Comtats

El neixement de Catalunya

 • Period: Dec 12, 700 to Dec 12, 1300

  El neixement de Catalunya

 • Dec 12, 717

  Inici de la conquesta dels àrabs a Espanya

  Inici de la conquesta dels àrabs a Espanya
  La conquesta musulamana de la península Iberica es va produir amb molta rapidesa. En només tres anys els exercits àrabs ja s'havian asegut a les terres de gran part d'Espanya. Tots els territoris conquerits pels musulmans van rebre el nom de Al-Andalus.
 • Dec 12, 720

  Inici de la conquesta del àrabs a Catlunya

  Inici de la conquesta del àrabs a Catlunya
  Cap a l'any 720 els àrabs van conquerir els territoris del sud de Catalunya; aixi dons les ciutats de Tarraconense i Septimània van caure sota el poder dels musulmans.
 • Dec 12, 732

  Batalla de Poitiers

  Batalla de Poitiers
  Els exercits musulmans van entrar al regna dels franscs. Allà a l'any 732 es van enfrontar els francs, encapçalats per Carles Martell, i les tropes àrabs.
 • Dec 12, 1010

  Les relacions amb el Califat de Còrdova

  Alguns comtes van començar a establir relacioncomerciali culturals amb Al-Alandalus . Cap a l'any 1010 els comptes de Barcelona i Urgell a Còrdova per ajudar al califat contra els berbers, qui havien saquejat la seva ciutat.
 • Dec 12, 1100

  La conquesta de Catalunya Nova

  Amb la unió de Catalalunya i Aragó va creixer el seu poder i a la vegada el seu exercit. Al llarg del segle XII van anar completan la conquesta de la catalunya nova.
 • Dec 12, 1136

  La unió matrimonial

  La unió matrimonial
  El rei d'Aragó, Ramir II, successor d'Alfons I, va contreure matrimoni l'any 1136 i va tenir una filla: Peronella.
  L'any següent el rei d'Aragó va concertar el matrimoni de la seva filla amb el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV.
 • Dec 12, 1148

  La ciutat de Tortosa

  Al 1148 Ramon Berenguer IV va conquerí la ciutat de Tortosa.
 • Dec 12, 1149

  Lleida , les Garrigues i el Priorat

  Amb l'ajuda del comte d'Urgell el comte d'Aragó conquereix la ciutat de Lleida. Després van començar a conquerir les terres del sud com les Garrigues i el Priorat.
 • Dec 12, 1250

  La dinastia Catalanoaragonesa

  La dinastia Catalanoaragonesa
  Alfons II d'Aragó o Alfons i el Cast (conegut aixñi a Catalunya), fill de Ramon Berenguer IV i de Peronella, va ser la primera persona que fou alhora comte de Barcelona i rei d'Aragó. Aquest comte i rei va acabar la reconquesta de les terres d'Aragó i va fundar la ciutat de Terol. Així dons tots el territoris conquerits posteriorment i el territoris d'Aragó i Catalunya eren governats per un sol monarca, així es va iniciar aquesta dinastia que va governar fins al principis del segle XV.
 • Guifré el Pelós

  Guifré el Pelós
  Gufré el Pelós va ser el primer compte que va poder dominar tot el territori ctalà. Gufré molt fidel al rei dels francs va rebre al 870 els comptats d'Urgell, Cerdanya i Conflent. I al 878 els de Barcelona i Girona. . Quifré el Pelós va morir en la lluita contre Lop ibn Muhàmmad al 897. La llegenda diu que Lluís el Piadós va dibuixar amb els dits tacats de sang quatre barres al escut d'eurat del compte. D'aquí l bandera i l'escut de Catalunya.
 • Els reis Francs

  Els reis Francs
  Al 801 uns exercit de francs van passar els Pirineus cap al sud. Van conquerir Girona al 785 i mes tard al 801 van conquerir Barcelona. Així dons van ocupar la part nord de Catalunya i aquesta va rebre el nom de Catalunya vella.
 • Els comtats es fan independents

  Els comtats es fan independents
  El primer pas el va fer Gufré el Pelós al deixar les seves terres en herència als seus descendents. I el pas definitiu va ser al 985 quan Borrell II va demanar ajuda al rei del francs perquè Almansor va ocupar, saquejar i destruir Barcelona, aquet no el va ajudar perquè no disposava de mitjans. Després Borrell II va decidir no renovar el jurament de fidelitat al rei de França i se'n considerà independent (988).
 • Creació el comtat d'Aragó

  Aproximadament al 817 els hispans de Jaca van aconseguir fer fora als francs i crar el comtat d'Aragó.
  El primer comte que es va independitzar va ser Asnar Galíndez que va tenir sota el seu domini les valls del riu Aragó. També s'hi van crar els comptats de Sobrarb i Ribagorça a la zona meridional dels Pirineus.
 • El regne de Pamplona

  una família noble de Pamplona, els Arista, , va aconseguir fer fora de Pamplona els governadors francs.
  A d'alt d'aquest nou estat independent es van atorgar el títol de rei i es va crear el regne de Pamplona que mes tard seria el regne de Navarra.
 • Creació de la Marca Hispànica

  Creació de la Marca Hispànica
  Els francs estaven espantats amb els atacs del musulmans i per aixo van crear un territori de frontera que els protegia; i el van anomenar Marca Hispànica. Aquet territori el van dividir en comtats que eren governat per un comte. Aquets s'encargaven de cobrar el impostos del poble i eren noments pel re del francs