El fenomen va estendre's per l'Europa capitalista de manera que l'expressió també canvia segons el país. Al Regne Unit són els "anys daurats", mentre que a França són els anys bojos.
 • Manifeste du surréalisme

  Manifeste du surréalisme
  El Manifest del surrealisme, originalment i en francès Manifest du Surréalisme, és un llibre de no ficció publicat el 1924, escrit per André Breton. En aquest llibre s'expliquen els objectius, el significat i la posició política del moviment surrealista.
  En aquest manifest, a més, s'assenten les bases de l'automatisme psíquic com a mitjà d'expressió artística, que sorgeix sense la intervenció de l'intel·lecte.
 • Crac del 29

  Crac del 29
  El Crac del 1929, representa la fallida del mercat de valors que va ocórrer a final d'octubre de 1929. Va començar el 24 d'octubre, anomenat Dijous negre i va continuar fins al 29 d'octubre de 1929, anomenat Dimarts negre, quan el valor de les accions en la Borsa de Nova York va baixar de forma imparable.
 • Exposició Internacional de Barcelona

  Exposició Internacional de Barcelona
  Va ser celebrada al 1929 a la muntanya de Montjuïc, on hi van participar una vintena de països europeus, també el Japó i EUA.
  Va suposà un gran avenç per la ciutat en el terreny econòmic i tecnològic, així com la remodelació del Parc de la Ciutadella. Per això es projectà aquesta nova exposició, per donar a conèixer els nous avenços tecnològics i projectar la imatge de la indústria catalana a l'exterior.
 • Segona República Espanyola

  Segona República Espanyola
  La segona República Espanyola va ser el règim polític democràtic que va existir a Espanya entre el 14 d'abril del 1931 fins l'1 d'abril de 1939.
 • Exposició art degenerat

  Exposició art degenerat
  El 1937 es va inaugurar a la Haus der Kunst de Munic una exposició amb el títol Entartete Kunst, que el govern nazi alemany va organitzar i finançar per a demostrar que l'art degenerat era repugnant. La mostra després viatjà a altres ciutats d'Alemanya i d'Àustria.
 • Bombardeig de Guernica

  Bombardeig de Guernica
  El bombardeig de Guernica va ser l'atac aeri realitzat el 26 d'abril de 1937 per l'esquadró conegut com a Legió Còndor contra la població basca de Guernica durant la Guerra Civil espanyola.
  El bombardeig de Guernica és el bombardeig de saturació que més morts va causar en la Guerra espanyola, i s'ha convertit en un símbol dels horrors de la guerra per a tot el món. El fet va tenir un gran impacte en la seva època i va inspirar Pablo Picasso per al seu quadre més famós, el Guernica.
 • Segona guerra mundial

  Segona guerra mundial
  La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va implicar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències, organitzades en dues aliances militars: els aliats i les potències de l'Eix.
  Va acabar amb la bomba atòmica sobre Hiroshima i Nagasaki amb 50 milions de víctimes i un fort impacte moral. Acabat el conflicte el món es va alienar en dos blocs: un capitalista (liderat pels EUA) i un comunista (liderat per l’URSS).
 • fundació AGÈNCIA MÀGNUM

  fundació AGÈNCIA MÀGNUM
  L'agència Màgnum Photos és una agència internacional de fotografia, amb oficines a Nova York, París, Londres i Tòquio. Magnum va ser fundada el 1947 pels reporters de guerra Robert Capa, David Seymour "Chim", Henri Cartier-Bresson, George Rodger i Bill Vandivert, a més de Maria Eisner i Rita Vandivert, primera presidenta. Cadascun dels fundadors va posar un capital de 400 dòlars, sent aquesta agència una de les primeres cooperatives en el món de la fotografia.