Rf

Línia temps RF

 • La presa de la Bastilla

  La presa de la Bastilla es va produir a París el dimarts 14 de juliol de 1789. Tot i que la fortalesa medieval coneguda com la Bastilla només custodiava a set presoners, la seva caiguda en mans dels revolucionaris parisencs va suposar simbòlicament la finalitat de l'Antic Règim i el punt inicial de la Revolució francesa.
 • Declaracio drets de l'home

  La Declaració dels Drets de l'Home i de l'Ciutadà de 1789, aprovada per l'Assemblea Nacional Constituent francesa el 26 d'agost de 1789, és un de molts dels documents fonamentals de la Revolució francesa (1789-1799) pel que fa a definir els drets personals i els de la comunitat, a més dels universals.
 • Estats Generals

  L'assemblea estava composta per 1139 diputats: 291 pertanyien a el clergat, 270 a la noblesa i 578 a l'Tercer Estat. L'obertura dels Estats generals de el 5 de maig 1789 marca l'inici de la Revolució francesa.
 • Gran Por

  El Gran Miedo fue un movimiento popular que se desarrolló en Francia entre el 20 de julio y el 6 de agosto de 1789. Se originó en las provincias francesas debido a los rumores de conspiraciones aristocráticas y por la emoción que las noticias provenientes de París provocaron entre el campesinado
 • Jurament sala joc de la pilota

  El Jurament el Joc de Pilota va ser un compromís d'unió presentat el 20 de juny de 1789 entre els 577 diputats de l'tercer estat per no separar-se fins a dotar a França d'una Constitució, plantant cara a les pressions del rei de França Lluís XVI
 • Etapa constituyent

  L'Assemblea Nacional pren el nom d'Assemblea Constituent (9 de juliol de 1789), perquè la seva finalitat era redactar una Constitució, és a dir, una llei fonamental que organitzés d'una altra manera la monarquia francesa.
 • Primera constitucio liberal

  La Constitució francesa de 1791, la primera constitució escrita de la història francesa, va ser promulgada per l'Assemblea Nacional Constituent el 3 de setembre de 1789 i acceptada per Luis XVI. Contenia la reforma de l'Estat francès, quedant França configurada com una monarquia constitucional.
 • Es proclama la republica a França

  La Primera República Francesa va ser proclamada el 22 de setembre de 1792. Lluís XVI va ser destituït com a rei, posant fi a la monarquia francesa. La República va durar un total de dotze anys, fins a l'establiment d'el Primer Imperi Francès per part de Napoleó Bonaparte el 1804.
 • Lluís XVI es condemnat a la gillotina

  Es va suspendre llavors la reialesa i posteriorment Lluís XVI va ser jutjat per traïció i condemnat a la guillotina. Va haver-hi diputats com Robespierre que van votar en contra de la seva execució, però la majoria va aprovar la seva mort. Va ser executat el 21 de gener de 1793 a la Plaça de la Revolució.
 • La convencio Jacobina "regim del terror"

  Els muntanyencs jacobins van governar des de juny de 1793 fins a juliol de 1794, van imposar el Regnat de la Terror i van fer ús del seu poder en el Comitè de Salvació Pública, per reprimir tota oposició a govern amb una violència implacable.
 • La convençio Girondina

  La convenció era una assemblea elegida de caràcter constituent que va concentrar els poders executius (fins a la seva delegació en el Comitè de Salvació Pública) i legislatiu a França, des del 19 de setembre de 1792 a el 30 d'octubre de 1795.
 • El directori

  El directori va ser la penúltima forma de govern adoptada per la Primera República Francesa, durant la Revolució francesa. Establert per la Constitució de l'Any III que va aprovar la Convenció termidoriana, es va iniciar el 26 d'octubre de 1795, i va acabar amb el cop d'Estat de l'18 de brumari de l'Any VIII (9 de novembre de 1799) que va instaurar el Consolat. Després del període de la Terror imposat per l'ala més extremista dels Jacobins, es va produir un retorn cap a posicions.
 • Gerra conta europa

  Les Guerres revolucionàries franceses van esclatar en 1792 quan es produeix el primer esforç organitzat de les monarquies regnants a Europa per contenir la Revolució francesa i
  els ideals republicans. Les hostilitats van cessar amb el Tractat d'Amiens el 1802, però va ser una pau no duradora
 • Imperi Napoleonic

  comunament com França Napoleònica, Imperi Napoleònic o simplement Imperi francès, va ser un estat sobirà que va incloure en el seu territori una gran part d'Europa occidental i central; va tenir a més nombrosos dominis colonials coneguts com França d'Ultramar i estats clientelars
 • Batalla de Waterloo

  La batalla de Waterloo va ser un combat que va tenir lloc el 18 de juny de 1815 a les proximitats de Waterloo, una població de l'actual Bèlgica situada a uns vint quilòmetres a sud de Brussel·les