LINIA DEL TEMPS DE LA HISTÒRIA

 • Period: 5000 BCE to 3500 BCE

  PREHISTÓRIA

  Es va iniciar amb l'aparició dels humans en l'any 2.500.000 i es va finalitzar en l'any 3.500.000 amb l'aparició de l'escriptura. La prehistória es pot dividir en tres fases: paleolític, neolític i la edat dels metalls. Fets més importants:
  -Descobriment del foc
  -Creació de les heines fetes amb pedres
  -Pintures rupestres
 • Period: 3500 BCE to 476

  EDAT ANTIGA

  S'inicica en l'any 3500 amb l'inici de l'escriptura i finalitza en l'any 476 d.C amb lacaiguda de l'Imperi Romà, un fet molt important.
  Fets importants:
  -Guerra de Troya
  -Es va construir el Coliseu
  -Grups de clases socials hereditarias
 • 400

  INVIASIÓ DE POBLES BÀRBERS

  INVIASIÓ DE POBLES BÀRBERS
  Explicació: un seguit de pobles bàrbars, van envair lentament l'Imperi Romà. Per evitar-ho, l'empaperador Teodosi va dividir l'Imperi en dos (Imperi d'occident i Imperi d'Orient. Finalment, l'Imperi d'occident va caure en mans dels bàrbars i van canviar-se el nom a l'Imperi Bizantí. Mentre que l'Imperi Romà d'Orient, es va mantenir, per molt que els bàrbars es van anar assentant arreu lentament.
 • 415

  INSTALACIÓ DE POBLES GERMÀNICS EN LA PENINSULA IBÈRICA

  INSTALACIÓ DE POBLES GERMÀNICS EN LA PENINSULA IBÈRICA
  Explicació: una sèrie de pobles germànics es van instal·lat en la península Ibèrica (seus, vandals i alans), però els visigots, junt amb l'Imperi Romà d'Occident, lentament els van anar arraconant, fins que als vàndals i als alans, el van fer fora de la península fins al nord d'Àfrica. En canvi, als sueus, els van pressionar fins a l'actual Galícia.
 • Period: 476 to 1492

  EDAT MITJANA

  S'inicia en l' any 476 en la caiguda de l'Imperi Romà i es finalitza en l'any 1492, el descobriment ue va finalitzar aquesta etapa va ser qan Cólon va arribar a Amèrica. Fets més importants:
  -La peste negra
  -Invasió islámica
  -La época de cerastía
 • 507

  BATALLA DE BOUILLÈ

  BATALLA DE BOUILLÈ
  Explicació: va ser la batalla formada pels francs des del sud, amb els visigots. Finalment, els francs van ser expulsats fins al sud dels Pirineus, on van establir el seu regne.
 • 711

  LA CONQUESTA AL-ÀNDALUS

  LA CONQUESTA AL-ÀNDALUS
  Explicació: els musulmans es van aliar amb Akhila, per matar a Roderic i després el van matar a ell (degut a aixó va caure el regne visigot). Gràcies a això, es va fomentar la conquesta a la Península Ibèrica del califat omeia, encapçalat per Tariq. En menys de 7 anys ja van controlar la major part de la península, excepte les zones muntanyoses i les zones despoblades.
 • 719

  FI DE L'IMPERI VIZANTI

  FI DE L'IMPERI VIZANTI
  Descripció: va ser degut quan (Vitíza (rei), va donar el poder abans de morir a Roderic (nebot). Àkhila (fill), com a venjança, es va aliar amb els musulmans per matar a Roderic.
  Però després de fer-ho, els musulmans van matar a Àkhila, per així poder quedar-se amb el poder.
 • 756

  EMIRAT INDEPENDENT

  EMIRAT INDEPENDENT
  Explicació: L'any 755, una revolta de la dinastia Abbàsida, va fer caure a la dinastia oméia. Abd-ar-Raham l, per tal d'evitar la mort va fugir fins a l'altre punt de l'imperi (Còrdova) i el va proclamar emirat independent, però respectant l'autoritat religiosa.
 • 800

  CRALEMANY EMPERADOR DE TERRES D'OCCIDENT

  Descripció: Carlemany va oferir una ajuda des del Papa Lleó lll el 25 de desembre, l'any 800. Degut a això el van coronar com a emperador de les terres d'occident i com a representant del catolicisme.
 • 800

