1 3

Moments Estel·lars de la Ciència

 • Jun 6, 1398

  Johannes Gutenberg

  Johannes Gutenberg
  Va néixer vora el 1398 a Magnúcia i va morir el 3 de febrer 1468 a Magnúcia (va viure 70 anys).
  va ser un orfebre i inventor alemany, famós per les seues contribucions i la invenció de la impremta . Entre les contribucions específiques a la impremta que s'atribueixen a Gutenberg hi ha l'ús de tipus mòbils metàl·lics per a la confecció de les formes d'impressió, amb la logística que implica (càlcul de les quantitats de tipus i de lletres que s'han de fer servir.
 • Feb 19, 1473

  Nicolau Copèrnic

  Nicolau Copèrnic
  Va néixer el 19 de febrer de 1473 en Torún (Polònia), i va morir el 24 de maig de 1543 al Regne de Polònia.
  Va ser el primer astrònom a formular un àmplia cosmologia heliocèntrica que va desplaçar la Terra com a centre de l'univers.Copèrnic és considerat el fundador de l'astronomia moderna, per tal com establí les bases que permetrien a Galileu i Isaac Newton de culminar la revolució astronòmica.
 • Feb 15, 1564

  Galileo Galilei

  Galileo Galilei
  Va néixer el 15 de febrer de 1564 en Pisa, Ducat de Florència i va morir el 6 de gener de 1642 a Arcetri, Gran Ducat de Toscana (va viure 77 anys).
  Va ser un físic, matemàtic, i filòsof italià que va tenir un paper important durant la revolució científica. Va millorar el telescopi, i per tant, l'observació astronòmica, i va donar suport a la teoria heliocèntrica de Nicolau Copèrnic.
 • Apr 1, 1578

  William Harvey

  William Harvey
  Va néixer l'1 d'abril de 1578 en Folkestone i va morir el 3 de juny de 1657 a Roehampton (als 79 anys).
  Metge anglès que va ser el primer en descriure correctament i en detall el sistema circulatori i les propietats de la sang bombejada al cos pel cor.
 • Anton van Leeuwenhoek

  Anton van Leeuwenhoek
  Va néixer el 24 d'octubre de 1632 en Delft, i va morir el 26 d'agost de 1723.
  Conegut com a pare de la microbiologia i inventor del microscopi, i per ser el primer a observar al microscopi diverses espècies de microorganismes i cèl·lules amb lents que ell mateix va construir. Entre d'altres, va observar fibres musculars, protozous, bacteris, espermatozoides i glòbuls vermells.
 • Isaac Newton

  Isaac Newton
  Va néixer el 4 de gener de 1643 i va morir el 31 de març de 1727.
  Newton fou el primer que demostrà que les lleis naturals governen els moviments de la Terra, i dels objectes celestes. Newton també va crear un model matemàtic per a les lleis de Kepler del moviment dels planetes a partir de la llei de la gravitació universal.
 • James Watt

  James Watt
  Va néixer el 19 de Gener de 1736, a Escòcia i va morir el 25 d'agost de 1819 a Anglaterra.Les seves millores a la màquina de vapor van ser fonamentals per la Revolució industrial. Ideà diversos sistemes per a la conversió del moviment alternatiu en rotatiu; ideà també l'èmbol de doble efecte (1785) i el famós regulador de boles que duu el seu nom. Per la seva contribució en desenvolupar l'enginy hom el considera, sovint, com el veritable creador de la màquina de vapor.
 • Antoine Lavoisier

  Antoine Lavoisier
  Va néixer el 26 d' agost de 1743 a París i va morir el 8 de maig de 1794. És considerat el creador de la química moderna pels seus estudis: llei de conservació de la massa, explicació de la combustió, la respiració, i l'oxidació com a reaccions amb l'oxigen, demostració de la naturalesa no elemental de l'aigua, composició de l'aire, refús de la teoria del flogist, nomenclatura química, definicions d'element químic i d'àcid, etc.
 • Edward Jenner

