Linea de temps edat mitjana

 • 875

  Guifré el Pilós

  Guifré el Pilós
  Guifré el Pilós, Comte de Barcelona, Girona, Urgell i Cerdanya va fer que el càrrec de compte es tornés hereditari. També diu la llegenda que quan el van batre en batalla va pintar quatre ratlles de sang vermella al seu escut daurat, així es diu que es va crear la bandera de Catalunya
 • 988

  Borrell II

  Borrell II
  L'any 988, Borrell II, compte de Barcelona, Girona, Osona i Urgell, es va negar a renovar el contracte de vassallatge amb el rei Franc, després d'una ràtzia musulmana, que consistia en intentar conquerir els territoris de Borrell II, que va arrasar el castell del far prop de Girona, Odena, Sepúlveda i Almansor va arrassar Barcelona i molts dels seus ciutadans van ser fets presoners en aquella mateixa ràtzia, en la qual Borrell II va ser derrotat en la batalla de Rovirans o matabous
 • 1150

  Corona d'Aragó

  Corona d'Aragó
  Un matrimoni entre la princesa Peronella d'Aragó i Ramon Berenguer IV compte de Barcelona, va crear un llarg territori que es va anomenar la corona d'Aragó, el forçat matrimoni va permetre unir forces militars i una gran expansió territorial direcció sud. Van poblar les noves terres amb cartes de poblament ( contracte on s'assigna un propietari a les noves terres)
 • 1229

  Expansió de la Corona d'Aragó

  Expansió de la Corona d'Aragó
  Després d'intentar conquerir el nord i no aconseguir-ho la la unió es va centrar el conquerir l'est i el sud d' Espanya. Aquest va ser la primera etapa de la expansió de la corona. Conquerint les illes balears de la mà de Jaume I i més tard per els seus successors
  ( Mallorca-1229, Eivissa-1235, Menorca-1287) i en aquell període de temps, també va aconseguir derrotar el regne de València al 123.
 • 1282

  Conquesta del Mediterrani

  Conquesta del Mediterrani
  La conquesta comença a Sicília al 1282 de la mà de Pere el gran, amb l'ajuda de l'exercit mercenari dels Almogàvers. 40 anys més tard, Jaume II va conquerir Sardenya al 1323. Atenes i Neopàtria van ser conquerides al segle XIV, un segle més tard Alfons el Magnànim va conquerir Nàpols, de tal forma que van dominar gairebé tot el Mediterrani.
 • 1412

  La fi de la casa Comtal de Barcelona

  La fi de la casa Comtal de Barcelona
  Martí Lumà va morir sense descendència de manera que al 1412 va haver el compromís de Casp que consistia en ajuntar Aragó, València i Catalunya. En aquell mateix any, Ferran I de d'Antequera ( de Castella ) va sortir escollit com a nou rei a més, al 1359 les Corts i la Generalitat intentaran ser creades vetllant perquè és respecti el pactisme. Alfons V el Magnànim volia el control absolut i això augmentar les tensions al camp i a la ciutat.
 • 1460

  Les Revoltes

  Les Revoltes
  Les revoltes varen començar al camp i la guerra remença ( 1460 - 1486 ) set anys abans hi va haver un enfrenament entre la busca i la vida. L'any 1460 van empresonar al fill del Joan II ( Carles de Viana ) i la mort l'any següent. Amb aquest succés va començar la anomenada guerra civil catalana que va durar deu anys, del 1462 al 1472.
 • 1469

  Les grans unions didàctiques

  Les grans unions didàctiques
  Al 1469 Ferran II d' Aragó i Isabel I de Castella van unir-se en matrimoni. L'any 1475 va haver-hi un pacte anomenat concòrdia de Segòvia que consistia en ajuntar els dos regnes però sense canviar ni costums, ni lleis, ni fronteres i amb institucions propies.
 • 1479

  Expansió política i religiosa per la península Ibèrica

  Expansió política i religiosa per la península Ibèrica
  Van unir tots els territoris de la península ibèrica, començant per la conquesta de Granada seguint per aliances matrimonials amb Portugal, i acabant amb la invasió de Navarra i al 1515 incorporar la corona de Castella.
 • 1479

  Expansió política i religiosa

  Expansió política i religiosa
  Tot va començar quan la corona d'Aragó va haver de fer una intervenció al Mediterrani per a fer un control, més tard va haver un tractat anomenat tractat de Barcelona, que consistia en la recuperació re Rosselló i de la Cerdanya, perduts. 32 anys més tard, van aconseguir conquistar Nàpols. Més tard conquereixen Melilla Orà i Bugia, de tal manera que aconsegueixen aturar als Berderiscos. El regne de Castella va anar a les Canàries i amb Cristòfol Colom varen arribar a Amèrica