O Καποδίστριας

By 1543072
  • Γέννηση του Καποδίστρια

    Γέννηση του Καποδίστρια
    Ο Ιωάννης Καποδίστριας, Έλληνας πολιτικός και Ευρωπαίος διπλωμάτης, υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας και πρώτος κυβερνήτης του νεοελληνικού κράτους, γεννήθηκε στην Κέρκυρα τον Φεβρουάριο του 1776.
  • Η πρόταση των Φιλικών

    Η πρόταση των Φιλικών
    Οι ηγέτες της Φιλικής Εταιρείας πρότειναν στον Ιωάννη Καποδίστρια, που ήταν τότε υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας, να τεθεί επικεφαλής της. Εκείνος αρνήθηκε, γιατί πίστευε ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη δεν ήταν ευνοϊκές για τους Έλληνες. Μετά την άρνησή του, η αρχηγία προσφέρθηκε το 1820 στον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
  • Η Γ' Εθνοσυνέλευση

    Η Γ' Εθνοσυνέλευση
    Η Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ψήφισε καινούριο σύνταγμα, περισσότερο δημοκρατικό, όρισε το Ναύπλιο ως πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και εξέλεξε ως κυβερνήτη της Ελλάδας τον Καποδίστρια για διάστημα επτά χρόνων.
  • Άφιξη του Καποδίστρια στο Ναύπλιο

    Άφιξη του Καποδίστρια στο Ναύπλιο
    Ο Καποδίστριας έφτασε στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση μιας χώρας που έβγαινε από πολύχρονο αγώνα, ενώ οι κάτοικοί της και ιδιαίτερα οι πρόσφυγες ήταν εξαθλιωμένοι.
  • Η τελευταία μάχη της επανάστασης

    Η τελευταία μάχη της επανάστασης
    Οι διαπραγματεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) συνεχίζονταν και τα σύνορα της χώρας δεν ήταν ακόμη καθορισμένα. Ο Κυβερνήτης προσπάθησε να επιτύχει την κατοχύρωση όσο το δυνατόν περισσότερων εδαφών στο ελληνικό κράτος. Με τη μάχη που δόθηκε στην Πέτρα της Βοιωτίας, οι εξεγερμένοι Έλληνες, με αρχηγό τον Δημήτριο Υψηλάντη, νίκησαν τους Τούρκους και τους ανάγκασαν να συνθηκολογήσουν. Έτσι, η Λειβαδιά και ουσιαστικά ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα παραδόθηκε στους επαναστάτες.
  • Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου

    Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου
    Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι πρότειναν την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Έτσι υπογράφηκε στο Λονδίνο από τις τρεις συμμαχικές Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας, με τα σύνορά της στη γραμμή Αχελώου - Σπερχείου ποταμού.
  • Δολοφονία του Καποδίστρια

    Δολοφονία του Καποδίστρια
    Η συγκεντρωτική διακυβέρνηση του Καποδίστρια και η σύγκρουσή του με πολλά τοπικά συμφέροντα προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια πολιτικών ομάδων, που αντέδρασαν στην πολιτική του. Στις 5.35' το πρωί της Κυριακής, τη στιγμή που ο Καποδίστριας έμπαινε στην εκκλησία του Αγ. Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, δολοφονήθηκε από τον Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης σκοτώθηκε από το εξαγριωμένο πλήθος, ενώ ο Γεώργιος καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε.