LINIA DEL TEMPS DE LA HISTÒRIA

 • Period: 5000 BCE to 3500 BCE

  PREHISTÒRIA

  La prehistòria és fins al moment l'etapa de la història més llarga. Va començar fa dos milions i mig d'anys, i va acabar l'any 3500 aC amb l'arribada de l'escriptura. Com és una etapa molt llarga, està dividida en 3 etapes, el paleolític el neolític i l'edat dels metalls.
 • Period: 3500 BCE to 476

  L'EDAT ANTIGA

  L'edat antiga, comença l'any 3500 aC amb l'aparició de l'escriptura i acaba l'any 476 amb la caiguda de l'imperi romà. En aquesta etapa apareixen els primers grans imperis i també el cristianisme
 • 409

  L'imperi Visigot

  L'imperi Visigot
  L'any 409 dC l'imperi visigot, va entrar la península Ibèrica.
  Tenien un tracte amb l'imperi romà d'occident, en el qual si els visigots feien fora tots els pobles que hi havia a la península, els deixarien quedar-se. Ells ho van aconseguir, però va haver-hi un problema intern entre els visigots, i Akhila va fer un pacte amb els musulmans per a matar a Roderic. Quan Roderic va ser mort, van matar també a Akhila, i al-Àndalus va començar la seva invasió a la península.
 • 476

  Caiguda de l'imperi romà

  Caiguda de l'imperi romà
  L'any 476 dC, va caure l'imperi romà d'occident, a causa que Teodosi va separar l'imperi en dos. L'imperi romà d'occident i l'imperi romà d'orient. El d'occident va tenir una important crisi a nivell intern i extern. En l'àmbit intern, hi havia molta corrupció i una mala gestió administrativa, i a nivell extern la invasió d'un munt de pobles bàrbars.
  Això, va provocar la seva caiguda.
 • Period: 476 to 1492

  L'EDAT MITJANA

  L'edat mitjana comença l'any 476 a causa de la caiguda de l'imperi romà i acaba el 1492 amb el descobriment d'Amèrica. Durant aquesta època es van crear les grans nacions europees
 • Period: 476 to 1492

  L’EUROPA DE L’EDAT MITJANA I L’ORIGEN DELS COMTATS CATALANS

  Durant aquesta època comença a apareixer una societat completament desigual agrupada en tres estaments, però sobretot en dos grans grups: Privilegiats i no privilegiats
 • 507

  La batalla de Vouille

  La batalla de Vouille
  Aquesta, va ser la batalla que va suposar que els visigots s'haguessin de retirar fins a darrere dels Pirineus, pel fet que els francs volien més terreny cap al sud que ocupaven els visigots.
 • 711

  Batalla de Guadalete

  Batalla de Guadalete
  L'any 711, els musulmans comencen la seva invasió a la península Ibèrica, en menys de deu anys ja controlaven gran part d'ella. Perquè els Visigots, no van crear gaire resistència i van acabar per caure a mans dels musulmans
 • Period: 711 to 1492

  AL-LÀNDALUS

  Al-Àndalus és el nom del territori de la península Ibèrica que va estar sota el poder musulmà durant vuit llargs segles (711-1492), fins al final de la “Reconquesta”.
 • 756

  De l'emirat depenent depenent de Damasc a l'emirat independent de Bagdad

  De l'emirat depenent depenent de Damasc a l'emirat independent de Bagdad
  Aquest fet, Succeeix perquè el califat abbàssida puja al poder, i demanen la mort de tots els omeies. Abd-ar-rahmann I, per tal d'evitar la mort se'n va a la península per declarar l'emirat independent i no dependre dels abbàssides, excepte religiosament, d'aquesta forma va aconseguir sobreviure.
 • 768

  Carlemany

  Carlemany
  Carlemany va ser una persona molt important per al que va acabar sent l'imperi franc. Carlemany, tenia uns objectius, els quals eren: Recuperar els dominis de l'imperi romà, defensar l'Església catòlica i expandir la fe a través de les missions. Finalment degut a la seva gran ajuda en l'expansió de la fe catòlica, el papa Lleó III el va coronar com a emperador i màxim representant del catolicisme.
 • 843

  El tractat de Verdun

  El tractat de Verdun
  Quan Carlemany va morir, va donar l'imperi als seus tres fills, però dos d'ells van morir, i va ser Lluís el piadós qui es va quedar amb l'imperi. I Lluís, va voler fer el mateix que el seu pare, i va repartir l'imperi per als seus tres fills.
  El problema va ser que el seu primogènit Lotori, volia l'imperi per ell sol, però els seus germans els van vèncer, i li van fer firmar el tractat de Verdun, el qual diu que l'imperi es repartira entre els tres germans
 • 900

