Pandèmies/Epidèmies

Timeline created by 080039.clot
 • 165

  LA PESTA ANTONINA

  LA PESTA ANTONINA
  Aquesta pandèmia de verola va afectar a l’Imperi Romà i possiblement va ser contreta pels soldats que van viatjar a l’Orient Mitjà. Va arribar a matar a un terç de la població en algunes zones.
 • 541

  PLAGA DE JUSTINIÀ

  PLAGA DE JUSTINIÀ
  El seu nom prové d’un emperador que governava en aquella època. Es creu que va ser una plaga de pesta bubònica que va afectar a l’Imperi Bizantí i algunes parts d’Europa, Àfrica i Àsia. Va acabar amb una quarta part de la població de l’Imperi.
 • 1346

  PESTA NEGRA

  PESTA NEGRA
  L’epidèmia va arribar a Europa procedent d’Àsia pels vaixells que realitzaven rutes comercials i transportaven animals i persones infectades. La malaltia va matar a quasi un terç de la població europea i és una de les pitjos de la Història.
 • 1520

  VEROLA

  VEROLA
  Va existir durant segles a Europa de forma controlada. En canvi, amb l’arribada dels conqueridors a Amèrica a partir del s. XVI, la malaltia es va propagar pel nou continent i va matar a milions de persones.
 • CÒLERA

  CÒLERA
  Entre els segles XIX i XX van haver set grans brots d’aquesta malaltia que es van estendre per tot el món. Aquesta infecció intestinal encara pot sol aparèixer avui en zones de guerra o desastres naturals, on les condicions higièniques no es poden garantir.
 • GRIP ESPANYOLA

  GRIP ESPANYOLA
  Aquesta epidèmia de grip es va estendre per tot el món al final de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). Els països en guerra no van voler informar per no alarmar a la població però Espanya, que no va participar en el conflicte, sí que ho va fer. Aquest tipus de grip es va estendre ràpidament en el front de guerra i afectava sobretot a persones joves.
 • GRIP ASIÀTICA

  GRIP ASIÀTICA
  En plena Guerra Freda, aquesta epidèmia va sorgir a la Xina, a la província de Yunán. L’origen va ser una mutació d’un virus propi dels ànecs. Des d’allà, en els propers onze mesos va arribar fins als EEUU i el continent europeu, provocant una mortandad de més d’un milió de persones a nivell mundial.
 • GRIP DE HONG KONG

  GRIP DE HONG KONG
  La malaltia es va estendre en quatre onades al llarg de 4 anys consecutius. L’origen es va establir a la Xina i des d’allà es va estendre als EEUU pels propis soldats que tornaven a casa després del servei militar. En el moment de la seva aparició, va causar en, solament, dues setmanes, mig milió de morts.
 • SIDA / VIH

  SIDA / VIH
  A dia d’avui, uns 40 milions de persones d’arreu del món són portadores d’aquest virus. La mortalitat ha disminuït gràcies al tractament. La majoria de persones infectades viu a l’Àfrica, on no disposen d’accés als medicaments ni a unes mínimes condicions d’higiene.
 • SARS

  SARS
  Està considerada la primera pandèmia del segle XXI. És un virus que muta dels animals i es transmet als humans, provocant una síndrome respiratòria aguda severa. Es va desenvolupar i transmetre en entorns hospitalaris.
 • GRIP A

  GRIP A
  Aquesta malaltia va començar Mèxic,a l’estat de Veracruz. Durant molts mesos el govern no va reconèixer la seva existència oficialment, el que va complicar molt el seu control. No és una variant molt letal, respecte a altres tipus de grip, però en el primer any va provocar més de 18 mil morts.
 • EVOLA

  EVOLA
  Apareix per primera vegada a l’Àfrica. I des de l’any 1957, s’han produït fins a 7 rebrots en diferents llocs del món, des de l’Àfrica als EEUU. Va començar a Zimbabue (antiga Rhodesia) i després va aparèixer a República del Congo, Sudán, Filipines, Virginia, Texas, Sierra leona.. L'última onada ha estat l’any 2014
 • COVID-19

  COVID-19
  Els símptomes són febre, mal de coll i de cap, tos, dificultats per respirar. I les radiografies mostren elements de la neumonia en els pulmons. Aquest nou virus té una semblança del 71 % amb els Sars, transmès pels ratpenats. La seva confirmació oficial és de gener de 2020