  Edward Jenner
  Va néixer el 17 de maig de 1749 a Anglaterra, i va morir el 26 de gener de 1823.
  Es va fer famós per haver inventat la vacuna de la verola que posteriorment perfeccionaria Louis Pasteur.
 • Michael Faraday

  Michael Faraday
  Va néixer el 22 de setembre de 1791, i va morir el 25 d´agost de 1867 a Anglaterra.
  Va ser un científic que va contribuir especialment en els camps de l'electroquímica i l'electromagnetisme.
  Faraday va construir un motor elèctric va descobrir la inducció electromagnètica, experiments que encara avui dia són la base de la moderna tecnologia electromagnètica. Treballant amb l'electricitat estàtica, va demostrar que la càrrega elèctrica s'acumula a l'exterior dels conductors elèctrics carregats.
 • Joseph Henry

  Joseph Henry
  Va néixer el 17 de setembre de 1797 a Albany i va morir el 13 de maig de 1878 a Washington D.C.
  Va ser un físic estatunidenc conegut per la seva investigació en el camp de l'electromagnetisme. Va descobrir la inducció electromagnètica, encara que Faraday ho havia descobert abans.
 • Charles Robert Darwin

  Charles Robert Darwin
  Va néixer el 12 de febrer de 1809 a Anglaterra, i va morir el 19 d' abril de 1882 a Anglaterra.
  Naturalista anglès, que va explicar que totes les espècies han evolucionat al llarg del temps a partir d'avantpassats comuns mitjançant la selecció natural.el descobriment científic de Darwin continua sent la base de la biologia, ja que proporciona una explicació lògica de la diversitat de la vida.
 • Henry Bessemer

  Henry Bessemer
  Va néixer el 19 de gener de 1813 a Charlton, Hertfordshire, i va morir el 15 de març de 1898 a Londres.
  Fou un enginyer i inventor anglès. El seu cognom és principalment conegut pel procés Bessemer de producció d'acer.
 • Gregor Mendel

  Gregor Mendel
  Va néixer el 20 de juliol de 1821 a l´ Imperi Austrohongarès i va morir el 6 de juny de 1884. Va realitzar experiments d'hibridació cultivant pèsols, fent encreuaments per pol·linització artificial.
  Les Lleis de Mendel, o de la genètica mendeliana són el conjunt de lleis en què s'associa la transmissió de caràcters d'una generació a la següent.
 • Louis Pasteur

  Louis Pasteur
  Va néixer el 27 de desembre de 1822 a França i va morir el 28 de setembre de 1895.
  Fou un microbiòleg i químic francès. Fou conegut pel públic en general per la seva demostració de la teoria del germen d'una malaltia i les seves tècniques de desenvolupament i d'inoculació, més notablement la primera vacuna contra la ràbia; tanmateix, també féu una descoberta essencial en el camp de química, sobre la polarització de la llum per molècules asimètriques.
 • Alfred Russel Wallace

  Alfred Russel Wallace
  Va néixer el 8 de gener de 1823 al Regne Unit i va morir el 7 de novembre de 1913 al Regne Unit.
 • William Henry Perkin

  William Henry Perkin
  Va néixer el 12 de març de 1838 a Anglaterra, i va morir el 14 de juliol de 1907. Va ser un químic anglès conegut pel descobriment de la mauveïna, el primer colorant sintètic.
 • Wilhelm Röntgen

  Wilhelm Röntgen
  Va néixer el 27 de març de 1845 a Lennep i va morir el 10 de febrer de 1923 a Alemanya.
 • Thomas Alva Edison

  Thomas Alva Edison
  Va néixer el 11 de febrer de 1847 als Estats Units. i va morir el 18 d`octubre de 1931 als Estats Units.
  Edison va ser considerat un del més prolífics inventors del seu temps, va aconseguir 1.093 patents al seu nom.
  Va inventar el fonògraf i la bombeta o làmpada d'incandescència, va experimentar amb més de 1000 materials diferents, i aconseguir industrialitzar-la amb filament de bambú carbonitzat. Va descobrir l'anomenat efecte Edison, que permet el funcionament del díode d'incandescència.
 • Henri Becquerel