  Les ivasions del segle IX i X

  Les ivasions del segle IX i X
  Entre el segle IX i X tres pobles van atemorir Europa:
  Els vikings del nord, els musulmans del sud i els hongaresos de l'est. Els reis no podien fer res, l'únic que podien fer era desenvolupar el vassallatge, això va suposar una pèrdua de poder de la monarquia i més poder per als nobles, que tenien estructures defensives on acollir la gent a canvi que treballessin per ells.
 • 962

  Biblioteca creada per Al-Hakam II

  Biblioteca creada per Al-Hakam II
  Al-Hakam, va crear una biblioteca, dins de la ciutat palatina creada pel seu pare: Abd-ar-rahmman III. Aquesta biblioteca,
  contenia més de 400.000 volums de diferents temes com: Medicina, gastronomia, art islàmic…
 • 988

  Origen dels comtats Catalans

  Origen dels comtats Catalans
  Els comtats Catalans neixen de la marca hispànica creada per Carlemany l'any 778.
  Però l'any 988, Borrell, decideix no renovar el jurament de fidelitat amb el rei franc, i se'n va considerar independent. En aquest moment, es dona origen als comtats catalans.
 • 1000

  Els feus

  Els feus
  Els feus, era la unitat bàsica de producció, estava dividida en tres parts:
  La reserva senyorial. Eren les millors terres i treballades pel senyor.
  Els masos. Terres que cedia el senyor al camperol a canvi d’una part de la collita.
  Els comunals. Altres terres que podia utilitzar tothom.
 • 1009

  La fitna de l'Al-landallus

  La fitna de l'Al-landallus
  La fitna o guerra civil, ve provocada perquè Al-hakam II, en morir, deixa el càrrec al seu fill de deu anys, Hixam II.
  Segons les lleis de l'islam no es pot regnar amb aquesta edat, i regnaven els sues regents. Aquests, van abusar del seu poder generant l'inici de les taifes, que van comportar gran debilitament a l'Al-làndalus
 • 1200

  Causes del creixement econòmic

  Causes del creixement econòmic
  Durant el segle XIII, hi ha una millora econòmica, les causes són les següents:
  - Augment de la productivitat agrícola per la disminució de les guerres.
  - Noves tècniques de conreu (rotació biennal a triennal i l’ús d’adobs naturals (fems).
  - Introducció de noves eines agrícoles (arada normanda, molins i cavalls).
 • 1200

  L'art romànic

  L'art romànic
  L’art romànic va néixer a inicis del segle XI i va arribar a la seva màxima plenitud durant el segle XIII.
  Va ser l'estil característic del món feudal.
  Les seves característiques més importants són:
  - Les edificacions no eren molt altes i no gaudien de molta llum.
  - Predominava l’arc de mig punt i la volta de canó.
 • 1248

  El regne Nassarita

  El regne Nassarita
  El regne taifa de Granada, va aguantar molts més anys que la resta de taifes.
  Això és degut al fet que aquesta taifa pagava uns impostos als cristians, fins que un dels reis es va rendir davant dels reis catòlics.
 • 1347

  La crisi del segle XIV

  La crisi del segle XIV
  Durant el segle XIV, Europa va viure una gran crisi, les causes van ser:
  - Males collites per culpa de la PEG que van provocar fam i morts
  - Guerres contínues com la guerra dels cent anys
  - La pesta negra que va reduir la població Europea a la meitat.
 • 1453

  Caiguda de l'imperi Bizantí

  Caiguda de l'imperi Bizantí
  L'imperi romà d'orient o imperi Bizantí, va durar més que l'altra part de l'imperi, de fet fins al 1453, però els últims quatre segles, van ser de declivi per a l'imperi. I finalment va caure per culpa dels constants atacs turcs que van posar fi a tot fen caure finalment la capital Constantinopla.
 • Period: 1492 to

  L'EDAT MODERNA

  L'edat moderna va del 1492, l'any que es descubreix Amèrica, fins al 1789, la revolució francesa. Durant aquesta etapa es van descubrir noves terres i van surgir idees revolucionaries
 • Period: to

  L'EDAT CONTEMPORANIA

  L'edat contemporània, comença amb la Revolució Francesa l'any 1789 i arriba fins a l'actualitat. Durant aquesta època, s'han començat a dividir els països rics i els pobres, i han aparegut les grans tecnologies.