11 mallorca satel

Mallorca

 • 425

  Mallorca d'Àfrica

  En l'any 425, el poble germànic dels vàndals, saqueja l'illa de Mallorca, dirigit per Podgoric Walka.
 • 455

  Mallorca d'Àfrica (II)

  Mallorca és incorporada al regne del nord d'Àfrica.
 • 534

  Illes Balears formen part del Imperi Bizantí

  Illes Balears formen part del Imperi Bizantí
  El general Apol·linar va incorporar l'arxipèlag a l'Imperi Bizantí.
 • Jun 1, 701

  Llengüa pròpia

  A conseqncia de la decadència de l'Imperi Bizantí, Mallorca queda aïllada. A partir d'aquest fet, comença a desenvolupar-se una llengua.
 • Jun 1, 707

  Musulmans

  Abd Allah ibn Musa, fill del governador d'Ifriqiya Musa ibn Nusayr, va entrar a les illes. Allà va aconseguir un tractat de pau amb els poders polítics de Mallorca. D'aquesta manera havien de pagar impostos al Califat a canvi de no cambiar les creences religioses, ja que els mallorquins eren cristians, i respectar les activitats socials i económiques.
 • Jun 1, 1001

  Al-Andalus interessat per Mallorca

  Al-Andalus interessat per Mallorca
  A mesura que l'emirat de Córdova accentuava la seva projecció damunt el Mediterrani, aumentava l'interés d'al-Andalus per les Illes. La conseqüència lògica d'aquesta evolució va ésser la substitució del pacte de submissió per la integració territorial de l'arxipèlag a l'estat Omeia. Aquesta incorporació es dugué a terme als darrers anys de l'emirat.
 • Jun 1, 1015

  Les Illes a l'estat d'Omeia (I)

  A partir de la incorporació de les Illes a l'estat Omeia, es posen les bases d'una nova organització de la societat molt més articulada i complexa que la d'abans. El comerç i les manufactures, dintre de la nova estructura econòmica balear, adquireixen uns índexs de desenvolupament desconeguts fins llavors, mentre que l'agricultura experimenta notables avenços quantitatius i qualitatius.
 • Jun 1, 1080

  les Illes a l'estat d'Omeia (II)

  Tot aixó permet un considerable increment demografíc. Les Illes han quedat econòmicament integrades a al-Andalus i queden constituides com una de les grans artèries mercantils del comerç exterior del califat de Córdova.
 • Jun 1, 1229

  Mallorca conquerida pels catalans

  La conquesta per als regnes musulmans de la Illa de Mallorca es va dur a terme pel rei Jaume I d'Aragó entre el 1229 i 1231. Les tropes cristianes van desembarcar en Santa Ponsa el 1229. El desembre del mateix any, l'actual Palma de Mallorca va caure, però la resistència musulmana en les muntanyes va durar fins el 1231.
 • Jun 1, 1260

  Regne de Mallorca

  Regne de Mallorca
  Jaume I va crear El Regne de Mallorca, que passaria a ser independent de la Corona d'Aragó per les disposicions del seu testament, fins a la posterior conquesta per part de Pedro IV d'Aragó i amb el parèntesi del domini aragonès durant el regnat de Jaime I de Mallorca.
 • Jun 1, 1268

  Guerra de les Vespres Secilianes (I)

  Durant el segle XIII, el mediterrani es va convertir en el principal centre de l'economia occidental. Per allà, hi passaven les principals vies marítimes del comerç
  A partir de 1268, les terres del sud d'itàlia passen a domini dels Stauffen al de Carles d'Anjou, comte de Provença. El nou rei de Sicília, aprofita el suport que li dispensa el Papa, per controlar les rutes que connecten entre si les dues conques del Mediterrani. Les altres potències mercantils, observen amb recel els actes del rei.
 • Jun 1, 1282

  Guerra de les Vespres Secilianes (II)

  L'entesa angevino-pontificia va provocar la interferencia de dos conflictes paral-lels. A l'estiu de 1282, el odï que feia anys que es venia congregant va esclatar. Els catalans, aprofitant un aixecament antiangeví, desembarcaren a Tràpani i aconseguiren que Pere el Gran fos proclamat rei de Sicília.
 • Jun 1, 1282

  Guerra de les Vespres Secilianes (III)