  Henri Becquerel
  Va néixer el 15 de desembre de 1852 a França, i va morir el 25 d' agost de 1908 a França.
  Físic francès descobridor de la radioactivitat i guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1903.
 • Paul Ehrlich

  Paul Ehrlich
  Va néixer el 14 de març de 1854, a Alemanya i va morir el 20 d'agost de 1915 a Hamburg.
 • Pierre Curie

  Pierre Curie
  Va néixer el 15 de maig de 1859 a França i va morir el 19 d' abril de 1906.
  Físic francès, pioner en l'estudi de la radioactivitat i descobridor de la piezoelectricitat.Desenvolupà una balança de torsió molt sensible per estudiar fenòmens magnètics i estudià el ferromagnetisme, el paramagnetisme i el diamagnetisme.
 • George Washington Carver

  George Washington Carver
  Va néixer al gener de l' any 1864 i va morir el 5 de gener de 1943. Era un americà científic , botànic , educador , i inventor.
  la investigació i la promoció d'alternatives de cultius de cotó, com ara cacauets , la soja i les patates dolces , que també van ajudar a la nutrició de les famílies camperoles.
 • Marie Curie

  Marie Curie
  Va néixer el 7 de novembre de 1867 a Polònia, i va morir el 4 de juliol de 1934 a França.
  Física i química polonesa, pionera en els primers temps de l'estudi de les radiacions; ella fou la primera en emprar el terme radioctivitat.
 • Ernest Rutherford

  Ernest Rutherford
  Va néixer el 30 d'agost de 1871 a Nova Zelanda i va morir el 19 d'octubre de 1937 al Regne Unit. Físic, químic i professor universitari guardonat amb el Premi Nobel de Química de l'any 1908.Considerat el pare de la física nuclear, va descobrir el concepte de període de semidesintegració, va diferenciar les radiacions alfa i beta i que la radioactivitat anava acompanyada d'una desintegració que feia que un element químic esdevingués un altre de diferent, el que es coneix com a transmutació.
 • Albert Einstein

  Albert Einstein
  Va néixer el 14 de març de 1879 a Wurtemberg i va morir el 18 d'abril de 1955 a Nova Jersey.
  És el científic més conegut i important del segle XX.
  L'any 1905, publicà la seva Teoria Especial de la Relativitat
 • Irving Langmuir

  Irving Langmuir
  Va néixer el 31 de gener de 1881 a la ciutat de Nova York i va morir el 16 d'agost de 1957 a la ciutat de Falmouth, situada a l'estat nord-americà de Massachusetts.Va iniciar la seva recerca en el desenvolupament dels llums de tungstè, descobrint l'alta lluminositat del filament d'aquest element químic envoltat d'un gas inert com l'argó. Aquest fou un pas molt important en el desenvolupament actual de la bombeta elèctrica.
 • Robert Hutchings Goddard

  Robert Hutchings Goddard
  Va néixer el 5 d'octubre de 1822 a Worcester i va morir el 10 d'agost de 1945 a Beltimore.
  Fou un dels pioners en el camp dels coets seria considerat com un dels pares dels coets espacials.
 • Ernest Lawrence

  Ernest Lawrence
  Va néixer el 8 d'agost de 1901 a Dakota del Sud i va morir el 27 d'agost de 1958 a Califòrnia.
  Fou un físic nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Física l'any 1939 i conegut sobretot per la invenció, utilització i millora del ciclotró i pel seu treball posterior en separació d'isòtops d'urani al Projecte Manhattan.
 • Arquimedes

  Arquimedes
  Va néixer el 287 a.C a Siracusa(Sicília) i va morir el 212a.C a Siracusa (Sicília). Entre els seus avenços en física es troben els seus fonaments en hidrostàtica, estàtica i l'explicació del principi de la palanca. És reconegut per haver dissenyat innovadores màquines, Experiments moderns han provat afirmacions que Arquimedes va dissenyar màquines capaces de treure vaixells enemics de l'aigua i calar foc utilitzant una sèrie de miralls.
 • Period: to

  Interval de temps