Línea cronològica esdeveniments

 • Pèrdua de les colònies

  Pèrdua de les colònies
  Significa canvi en el govern. Fan fora a Segasta per la pèruda de la guerra i es posa un nou govern de caire conservador, en què el líder serà Francisco Silvela.
 • Tancament de caixes

  Tancament de caixes
  Protesta dels botiguers i els industrials contra la llei del Gabinet de Francisco Silvela i del seu ministre d’Hisenda Raimundo Fernández Villaverde.
 • Period: to

  Escola Moderna

  Projecte educatiu dirigit a les classes socials més baixes amb el propòsit de que aquestes tinguessin accés a una educació científica, democràtica i de qualitat.
 • Llei del descans dominical

  Llei del descans dominical
  Promulgada a Espanya pel rei Alfons XIII, consistia en prohibir treballar els diumenges
 • Period: to

  Llei de jurisdiccions

  Va impulsar el govern espanyol de Segismundo Moret i el ministre de governació (Álvaro de Figueroa) amb suport d’Alfons XIII com a reacció dels Fets de Cu-Cut.
 • Fets del cu-cut

  Fets del cu-cut
  Conegut com la Cuartelada.
  Militars espanyols van assaltar i destrossar la redacció del setmanari satíric “cu-cut” del diaria de la veu de Catalunya, fundat per Enric Prat de la Riba, a Barcelona.
 • Period: to

  Solidaritat catalana

  Moviment que va unir diversos grups polítics nacionalistes catalans, carlins i republicans, que tenien en comú el catalanisme.
  Va néixer com a resposta als fets del Cu-Cut i a la Llei de jurisdiccions (de la qual demanaven la derogació) i havia de servir per negociar amb força la transformació de l'estat centralista i aconseguir l'hegemonia política de la burgesia catalana.
 • Conferència d'Algesires

  Conferència d'Algesires
  Entre gener i l'abril 1906. L’objectiu d’aquesta conferència va ser solucionar la primera crisi marroquina que enfrontava França amb Alemanya.
 • Solidaritat Obrera

  Solidaritat Obrera
  Organització unitària sindical de Barcelona, formada sobre les estructures de la Unió Local de Societats Obreres de Barcelona. Hi prengueren part socialistes i anarquistes
 • Period: to

  PRR (Partit Republicà Radical)

  Partit polític fundat per Alejandro Lerroux durant el període de la restauració borbònica. Durant els primers anys va tenir un paper discret, tot i que durant la Segona República Espanyola es va convertir en un dels principals partits polítics espanyols, arribant a participar en el govern en diverses ocasions.
 • Setmana Tràgica

  Setmana Tràgica
  Revoltes populars que succeïren a Barcelona des del juliol fins l'agost del 1909, i altres ciutats industrials catalanes.
  El detonant d'aquests fets va ser la mobilització de reservistes per ser enviats al Marroc, on el dia 9 de juliol havia començat la Guerra de Melilla. Arran d'aquests fets i també per altres anteriors, la ciutat de Barcelona rebé el malnom de “la Rosa de Foc”.
 • Desastre del barranc del Llop

  Desastre del barranc del Llop
  El desastre del barranc del Llop fou una greu derrota militar per Espanya el 1909 en la lluita contra grups armats anomenats les cabiles de la rodalia de Melilla. Aquests s’oposaven a la construcció d'un ferrocarril per explotar unes mines de les que eren propietaris i la concessió de les quals s'havia adquirit fraudulentament, que fou coneguda com a campanya de 1909.
 • Llei del Cadenat o Candau

  És promoguda pel president espanyol José Canalejas, on prohibeix que durant dos anys s’estableixin noves congregacions religioses.
 • Period: to

  UFNR (Unió Federal Nacionalista Republicana)

  Partit polític fundat a Barcelona. La Unió Republicana, el Partit Republicà Democràtic Federal i el Centre Nacionalista Republicà, mantenien una aliança electoral coneguda com a Esquerra Catalana que, un any més tard, va originar la fundació d'aquest partit, nomenant com a president a Josep Maria Vallès.
 • CNT (Confederació Nacional del Treball)

  CNT (Confederació Nacional del Treball)
  Confederació Nacional del Treball sindicat anarcosindicalista fundada al saló de les belles arts de Barcelona. Actualment resta la principal organització anarquista del país.
 • Pacte de Sant Gervasi

  Pacte de Sant Gervasi
  Aliança electoral acordada entre el Partit Republicà d' Alejandro Lerroux i la Unió Federal Nacionalista Republicana per presentar-se a les eleccions legislatives.
 • Period: to

  Mancomunitat

  Institució activa entre 1914 i 1923-25 que agrupa les quatre diputacions catalanes: Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.
 • Period: to

  Primera Guerra Mundial

  Conflicte bèl·lic que va tenir lloc a Europa i al Pròxim Orient. La política exterior cada vegada més agressiva d'Àustria-Hongria, Rússia i especialment Alemanya va originar el conflicte. Va tenir unes greus conseqüències i van morir milions de persones.
 • Sindicat Únic

  Organització sindical que pretén superar als anteriors sindicats o societats obreres d’ofici, i que va ser adoptada per la Confederació Regional de Treballadors de Catalunya al congrés de Sants.
 • Period: to

  Grip Espanyola

  Pandemia que va causar la mort d’entre 50 i 100 milions de persones de tot el món.
 • Period: to

  Sindicats Lliures

  Sindicats d’ideologia carlista i anticomunista, que es va dedicar a crear crear terror entre la classe obrera d’ideologia anarquista i els seus dirigents.
 • Vaga de la Canadenca

  Vaga de la Canadenca
  Es va produir durant els mesos de febrer i març de 1919.
  Es considera una de les fites més rellevants de la història del moviment obrer català, on es va aconseguir la jornada laboral de 8 hores.
 • Period: to

  Llei de Fugues

  És reclamada el 1920 i serà aprovada el 1921.
  Consisteix en aprovar l’abatiment d’un detingut en cas de fuga, servirà per reprimir el moviment obrer i anarquista. El seu punt àlgit serà el 1921.
 • Desastre d'Annual o Batalla D'Annual

  Desastre d'Annual o Batalla D'Annual
  Es va produir el juliol del 1921 fins el agost durant la Guerra del Rif o també anomenada Guera de Marroc (1920-1926). En la batalla, les tropes espanyoles van patir una gran desfeta contra les cabiles amazics, amb entre 8.000 i 14.000 soldats morts. La majoria de lleva escollits entre qui no podia pagar la redempció, així com el mateix general Manuel Fernández Silvestre.
 • Estat Català

  Estat Català
  Partit polític independentista i de combat nacionalista de Catalunya fundat pel coronel Francesc Macià l’any 1922. En origen, tenia caràcter combatent nacionalista i insurreccional, posteriorment es va definir com a “partit independentista, interclassista i no dogmàtic, que lluita per la independència dels Països Catalans i el català com a única llengua oficial”. Actualment es defineix com un partit d’esquerres.
 • Estat Català

  Estat Català
  Moviment polític del Principat, de caràcter separatista, fundat per Francesc Macià en un acte que va tenir lloc al CADCI, amb la finalitat de proclamar la República Catalana.
 • Pacte de Sant Sebastià

  Pacte de Sant Sebastià
  És l'acord a què van arribar els representants republicans de tot l'estat espanyol a Sant Sebastià per a pactar la instauració de la República i posar fi a la monarquia borbònica.