  Amb aquesta intervenció aragonesa, el conflicte sicilià perdé el seu caràcter de guerra localitzada i esdevingué un enfrontament internacional, mentre que els estats del mediterrani es pogueren mantenir al marge.
 • Jun 1, 1285

  Guerra de les Vespres Secilianes (IV)

  La llarga guerra de les Vespres Sicilianes presenta una questio clara, el primer semestre de 1285: abans, l'escenari principal dels esdeveniments estava situat al sud d'ltàlia. A partir de principis de 1285, el centre dels esdeveniments es desplaça cap a la frontera septentrional de Catalunya. Durant la primera fase del conflicte, el regne de Mallorca, encara que la burgesia insular va col-laborar amb els catalans a la conquesta de Trinàcria, va aconseguir mantindres neutre.
 • Jun 1, 1340

  Reintegració del Regne de Mallorca amb la corona d'Aragó

  Des de la desunió de Mallorca amb la Corona d'Aragó feta per Jaume I, tots els seus successor ho van veure com una cosa dolenta.
  Per aquell temps l'alta burgesia catalana va obrir consulats amb la Cort de Perpinyà, la qual cosa disminuia i s'atenuava el control que, a través del Consell de Barcelona, podia exercir damunt el comerç exterior balear.
 • Period: Jun 1, 1501 to Jun 1, 1551

  Edat Moderna (I)

  A Mallorca, durant la primera meitat del segle XVI, varen tenir lloc una série d'importants esdeveniments, com van ser: les primeres actuacions del Tribunal de la lnquisició, fundat l'any 1490, contra els jueus conversos; les lluites de bandolers entre diverses famílies nobles, dividides en clans, cada un d'ells amb la seva corresponent clientela de bandolers; les plagues de fam provocades per les males collites de grans de la década final del quatrecents i començaments del XVI.
 • Period: Jun 1, 1501 to Jun 1, 1551

  Edat Moderna (II)

  I les contribucions en homes, naus i doblers a les guerres de Nàpols i expedicions nord africanes de Ferran el Catòlic, com la defensa de Bugia l'any 1515, que fou dute a terme pel virrei Gurrea amb una flota integrada por tres mil homes.
 • Decret de Nova Planta i Guerra de Successió

  Decret de Nova Planta i Guerra de Successió
 • Conseqüències de la Guerra de Successió

  Una esquadra anglo-holandesa desembarca les seves forces i s'apoderà de l'Illa a fi de restituir-la teòricament a l'Arxiduc Caries.
 • Final de la Primera Guerra Mundial

  Final de la Primera Guerra Mundial
  Quan acaba la Primera Guerra Mundial, en el any 1918, el comerç creix, així com la producció agraria i industrial.
 • Millores amb l'agricultura

  A partir del 1919 creix el rendiment i la productivitat agràries fins l'any 1923.
 • Disminució de la demanda

  Durant aquest temps disminueix la demanda de producció. D'aquesta manera no hi ha tanta sortida de mercaderies del Port de Palma .
 • Augment del turisme i de la població

  El turisme creix, i hi ha un gran nombre de persones immigrants.
 • Desemvolupament rural

  Hi ha un gran desenvolupament rural, durant els anys trenta, en els quals, el procés d'industrialització fa ajuntar les industries tradicionals (és a dir, de sabates, teixits,...) amb les noves. A partir d'aixó, apareixen fabriques d'adobs químics, la fàbrica de cotexes Loryc, i la nova cantral elèctrica d'Es Molinar.
 • Augmenta la productivitat agrària i el desenvolupament rural

  Augmenta la productivitat agrària i el desenvolupament rural
 • Es desenvolupa el turisme d'hotel

 • Economia

  Durant el 1935 comença a disminuir l'entrada de mercaderies.
 • Guerra Cívil

  Guerra Cívil
  Quan va començar la guerra civil, Mallorca es trobava dèbil degut a que el governador no va voler donar armes als seus homes. Aquest moviment va ser dirigit pel general Goded, que una vegada va tenir les illes sobre el seu poder, se'n va anar a Barcelona on va morir. Després Mallorca va demanar ajuda a Menorca.
  Al cap d'un temps Catalunya i Mallorca es va rendir davant dels republicans, amb molt morts, i va passar a ser dictat per Franco.