  EL TÍTOL DE MONARQUE ES CONVERTEIX EN HEREDITARI

  EL TÍTOL DE MONARQUE ES CONVERTEIX EN HEREDITARI
  Al segle IX, Guifré el Pelós va deixar en herència tots els seus territoris, i va ser a partir d'aqui quan el títol es va considerar hereditari.
 • 843

  TRACTAT DE VEDURN

  TRACTAT DE VEDURN
  Descripció: Lluís el Piadós (rei dels francs), va repartir l'Imperi entre els seus tres fills abans de morir:
  -Lotari
  -Carles el Calb
  -Lluís el Germànic
  Però Lotari, com era el primogènit i tenia el títol d'emperador, es va intentar imposar contra els seus germans, però aquests es van imposar, obligar-el a firmar El Tractat de Vedurn. Aquest va provocar que l'Imperi es dividís en tres.
 • 900

  INVASIONS A L'EUROPA OCCIDENTAL SEGLE Xl i X

  INVASIONS A L'EUROPA OCCIDENTAL SEGLE Xl i X
  Entre el segle lX i X, van haver un seguit d'invasions a l'Europa occidental (normands, musulmans i hongaresos).
  Els monarques, l'única cosa que van poder fer fou crear el vassallatge. Moltes famílies van demanar l'empara dels nobles als castells i els pagesos van anar caient en la seva servitud.
 • 939

  CIUTAT PALATINA CONSTRUIDA PER ABD-AR-RAHAM lll

  CIUTAT PALATINA CONSTRUIDA PER ABD-AR-RAHAM lll
  Explicació: Entre els anys 936 i 940, Abd-ar-Raham lll, va construir-se una ciutat palatina. Anys després, el seu net (Hixam ll), va ser empresonat allà, degut a la mort del seu pare, ell amb només 10 anys no va poder regnar.
 • 988

  NEIXAMENT DELS COMPTATS CATALANS I EL CASAL DE BARCELONA

  NEIXAMENT DELS COMPTATS CATALANS I EL CASAL DE BARCELONA
  Borrell va decidir deixar de renovar el jurament de fidelitat al rei franc, i es va considerar independent l'any 988. Va ser a partir d'aquí quan van néixer els comtats catalans i el casal de Barcelona.
 • 1009

  FITNA DE AL-ÀNDALUS

  FITNA DE AL-ÀNDALUS
  Explicació: Quan Hixam ll va ser empresonat, els seus regents van abusar del poder generant així la fi del califat. La fitna va ser iniciada per un besnet d'Abd-ar-Raham lll.
  Va causar:
  -Hi va haver més de 30 califats.
  -La fi del regne de taifes, que va comportar un debilitament analusí, davant dels regnes cristians del nord.
 • 1200

  EL CREIXAMENT DE LES CIUTATS

  EL CREIXAMENT DE LES CIUTATS
  En el segle Xlll, hi va haver un creixement econòmic, un augment de població i una major concentració de població en les ciutats, això va ser degut a:
  -Augment de la productivitat agrícola per la disminució de les guerres.
  -Noves tècniques de conreu (rotació biennal, triennal i adobs naturals.
  -Noves eines agrícoles.
 • 1300

  ELS MALS USOS

  ELS MALS USOS
  Al segle XV, els nobles, volien recuperar poder i riquesa, així que van instaurar un seguit d'impostos (mals usos), als quals estaven sotmesos els pagesos.
 • 1333

  LO MAL ANY PRIMER

  Van ser un seguit de males collites de blat, que van comportar una sèrie de crisis a començaments del segle XiV i van frenar l'expansió a la Corona d'Aragó.
 • Period: 1492 to

  EDAT MODERNA

  La edat moderna va ser iniciada en l'any 1492 amb el descubriment d'Amèrica i es va finalitzar en el any 1789, quan va começar la Revolúcio Francesa. Fets importants:
  -Expulció dels musulmans i judeus.
  -Reformes en la isglesia católica.
 • Period: to

  EDAT CONTEMPORÀNIA

  La edat contemporania va ser inciciada en l'any 1789, junt amb la Revolució Francèsa, fins al dia d'avui. Alguns dels esdeveniments han sigut:
  -La revolució industrial
  -Revolucio Nort Americana
  -Derrota de Napoleón Bonaparte
  -Inici de les guerres Napoleónicas.
 • BIBLIOTECA DE CÓRDOVA

  BIBLIOTECA DE CÓRDOVA
  Explicació: va ser la biblioteca més gran de tot el món, amb més de 400.000 volums. La va construir Al-Hàkam ll l'any 1842.